Een nieuwe proeffabriek voor Royal Cosun

Disciplines
Industriële automatisering

In Roosendaal staat het researchcentrum van Royal Cosun. Royal Cosun is een agro-industrieel concern, bestaande uit onder andere de Suiker Unie, Aviko en Cosun Biobased Products. Cosun Biobased Products speelt in op de ontwikkelingen in de biobased economy en werkt aan innovatieve chemicaliën en materialen uit hernieuwbare, plantaardige bronnen. Om nevenstromen, afkomstig van suikerbieten en andere agrarische grondstoffen, nog beter te leren benutten, heeft Cosun een proeffabriek gebouwd. En Hoppenbrouwers heeft de elektrotechnische installatie en besturing van de productielijn in deze nieuwe proeffabriek gerealiseerd.

De proeffabriek

In de proeffabriek worden uit de pulp van suikerbieten vezels gehaald. De vezels hebben de eigenschap verdikkend te werken en worden toegepast in diverse producten. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de kiezels in beton niet naar beneden zakken, of dat verf na het aanbrengen niet uitloopt. In eerste instantie zijn op kleine schaal proeven uitgevoerd met dit nieuwe product, en dat is nu opgeschaald naar een hele productielijn. Zo kan Cosun grotere batches produceren voor klanten om met het product te testen. Tim Veerman, Projectleider bij Royal Cosun: “Dit is voor het eerst dat we een proeffabriek hebben gerealiseerd. Het is niet helemaal onze core business. We zijn wel procesontwerpers, maar voornamelijk op kleine schaal. Daarom hebben we dit project aangepakt met adviseringsbureau Uticon. Via een selectietraject en op basis van referenties hebben we voor Hoppenbrouwers gekozen als installateur voor dit project.”

Zorgeloos project

Wim Boswinkel, Procestechnoloog bij Royal Cosun, is erg te spreken over de samenwerking met Hoppenbrouwers: “We zagen steeds dezelfde mensen, dat werkt prettig. En ook de samenwerking onderling met andere partijen verliep soepel. Omdat onze ervaring in projecten zoals deze ontbreekt, is het fijn als iemand je in het proces ontzorgt. Wij hebben de functionele omschrijving gemaakt van de productielijn en dat werd goed opgepikt en snel begrepen. De vragen die we terugkregen vanuit Hoppenbrouwers triggerden ons weer om verder te denken.

Gedurende het project zijn er wijzigingen van inzichten geweest. Dan merk je toch wel dat mensen van Hoppenbrouwers snel kunnen schakelen. Ook als we nu nog modificaties hebben dan bellen we jullie als eerste op.”

MVO en veiligheid

In de productiebedrijven van Royal Cosun staat duurzaamheid hoog in het vaandel met ambitieuze energiedoelstelling. Ze hebben zeven energietechnologen die besparingsmogelijkheden uitzoeken en er wordt ook veel geïnvesteerd om het energieverbruik te reduceren.

“Daarnaast vinden we veiligheid ontzettend belangrijk”, vertelt Veerman. “Dat nemen we ook mee in de selectie van partijen waarmee we een project uitvoeren. We hebben gemerkt dat het veiligheidsbewustzijn bij Hoppenbrouwers erg hoog is en dat de werkplaats altijd netjes werd achtergelaten.”

Machineveiligheid & CE-markering

Veerman: “De Productielijn moest CE-gemarkeerd worden. We hebben eraan gedacht om de markering zelf uit te voeren, maar dit bleek toch een erg complex traject te zijn. Sjef Borgmans, Projectleider Industriële Automatisering bij Hoppenbrouwers, wees ons erop dat Hoppenbrouwers tevens gespecialiseerd is in machineveiligheid en de CE-markering ook uit kon voeren. Omdat het project goed verliep hebben we niet verder gekeken naar andere partijen.”

“We hebben ook een Risico Inventarisatie & Evaluatie laten doen van het machinepark in de proeffabriek”, vult Boswinkel aan. “Daar kwam uit dat er extra noodstoppen nodig waren om het veiligheidsniveau naar onze standaard te verhogen. Deze toevoeging hebben we meteen meegenomen in de realisatie van de proeffabriek.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief