Negentiende eeuws kasteel wordt duurzaam woonhuis

Opdrachtgever
Disciplines
Duurzame energie

Midden in het uitgestrekte landgoed Gorp & Roovert, ten zuiden van Tilburg, staat het toekomstige woonhuis van familie Van Dessel. ‘Het kasteeltje’ wordt het huis uit 1870 in de volksmond genoemd. Yolande van Dessel en haar man vielen als een blok voor de prachtige plek. Yolande van Dessel: “Bij de verbouwing willen we rekening houden met dit fascinerende buitengebied. Dus verduurzamen en in géén geval een propaantank in de tuin, zoals je nog vaak in de buitengebieden ziet. We willen er echt iets moois van maken.”

“Wij betaalden voor het gas duizenden euro’s per jaar”

Yolande van Dessel en haar man verdiepten zich na de aankoop van hun ‘nieuwe’ huis grondig in duurzame energievoorzieningen. Yolande: “We hadden bij aanvang absoluut geen verstand van dit alles, maar je groeit er in mee. Voor ons dus absoluut geen propaantank meer. We hadden er één voor de gasvoorziening in ons vorige huis. Behalve dat zo’n propaantank lelijk is, is het gasverbruik heel duur. Wij betaalden voor het gas duizenden euro’s per jaar.”

 

Isoleren waar mogelijk

Familie Van Dessel schakelde Hoppenbrouwers Techniek onder andere in voor de vervanging van het elektriciteitsnetwerk, maar ook voor het verwarmen van het huis dat onder Vlaamse architectuur is gebouwd. Yolande van Dessel: “Eerst hebben we samen met onze architect Frans van Roy gekeken naar waar het warmteverlies zit. De massieve steven muren van het huis zijn weliswaar 35 centimeter dik, maar enkelsteens. Zomaar even isoleren gaat niet. De mogelijkheden om het dak te isoleren waren er wel. Ook het plaatsen van achterzetglas bij de ramen houdt de warmte in huis. Alles wat mogelijk is, hebben we laten isoleren.”

Warmtebehoefte als basis voor capaciteit warmtepompinstallatie

“Vervolgens heeft Jeroen Oudermans van Hoppenbrouwers Techniek exact per ruimte uitgerekend wat onze warmtebehoefte is. Zo hoeft het in de badkamer niet continu 18 graden te zijn, maar wél als we er gebruik van maken. Met de elektrische vloerverwarming krijgen we die ruimte zo warm. Op basis van zijn berekeningen, heeft hij de capaciteit voor de warmtepompinstallatie vastgesteld. Die is inmiddels in de kelder geïnstalleerd. Dat was niet makkelijk; de installatie weegt 160 kilo. Maar de jongens op de werkvloer vonden voor alles een oplossing. Zij zijn fantastisch; behulpzaam en proactief. Daarover zijn we mega tevreden. De opstart van de W-werkzaamheden ging wat moeizaam omdat we lang op de tekeningen moesten wachten, maar inmiddels loopt alles soepel. We hopen de planning te halen, zodat we dagelijks kunnen gaan genieten van ons huis op deze prachtige plek.”

Verduurzamen van een woning uit 1870 met o.a.

  • Warmtepomp met twee onopvallende buitenunits
  • LED verlichting
  • Domotica (met o.a. licht- en bewegingssensoren zodat licht in ruimtes niet onnodig blijft branden)
  • Dakisolatie
  • Achterzetglas

Yolande van Dessel over de LED verlichting: “Onze keuze voor LED verlichting is duurzaam, maar vooral praktisch. Met plafonds van vier meter hoog wissel je immers niet zomaar de lampen.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief