“De wetgeving legt de lat hoger, en dat vind ik prima”, zegt Wouter. “Maar je kunt het als organisatie niet alleen. Als de rest van de keten niet meebeweegt, blijft jouw impact beperkt. Je kunt intern veel doen, maar als materialen uit niet-duurzame bronnen komen of leveranciers geen inzicht geven in hun CO₂-uitstoot, dan kun je daar lastig op sturen – en dat maakt rapporteren volgens de CSRD complex. De CSRD vraagt nu nog om transparantie en niet om actie, maar dit zal natuurlijk niet altijd zo blijven. Samenwerking is dus superbelangrijk.
Eén groene schakel maakt het verschil in de keten
Door Wouter Hendrickx, programmamanager Duurzaam Ondernemen bij Hoppenbrouwers
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) stelt duidelijke eisen aan transparantie over duurzaamheid. Niet alleen op het eigen terrein, maar in de hele keten. Dat betekent dat bedrijven verantwoordelijkheid moeten nemen voor de milieu- en sociale impact van hun leveranciers. Voor programmamanager Duurzaam Ondernemen Wouter Hendrickx is het helder: als je écht werk wilt maken van verduurzaming, kun je niet om je keten heen. En dat is precies waarom Hoppenbrouwers steeds actiever kijkt hoe de keten kan verduurzamen.
Van inkoop naar impact
Volgens Wouter begint de omslag bij het bewust stellen van duurzaamheidscriteria. “Dat staat bij veel organisaties nog in de kinderschoenen, maar het is wel de richting die we op moeten. Door bij inkoop niet alleen naar prijs en levertijd te kijken, maar ook naar zaken als circulariteit, emissies en certificeringen, kun je op termijn invloed uitoefenen op de verduurzaming van je keten. Dat vraagt om andere gesprekken met leveranciers. Sommigen lopen daarin al vooruit, anderen moeten nog stappen zetten. Je merkt wel: partijen die al verder zijn, delen die informatie graag. Dat opent de deur naar meer samenwerking.”
Duurzaam inkopen speelt ook een rol in het voldoen aan de CSRD. “Veel datapunten gaan over je waardeketen. En als je daar geen zicht op hebt, wordt rapporteren lastig – en je verhaal richting klanten of toezichthouders minder geloofwaardig.”
Niet alles tegelijk, wél doelgericht
Hoppenbrouwers kiest voor een stapsgewijze aanpak. “Dankzij onze milieu-impactrapporten en dashboards krijgen we steeds beter zicht op waar onze impact zit”, vertelt Wouter. “Dat helpt om gerichter te kijken waar we daadwerkelijk verschil kunnen maken. Denk aan materiaalstromen binnen bepaalde type projecten, of aan leveranciers die al ver zijn met hun duurzaamheidsaanpak en waarmee we de dialoog kunnen verdiepen. Zo bouwen we stap voor stap aan meer inzicht in onze keten en kunnen we uiteindelijk ook onderbouwd rapporteren.”
Volgens Wouter hoeft dat niet groots of perfect te beginnen. “Je hoeft niet ineens de wereld te redden. Begin gewoon met meten, dan weet je waar je moet poetsen”, zegt hij. “Die eerste stap – weten waar het zit – is misschien wel de belangrijkste.”
Samenwerking speelt daarin een sleutelrol. “We nodigen leveranciers uit om met ons mee te denken. Soms begint dat heel klein: een duurzamer productalternatief, een transportwijze met minder uitstoot, of het beschikbaar stellen van data die ons helpt verder te komen. Zo’n enkele schakel lijkt misschien onbeduidend, maar kan wél het verschil maken.”
Transparantie brengt ook dilemma’s aan het licht
De CSRD zal naar verwachting ook spanningen en lastige vragen blootleggen, ziet Wouter. “Zodra je echt transparant moet zijn over de keten, loop je onvermijdelijk tegen knelpunten aan. Bijvoorbeeld leveranciers die niet bereid zijn om data te delen, of interne processen of systemen die andere materiaalkeuzes niet toelaten. Dat is soms confronterend, maar ook nodig. Want pas als je weet waar het schuurt, kun je gericht gaan verbeteren.”
Volgens Wouter hoeft die openheid niet te verlammen. “Je hoeft niet alles meteen perfect geregeld te hebben. Maar je moet wel laten zien dat je de uitdagingen kent en daar actief aan werkt. Dat is ook waar de CSRD op aanstuurt: niet op het afvinken van lijstjes, maar op échte beweging.”
Samen vooruit
De route naar een duurzame keten is geen snelweg. Maar als het aan Wouter ligt, is dat geen reden om bij de pakken neer te zitten. “Het is geen rocket science, maar je moet wel in beweging komen. Begin met wat je weet, wees eerlijk over wat je nog niet weet en hou het gesprek gaande. Duurzaamheid zit niet in mooie PowerPoints, maar in keuzes maken – en ja, soms ook gewoon in je kop stoten. Maar elke keer dat één partij wél meedoet, wordt de hele keten een beetje slimmer én groener.”
Over Hoppenbrouwers
Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.
Voor particulieren
Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.
Bekijk onze productenZakelijke klanten
Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.
Bekijk onze markten