De 6 voordelen door werken met de BIM-Methode

BIM staat voor Building Information Modeling. Dit is een werkmethode die vooral in de bouw- en architectuurindustrie wordt gebruikt om digitale modellen van gebouwen en infrastructuren te creëren. Doordat wij werken met deze techniek biedt het tal van voordelen en heeft de manier waarop we projecten ontwerpen, bouwen en beheren aanzienlijk verbeterd. Graag geven we je 6 redenen waarom de BIM-Methode een krachtige en effectieve technologie is.

Geïntegreerd & Efficiënt

1. Geïntegreerde informatie: BIM maakt het mogelijk om gedetailleerde, gecoördineerde en geïntegreerde informatie over een gebouwd onderdeel (asset) creëren en te beheren. Zo bevat het niet alleen de geometrische aspecten van een gebouw, maar ook informatie over materialen, constructiedetails, prestatiegegevens, kostenramingen en de planning.

2. Efficiënt ontwerp- en bouwproces: BIM zorgt ervoor dat de verschillende belanghebbenden, zoals architecten, ingenieurs en aannemers, om effectief samen te werken aan een gemeenschappelijk 3D-model. Dit bevordert de communicatie en samenwerking, hierdoor vermindert het fouten en conflicten en verbetert het de efficiëntie van het ontwerp- en bouwproces.

Visualisatie & Conflictidentificatie

3. Visualisatie en simulatie: BIM biedt geavanceerde visualisatie- en simulatiemogelijkheden. Hierdoor kan er met behulp van een 3D-model een virtuele tour door het gebouw worden gemaakt. Zo ervaar je de ruimtelijkheid van het project, daarnaast kunnen eventuele potentiële problemen worden geïdentificeerd voordat de constructie begint. Daarnaast kunnen simulaties worden uitgevoerd om de prestaties van een gebouw te evalueren, zoals energie-efficiëntie, daglichttoetreding, structurele stabiliteit en brandveiligheid.

4. Conflictidentificatie: BIM maakt het mogelijk om conflicten en clashes tussen verschillende systeemcomponenten (zoals constructie-elementen, leidingen en kabels) vroegtijdig te identificeren. Door deze clashes in een virtuele omgeving op te sporen, kunnen ze worden opgelost voordat de installatie begint, waardoor kosten en vertragingen als gevolg van herstelwerkzaamheden op de bouwplaats zelf kunnen worden voorkomen.

Kosten & onderhoud

5. Kosten- en planningbeheer: BIM kan worden gebruikt voor nauwkeurige kostenramingen en planning. Door informatie over materialen, hoeveelheden en planning te integreren, kunnen aannemers en projectmanagers betere beslissingen nemen en het projectbudget en de planning effectiever beheren. Zo heb je een reëlere blik op de kosten en kun je sneller

6. Onderhoud en beheer: BIM Zorgt altijd voor een actuele digitale weergave, dit biedt voordelen tijdens de hele levenscyclus van een gebouwde asset. Het model kan worden gebruikt voor facilitair beheer, onderhoudsplanning en het bijhouden van wijzigingen in het gebouw. Dit maakt het gemakkelijker om onderhoudsbehoeften te identificeren, reparaties uit te voeren en renovaties te plannen. Maar ook zelfs kennis over onderhoud en beheer mee te nemen in beslissingen in de initiatie- en ontwerpfase van een gebouw.

Meer weten?

Samengevat biedt werken met de BIM-methode biedt een geïntegreerde aanpak voor het ontwerp, de bouw en het beheer van gebouwen. Wil je meer weten? Of op zoek naar een effectieve samenwerking met Hoppenbrouwers Techniek als partner? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Groen doen met behulp van subsidies

BlogDuurzaamWetgeving
Lees meer over Groen doen met behulp van subsidies

Je huis verduurzamen: goed idee!

BlogDuurzaam
Lees meer over Je huis verduurzamen: goed idee!

Zonnepanelen: heeft het nog nut?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: heeft het nog nut?

Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

BlogDuurzaam
Lees meer over Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

Thuisbatterij: je levert toch niet in?

BlogDuurzaam
Lees meer over Thuisbatterij: je levert toch niet in?

De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

BlogWetgevingZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

StappenplanCV-Ketels
Lees meer over Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

BlogDuurzaamZelf stroom opwekken
Lees meer over Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

Daarom is de warmtepomp zo hot

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Daarom is de warmtepomp zo hot

Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

BlogDuurzaamTrends
Lees meer over Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

Cv-ketels en thermostaten van Intergas

BlogCV-Ketels
Lees meer over Cv-ketels en thermostaten van Intergas

Ontvang onze nieuwsbrief