Aan de slag bij de Technische Universiteit Eindhoven

Aan de slag bij de Technische Universiteit Eindhoven

Van muziekzaal tot kinderdagverblijf: allemaal onder één dak

Op de Technische Universiteit in Eindhoven werkte Hoppenbrouwers Techniek aan een zeer gevarieerd project. De onderste vier verdiepingen van één van de gebouwen op de campus zijn volledig verbouwd en ingevuld met onder andere dans- en muziekzalen, een kinderdagverblijf, collegezalen, horeca- en kantoorruimtes. Een mooie en uitdagende klus!

Marten Dijkshoorn, Projectmanager Dienst Huisvesting van de Technische Universiteit: “Het vroegere gebouw van de faculteit Elektrotechniek stond al een tijd lang leeg toen antikraakbeheerder Camelot eigenaar werd van het gebouw. Zij vulde de twaalf bovenste verdiepingen in met ruim vierhonderd studentenstudio’s. Voor de onderste vier verdiepingen van het gebouw – dat de naam La Luna kreeg – was nog geen bestemming. De universiteit heeft toen besloten om deze verdiepingen te huren. Aan de casco verdiepingen moest nog heel wat gebeuren. We hebben deze verbouwing uitbesteed aan Structon. Zij schakelden vervolgens Hoppenbrouwers Techniek in als onderaannemer voor de e-installaties, de aanleg van de brandmeldinstallaties, toegangscentrale voor het netwerk en het aanleggen van de beveiliging van het kinderdagverblijf.”

Multifunctioneel pand

La Luna bestaat uit verschillende gedeelten met ieder een eigen functie. “Het gebouw wordt deels gebruikt door de culturele studentenverenigingen die de universiteit rijk is”, vertelt Marten. “Naast een grote multifunctionele zaal waar onder andere voorstellingen, concerten en lezingen kunnen worden gegeven, zijn er een geluidsdichte dans- en muziekzaal en verschillende oefenruimtes. Maar het gebouw herbergt ook een SPAR supermarkt, een kinderdagverblijf, onderwijsruimtes, een collegezaal, het detacheringsbureau van de universiteit en diverse kantoorruimtes. Op dit moment wordt nog hard gewerkt aan een horecagelegenheid op de begane grond. Deze wordt naar verwachting in december opgeleverd, waarmee de bouw ook wordt afgerond.”

Het leuke aan het gebouw – en tegelijkertijd ook de uitdaging – is volgens Marten dat het zoveel verschillende gebruikers heeft. Hij legt uit: “Elke gebruiker heeft weer andere eisen. Ook op het gebied van verlichting en elektra. In de basis is gekozen voor energiezuinige ledverlichting, die werkt met behulp van bewegingssensoren. Maar verder is elke ruimte uniek. Zo was het bij het kinderdagverblijf belangrijk dat de stopcontacten buiten het bereik van de kinderen werden geplaatst. In de muziekruimte moesten juist veel stopcontacten komen, zodat iedere muzikant zijn instrument kan aansluiten. En in de multifunctionele ruimte was het weer de vraag of de aansluitingen netjes en onzichtbaar konden worden weggewerkt.”

Snel schakelen

“Ik ben erg tevreden over de samenwerking met Hoppenbrouwers”, vertelt Marten. “Zowel over de voorbereiding als de uitvoering van de werkzaamheden en de nazorg. Bovendien zijn we erg blij met het eindresultaat. Ook voor ons was het project soms complex. Het was dan ook heel fijn dat uitvoerder Marcel Bertens en zijn collega’s met ons meedachten en snel konden schakelen. Zo kwamen we er bij de oplevering van een onderwijsruimte achter dat er in de muur slechts twee stopcontacten zaten, terwijl er op de bureaus tientallen laptops aangesloten moesten kunnen worden. Voor Hoppenbrouwers was het geen enkel probleem om hier alsnog een kabelgoot aan te leggen. Sterker nog: de volgende dag was het al geregeld. Nog voordat de lessen begonnen!”

Marten is erg te spreken over de onderlinge communicatie tijdens de bouw. “Het was altijd duidelijk bij wie je moest zijn, bij vragen kreeg ik snel antwoord en het contact was erg prettig. De strakke planning zorgde ervoor dat er soms veel werk tegelijk moest worden uitgevoerd. Voor Hoppenbrouwers Techniek was dit nooit een probleem. Er waren altijd voldoende medewerkers beschikbaar en het resultaat was top. Voor een volgend bouwproject zou ik Hoppenbrouwers zeker nog eens inschakelen!”