Betrouwbaar drinkwater bij Dunea te Brakel

Disciplines
Industriële automatisering

Dunea levert elke dag betrouwbaar drinkwater aan 1,3 miljoen klanten in het westelijk deel van Zuid-Holland. Het drinkwater wordt vanuit duinwater bereid, waardoor er geen chemicaliën nodig zijn om het water te zuiveren. Dit is een unieke methode. Sinds 1976 gebruikt Dunea de Afgedamde Maas als bron voor het drinkwater. Dit is een zijtak van de rivier de Maas.

Renovatie hogedrukpompstation (HDPS) te Brakel

Hoppenbrouwers is als onderaannemer van opdrachtgever Heijmans verantwoordelijk voor het elektrotechnische gedeelte van de ombouw van HDPS Brakel. In drie fasen wordt de installatie omgebouwd van vier hogedrukpompen die deels in een cascade schakeling werkten, naar slechts twee hogedrukpompen. Twee pompen worden gesloopt en één pomp wordt in capaciteit vergroot naar 12.500 m3/h. Daarnaast wordt de elektrotechnische installatie vernieuwd met frequentieomvormers, alsmede de aanwezige hydrauliekinstallatie en de koeling van de aandrijvingen. De werkzaamheden lopen van april 2014 tot aan oplevering juli 2015. Op dit moment zitten we in fase twee en is de eerste nieuwe pomp al in bedrijf genomen.

 

Ontwerp in bouwteam

Het project is aangenomen als een bouwteamopdracht voor de ontwerpfase. Op basis van een door Dunea aangeleverd voorontwerp heeft Hoppenbrouwers met Heijmans en andere onderaannemers de uitwerking tot een definitief ontwerp verzorgt. Hoppenbrouwers is hierdoor mede verantwoordelijk voor het ontwerp.

Omdat de installatie tijdens de ombouw in productie moet blijven, is er veel tijd en energie in dit ontwerp gestoken. Hoppenbrouwers is verantwoordelijk voor het elektrotechnische ontwerp in combinatie met procesautomatisering van Dunea en ABB voor de software, motor en frequentieomvormer. Het betreft een complexe besturing waar tien besturingskasten hardware- en softwarematig in elkaar geweven zitten.

Innamepunt Brakel

Bij innamepunt in Brakel wordt in het voorjaar en in de zomer zoveel mogelijk organisch materiaal verwijderd door middel van microzeven, om vervolgens 30 kilometer verderop naar Bergambacht te worden getransporteerd. Hier wordt het water voorgezuiverd met zandfilters. De laatste zuiveringsstap vindt plaats in het duingebied tussen Monster en Katwijk. Na een tocht door twee grote leidingen, komt het water hier aan in zogenaamde infiltratieplassen. Het zakt er langzaam weg in de duinbodem en vermengt zich met neerslagwater. Door deze duinpassage wordt op een natuurlijke manier af gerekend met ongewenste bacteriën en virussen. Na minimaal twee maanden wordt het water weer omhoog gepompt. Voor consumptie wordt het water dan nog wel eerst onthard in een reactor met fijne zandkorreltjes. Actief kool, dat later weer uit het water wordt gehaald, verwijdert de laatste sporen van schadelijke stoffen. Daarna wordt het belucht door middel van watervallen (cascades) en gefilterd door snelle en – als laatste – door langzame zandfilters. Eenmaal klaar voor consumptie, wordt het water opgeslagen in zogenoemde reinwaterkelders, zodat er altijd genoeg water op voorraad is.

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Recente projecten

In Studentensportcentrum Eindhoven is het nu nog lekkerder sporten

Opdrachtgever
Technische Universiteit Eindhoven
Oplossingen
Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde

Project Achttien81 succesvol opgeleverd

Opdrachtgever
Hazenberg – Nico de Bont
Oplossingen
Werktuigbouwkunde

Ontvang onze nieuwsbrief