Eerste robot uit handen van Hoppenbrouwers een feit

Disciplines
Industriële automatisering

Een robot voert repeterend werk sneller en veiliger uit. Producent van aluminium bouwbeslag ‘AMI’ uit Lomm, ontwierp en bouwde zelf een machine om een deel van het productieproces te automatiseren. Aan Hoppenbrouwers de taak om de besturing voor de machine (zaagcel) te ontwerpen en te leveren. 

Een robot programmeren, zoiets had Hoppenbrouwers nog niet eerder gedaan. Jeroen Buis, projectcoördinator Industriële Automatisering, leidde het project en vertelt over de reis die hij en zijn team maakten. “AMI vroeg ons mee te werken aan de ontwikkeling van een zaagcel met een robot die in de gieterij ingezet zou worden. Bij AMI maken ze aluminium deurbeslag in alle soorten en maten. In de krukkerij worden de krukken gegoten en deze moeten uiteindelijk losgezaagd worden van elkaar. Een arbeidsintensieve klus, die niet zonder gevaren is. AMI ontwierp en bouwde grotendeels zelf de machine. Dat wij de robot ontwikkelden was nieuw voor ons. Echt pionierswerk dus.”

Even snuffelen

Pionierswerk gaat vaak gepaard met uitdagingen. En dat kan Jeroen beamen. “Het begint al in het voortraject. Je moet de juiste mensen bij elkaar zien te krijgen en er is een goede offerte nodig, die ook juridisch stevig in elkaar zit.” Wat betreft de juiste mensen, kreeg Jeroens team versterking uit Udenhout. Software-engineer Raoul van de Laak nam het maken van de software voor zijn rekening. “In ons Hoppenbrouwers Experience Center doe ik al langere tijd ervaring op in het werken met robots. Om mijn kennis nu toe te kunnen passen bij een klant, dat was een hele gave kans. Je krijgt in het veld ineens allerlei uitdagingen voor de voeten geworpen waaronder een stuk veiligheid en productieplanningen- en stromingen”, aldus Raoul.

 

“We leverden de robot, maakten de besturingskast, voorzagen de robot van software en programmeerden de robot.”

Om goed beslagen ten ijs te komen, bezocht Jeroen voordat ze aan de klus begonnen een bedrijf dat vaak met robots werkt. “Dat was leerzaam”, vertelt Jeroen. “Het heeft me er ook toe aangezet om een onafhankelijke veiligheidsdeskundige in te schakelen. De robot heeft nu een keurmerk. Zo weten we zeker dat hij veilig werkt.” Dit soort voorwerk is bij een project wat je nog niet eerder hebt gedaan enorm belangrijk. Raoul: “Zo ook een duidelijke afstemming met de klant. Door alles goed door te spreken aan de voorkant kun je veel tijdens het proces goed af kaderen.”

Smaakt naar meer

Ondanks de uitdagingen kijkt Jeroen toch met een goed gevoel terug op het hele project. “Het smaakt absoluut naar meer. Het is een mooie eerste ervaring geweest waarmee we mooie beginstappen hebben gezet. We hebben veel nieuwe kennis opgedaan en zowel de samenwerking met Raoul als met de klant verliep soepel. Ik ben trots op wat we samen hebben bereikt.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief