Hoppenbrouwers: Expert op het gebied van het beveiligen van zonneparken

Zonneparken zijn een relatief nieuw verschijnsel. En als er iets nieuws ontstaat, brengt dat vaak een kettingreactie aan vraagstukken met zich mee. Hoe beveilig je bijvoorbeeld een zonnepark? De afdeling Beveiliging binnen Hoppenbrouwers Techniek heeft in samenspraak met verzekeraars en ontwikkelaars een concept opgesteld.

Aangescherpte regels

In januari 2020 kwam er voor het eerst een set aan regels en voorschriften op papier. Zo moet een zonnepark omheind zijn door middel van een metalen hekwerk van minimaal 1,80 meter hoog, om ongeoorloofde toegang te voorkomen aanvullend is een gecertificeerd en geactiveerd beveiligingssysteem verplicht, waarmee alle grenzen van de omheining ononderbroken wordt beveiligd.

Ook worden deze regels nog steeds aangescherpt door verzekeraars. “De hoge kosten door diefstal ligt namelijk niet alleen aan diefstal van de onderdelen zelf” vertelt Jarno de Vroom, werkvoorbereider beveiliging bij Hoppenbrouwers Techniek. “Vooral de nevenschade, zoals opbrengstverlies, herstelkosten, schade aan hekwerk en andere componenten zorgt voor extreem hoge kosten.

Er wordt verwacht dat door deze hoge bedragen er nog strengere regels gaan komen. “Hierdoor is randbeveiliging niet meer voldoende. “Het hele terrein moet gedetecteerd en in beeld gebracht kunnen worden” benoemt Jarno. “Het doormelden van alarmen aan een particuliere alarmcentrale is ook belangrijk. Op die manier kan er snel een bewakingsdienst ter plaatsen zijn.”

Maatwerkoplossing

Het is niet nodig om voor ieder project het wiel opnieuw uit te vinden. De regels liggen er, daar geeft Hoppenbrouwers graag op een eenduidige manier invulling aan. “Om die reden hebben wij gewerkt aan een nieuw concept, waarmee we – door middel van verschillende ‘bouwstenen’ – voor iedere opdrachtgever een passende oplossing kunnen creëren”, vertelt Koen Versteijnen, Projectleider Beveiliging bij Hoppenbrouwers Techniek. “Een oplossing die past bij het formaat van het zonneparken in kwestie, de eisen van de verzekeraar naleeft, qua kostenplaatje aantrekkelijk is voor de ontwikkelaar én onderhoudsvriendelijk is voor de gebruiker. Het geheel moet namelijk ook bediend, beheerd en onderhouden worden.”

Bouwstenen

“Beveiliging bestaat sowieso altijd uit bouwstenen”, legt Jarno de Vroom, werkvoorbereider Beveiliging bij Hoppenbrouwers, uit. “Wij kijken graag per zonnepark welke combinatie van bouwstenen het beste werkt. Het mooie van dit concept: het is efficiënt en schaalbaar. We kunnen meer bouwstenen inzetten als het zonnepark zelf verandert, of de eisen van de ontwikkelaars en verzekeraars.” Daarbij blijven beveiligingstechnieken constant in ontwikkeling. En zo ook het team beveiliging binnen Hoppenbrouwers. “Zo blijven we kijken naar de nieuwste technieken” benadrukt Jarno.

Lees meer over Inbraakbeveiliging

Beveiliging van de toekomst

Volgens onze vakspecialist is er een bouwsteen/product met veel potentie: een speciaal radarsysteem en een of meerdere camera’s die in één oogopslag zorgt voor overzicht van het hele zonnepark. “Met deze ThermalRadar en PTZ camera kunnen we een terrein 360 graden in beeld brengen. Zo kunnen we op het hele terrein inbraak, thermisch en brand detecteren. Deze oplossing voldoet aan alle nieuwe eisen van de verzekeraars en opdrachtgevers en is toekomstbestendig.

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Recente artikelen

Energie voor de toekomst: tijdelijke en toekomstige oplossingen voor netcongestie

BlogNetcongestie
Lees meer over Energie voor de toekomst: tijdelijke en toekomstige oplossingen voor netcongestie

Energiecollectief Schiphol Trade Park: hoe 15 bedrijven elkaar voorzien van stroom

BlogNetcongestie
Lees meer over Energiecollectief Schiphol Trade Park: hoe 15 bedrijven elkaar voorzien van stroom

Veiligheid in de schijnwerpers tijdens ‘Bewust Veilig Week’

BlogVeiligheid
Lees meer over Veiligheid in de schijnwerpers tijdens ‘Bewust Veilig Week’

Netcongestie bij Hoppenbrouwers in Dongen: van probleem naar kans

BlogNetcongestie
Lees meer over Netcongestie bij Hoppenbrouwers in Dongen: van probleem naar kans

In 8 stappen naar een oplossing voor de netcongestie

BlogNetcongestie
Lees meer over In 8 stappen naar een oplossing voor de netcongestie

Optimaliseren achter de meter met slim energiemanagement

BlogNetcongestie
Lees meer over Optimaliseren achter de meter met slim energiemanagement

De nieuwe Energiewet: wanneer komt die en wat staat erin?

BlogNetcongestie
Lees meer over De nieuwe Energiewet: wanneer komt die en wat staat erin?

Dit is de meerwaarde van inzicht in milieuprestatie en scope 3-emissies

BlogDuurzaamInnovatieWetgeving
Lees meer over Dit is de meerwaarde van inzicht in milieuprestatie en scope 3-emissies

Duurzaamheid in nieuwe fase: hoe CSRD ons gaat helpen verduurzamen

BlogDuurzaam
Lees meer over Duurzaamheid in nieuwe fase: hoe CSRD ons gaat helpen verduurzamen

Waarom duurzaamheid een slimme keuze is voor jouw kantoor?

BlogBesparenDuurzaamInnovatieWetgeving
Lees meer over Waarom duurzaamheid een slimme keuze is voor jouw kantoor?

Het belang van energielabel C voor kantoren: een stap naar duurzaamheid

BlogDuurzaamWetgeving
Lees meer over Het belang van energielabel C voor kantoren: een stap naar duurzaamheid

De energiebesparingsplicht: welke stappen moet je nemen?

Lees meer over De energiebesparingsplicht: welke stappen moet je nemen?

Ontvang onze nieuwsbrief