Flexibele en duurzame technieken voor Avans Hogeschool

Flexibele en duurzame technieken voor Avans Hogeschool

Aan de Onderwijsboulevard in het centrum van Den Bosch is Avans Hogeschool gevestigd. Deze dynamische onderwijsinstelling kent verschillende academies met ieder eigen wensen en eisen. Ook in relatie tot de installaties binnen het gebouw! De afgelopen twee en een half jaar werd Avans in 48 fases volledig verbouwd, terwijl de lessen gewoon doorgingen. Hoppenbrouwers Techniek was als onderaannemer van Hazenberg Bouw verantwoordelijk voor de elektrotechnische installaties: van de licht- en krachtinstallaties en datanetwerken tot de brand-, bliksem- en inbraakbeveiliging en de toegangscontrole.

John Pulles, projectleider bij Avans: “Het schoolgebouw werd in 1992 gebouwd en in 2005 compleet gerenoveerd. De afgelopen jaren kwamen er steeds meer klachten over het klimaat. Uit metingen bleek dat het CO2-gehalte tijdens de lessen te hoog was. Het gebouw voldeed niet meer aan onze normen. Al snel besloten we om niet alleen de klimaatinstallaties, maar het complete pand te verbouwen. We namen een architect in de arm en maakten – in overleg met de verschillende academies – een plan van aanpak. Eind 2015 ging de verbouwing van start.”

Slim bouwen in 48 fases

Tijdens de verbouwing waren er verschillende uitdagingen. Zo bleef de hogeschool tijdens de bouw in bedrijf. “We splitsten de verbouwing op in 48 fases van ieder zes weken, kriskras door het gebouw”, vertelt John. “Een uitdaging voor wat betreft de installaties, die zich soms in een ander deel van het pand bevonden en dus later of eerder verbouwd werden. Omdat het onderwijs zo min mogelijk overlast mocht ondervinden van de verbouwing, vonden alle boorwerkzaamheden ’s ochtends vóór 8.45 uur plaats. Dit vereiste een goede planning van de bouwpartijen. We waren maximaal flexibel in aanpassingen tijdens de bouw. Het onderwijs is continu in beweging, waardoor wensen soms nog na de start van de deelfases veranderden. Ook dit was een uitdaging waar Hoppenbrouwers goed mee om kon gaan. Het werken in fases zorgde voor een andere werkwijze, waarbij Avans en de bouwpartijen veel rekening moesten houden met elkaar. De manier van werken kende ook voordelen. We hebben iedere fase geëvalueerd, waardoor we hiervan konden leren en de verbouwingsfases steeds gestroomlijnder verliepen.”

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt voor Avans. Zo zijn alle ruimtes voorzien van ledverlichting en maakt het door Hoppenbrouwers voorgestelde energiemonitoringssysteem het energieverbruik inzichtelijk. “Voorheen konden we alleen het totale energieverbruik binnen het gebouw meten”, legt John uit. “Het nieuwe systeem maakt gebruik van verschillende meters, waardoor inzichtelijk is wie wat gebruikt. Zo kunnen we het bewustzijn van de gebruikers vergroten en het energieverbruik terugbrengen.” Ook de manier van schakelen van de verlichting veranderde. “Waar we voorheen met bewegingsmelders werkten, moet je nu zelf het licht aandoen in een ruimte. De verlichting schakelt automatisch in op 70 procent, waarna je deze indien gewenst zelf kunt aanpassen. Wanneer er een kwartier geen beweging is geweest gaat het licht uit. De resultaten zijn goed: uit de praktijk blijkt dat een derde van de gebruikers de verlichting helemaal niet meer aanzet omdat het door daglicht al licht genoeg is in de ruimte.”

Flexibel gebouw

Een andere belangrijke pijler tijdens de verbouwing was de flexibiliteit van het gebouw. John: “Niets is zo dynamisch als het onderwijs. De wensen voor ruimtes veranderen snel, waardoor er regelmatig een wand geplaatst of juist verwijderd moet worden. Nu is dat geen probleem, maar het verplaatsen van de installaties was wel veel werk. We kozen daarom voor plafondelementen waarin verwarming, koeling en licht geïntegreerd zijn. Bij een aanpassing van de ruimte hoeven we nu alleen een draad te verleggen.” Vanzelfsprekend is de onderwijsinstelling voorzien van een goed datanetwerk en voldoende aansluitpunten. “Echte blikvangers binnen ons gebouw zijn de Xplora’s: ruimtes met veel verschillende functies waar studenten bijvoorbeeld kunnen studeren, overleggen met een werkgroep, maar ook een presentatie kunnen oefenen. Ook hier zorgde Hoppenbrouwers voor de juiste verlichting en voldoende aansluitpunten.”

Goede samenwerking

John: “Ik ben erg tevreden over de samenwerking met en binnen het bouwteam. Het continu ontwerpen, aanpassen van ontwerpen en uitvoeren van de werkzaamheden vroeg veel van het team, maar alles is heel goed gegaan. Het onderlinge wederzijdse vertrouwen was groot en iedereen dacht mee, van monteur tot projectleider. Hierdoor konden we heel snel schakelen én een optimaal resultaat behalen.” Het eind van de verbouwing is inmiddels in zicht. “We zijn tweeënhalf jaar verder en bezig met de allerlaatste bouwfase. Zoals het er nu uitziet ronden we de verbouwing precies volgens planning af. En met een prachtig eindresultaat! Ons gebouw is klaar voor de komende 10 jaar.”