innovatieve, energiezuinige installatie gerealiseerd Realisatie duurzame installatie bij TMZ zorglocatie “De Weemelanden”
Locatie

Project informatie

  • Opdrachtgever

    TriviumMeulenbeltZorg

Realisatie duurzame installatie bij TMZ zorglocatie “De Weemelanden” te Vriezenveen

Onze opdrachtgever TriviumMeulenbeltZorg streeft ernaar om duurzame keuzes te maken. Zo houdt TMZ bij de ontwikkeling van nieuwe en bestaande zorglocaties rekening met de toekomst van de zorg door te kiezen voor moderne en energiezuinige voorzieningen.

Hoppenbrouwer Techniek Almelo (voorheen Löwik Installatiegroep) heeft al jaren een duurzame samenwerking met TMZ.  Onlangs hebben we bij TMZ verpleeghuis “De Weemelanden” te Vriezenveen een innovatieve, energiezuinige installatie gerealiseerd. Dit variabel instelbare heetwatersysteem: boiler in combinatie met zonnecollectoren, thermische solar (HeatPipes) voorziet de 80 douches en 60 wastafels in het zorgcomplex van “duurzaam heet water”.

Met de Flexheat energiebesparende boiler bespaart TMZ fors op de energiekosten. Dit komt doordat de installatie slim inspeelt op piek-verbruiken. Door in de uitstekend geïsoleerde boilers zonnewarmte te bufferen, die wordt gegenereerd door 4 heatpipes sets op het dak van de technische ruimte, kunnen we met een gering gasverbruik op bepaalde tijden een grote hoeveelheid warm sanitair water leveren. Dankzij de dubbelwandige vacuümbuizen is de absorptie (warmteopname) maximaal en de emissie (verlies naar omgeving) minimaal. Het water wordt eerst voorverwarmd door de zon en indien nodig nog na verwarmd met een energiezuinige HR-ketel. Door de circulatieleiding te integreren in de boiler controleert de microprocessor de gehele installatie op thermische desinfectie. De flexheat voldoet aan de NEN1006 normering, Waterwerkbladen en de ISSO publicaties 55.1 en 55.2 (legionellabestrijding).

Oog voor energiegebruik

Hoppenbrouwers Techniek Almelo adviseert TMZ in het maken van  duurzame keuzes. Nieuwe locaties zijn bijna energieneutraal. Er is nauwelijks fossiele brandstof nodig om te koelen of te verwarmen. Onder andere in zorglocatie “Het Weggeler” te Almelo en “Erve Mensman” te Geesteren hebben wij de duurzame installaties gerealiseerd. Zo wordt er bij locaties “Erve Mensman” gebruik gemaakt van koude- en warmte opslag uit de bodem en de lucht. Bovendien wordt daar gebruik gemaakt van zonne-energie voor zowel elektriciteit als warm water. Bij “Het Borsthuis” en “Het Weggeler” wordt gebruik gemaakt van koude- en warmteopslag uit de bodem en  is bijna energieneutraal, er is nauwelijks fossiele brandstof nodig om te koelen of te verwarmen. Daarnaast onderhouden wij de technische installaties van alle  16  TMZ zorglocaties.

Energiebeheer

Op de TMZ zorglocaties zijn de elektra- en gasmeters op afstand uit te lezen (slimme meters). Op een aantal locaties wordt gebruik gemaakt van aanvullende software die het energieverbruik middels een dashboard inzichtelijk maakt.

 

zonneboiler
zonneboiler dakopstelling