

Project informatie
-
Opdrachtgever
Brabant Water
Disciplines
Nieuwbouw waterproductiebedrijf Brabant Water in Schijf
“Positieve houding tekenend voor dit project”
Het is een flinke klus: de grootschalige renovatie van het waterproductiebedrijf in het West-Brabantse Schijf, onderdeel van Brabant Water. Naar verwachting wordt het volledige project eind 2021 opgeleverd. Deze zomer is, na 2,5 jaar werk, wél alvast de nieuwbouw succesvol in gebruik genomen. De sleutel van dit succes? Een goede samenwerking tussen betrouwbare partners.
In het waterproductiebedrijf in Schijf wordt drinkwater gewonnen, gezuiverd en gedistribueerd naar de klant. Omdat de huidige voorzieningen in 1972 aangelegd zijn en er in de loop der jaren veel nieuwe technieken zijn ontwikkeld, koos onze opdrachtgever Brabant Water op deze locatie voor een combinatie van renovatie en nieuwbouw.
Een sterk uitvoerend team
Om dit project tot een goed einde te brengen, is kennis en expertise nodig op verschillende disciplines; er zijn bouwkundige, civieltechnische, werktuigbouwkundige, elektrotechnische en besturingstechnische werkzaamheden uitgevoerd. Dat vroeg om een sterk (uitvoerend) projectteam. Brabant Water schakelde daarvoor drie partijen in: hoofdaannemer ADS Groep (bouw en werktuigbouwkundige installatie), Van Boekel Bouw & Infra (voor de bouwkundige en civiele kant) en Hoppenbrouwers Techniek (elektrotechnische installaties, aanleg van zonnepanelen en storingsdienst).
Lean ombouwplan
ADS Groep, Van Boekel Bouw & Infra en Hoppenbrouwers Techniek realiseren een nieuw hoofdgebouw en chemicaliëngebouw, vervangen winputkelders – inclusief alle bijbehorende werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties – en richten ook het terrein rondom de nieuwbouw opnieuw in, met onder andere nieuwe terreinriolering en bekabeling. En dat alles terwijl de bestaande installatie in bedrijf blijft.
Dat is helemaal niet zo ‘gewoon’, vertelt Geert Zebregts, projectleider bij Hoppenbrouwers. “Er is een goed ombouwplan nodig om een complete installatie op bouwkundig, elektrobouwkundig en besturingstechnisch gebied te vernieuwen terwijl deze in bedrijf is.”
Daarom is het volledige projectteam bij de start bij elkaar gekomen om het project lean vooruit te plannen. “Dit werkt niet alleen voor onszelf verhelderend; de opdrachtgever is er ook erg over te spreken dat we zo op voorhand een doorkijkje geven in het hele project, zodat zij ook weten wat er wanneer van hen wordt verwacht.”
Dat een deel van de nieuwbouw naast de bestaande bouw gerealiseerd werd, hielp wel volgens Wolter Wolthers van ADS. “Het gaf ons genoeg tijd om hoge kwaliteit te bouwen, tot in de puntjes verzorgd.” Toch blijft het overgangsmoment, ook na uitvoerig testen, altijd spannend, aldus Geert en Wolter. “Je moet de ‘knip’ maken; de oudbouw loskoppelen en de nieuwbouw aansluiten. Dat vergt niet alleen van ons veel voorbereiding; onze opdrachtgever Brabant Water vervult daarin ook een belangrijke rol. Zij dachten continu met ons mee.”
Altijd positief blijven
De nieuwbouw startte in maart 2019. Tussen de start en oplevering zaten twee zomers en twee winters. Het projectteam kreeg te maken met sneeuw, stevige regenval, maar ook wekenlange hitte. Allemaal omstandigheden die invloed hebben op hoe iedereen zijn werk kan doen. Ook de coronacrisis zorgde voor de nodige uitdagingen. Maar de projectpartners voorkwamen dat ze ‘allemaal op hun eigen eilandje bleven zitten’.
Geert: “We hebben veel contact gehad via Teams. Dat was even wennen, maar het bleek een concrete en effectieve manier van communiceren. De onderlinge chemie is goed. En wat ik zelf heel erg waardeer is dat we ons allemaal heel flexibel hebben opgesteld. Als een projectmanager ineens een paar weken uit de running is, kun je denken: ‘we kunnen niet verder’. Maar je kunt ook tegen elkaar zeggen: ‘hoe lossen we dat op, wat kunnen we wél doen?’. We zoeken elkaar makkelijk op en nemen allemaal de verantwoordelijkheid voor eigen discipline. Ik denk dat die positieve houding tekenend is voor dit project.”
De toekomst
De onderscheidende kracht van de drie-eenheid van bedrijven is de enorme hoeveelheid vakkennis. De partijen vullen elkaar qua kennis goed aan en werken bovendien op basis van vertrouwen en transparantie met elkaar samen. Zowel drinkwater- als afvalwaterbedrijven kiezen steeds vaker voor multidisciplinaire projecten; deze manier van samenwerken is de toekomst binnen deze branche. Never change a winning team!