Droogdok Jan Blanken Hellevoetsluis zet duurzame stappen

Disciplines
Werktuigbouwkunde

Dit bijzondere droogdok van ongeveer 200 jaar oud, was toe aan een duurzame transformatie. Een deel van het drooghok is voorzien van nieuwe en duurzame installaties. Het team van Leo Kievit uit Middelharnis klaarde de klus. 

Het zien van droogdok Jan Blanken Hellevoetsluis maakt indruk. Gelegen in de prachtige historische vesting en voorzien van, voor die tijd, technische hoogstandjes. 200 jaar geleden al voer de marine hier haar oorlogsschepen binnen voor onderhoud. Nu, zoveel jaren later, is het droogdok nog steeds in gebruik. Maar tijden veranderen en vragen om aanpassingen. Vestiging Middelharnis werd gevraagd om een deel van het droogdok te verduurzamen. “Voor bezoekers en klanten bestaat het droogdok uit een museumloods en een ontmoetingsruimte. In de museumloods komt een maquette te staan van het droogdok, dat het Rijksmuseum uitleent. Hiervoor hebben we een aantal duurzame aanpassingen gerealiseerd, zodat de maquette verantwoord kan worden tentoongesteld.”

Investeren in besparen
De museumloods van drooghok Jan Blanken Hellevoetsluis bespaart minimaal 25 procent aan energiekosten dankzij de duurzame installaties die Hoppenbrouwers onlangs plaatste.

Precies goed

Want dat luistert nogal nauw, zo’n maquette tentoonstellen. Temperatuur en luchtvochtigheid moeten helemaal in balans zijn. Daarvoor installeerde het team van Leo onder andere diverse warmtepompen. Leo: “De warmtepompen zorgen voor vloerverwarming en vloerkoeling. Verwarming en koeling van de ventilatielucht gebeurt via de luchtbehandelingskast, die ook is voorzien van een stoomluchtbevochtiger. Op deze manier is er altijd sprake van de juiste luchtvochtigheid in de tentoonstellingsruimte. Daarnaast namen we de regeltechniek voor onze rekening. Deze moest aan de nodige eisen voldoen, vanwege de gevoeligheid van de maquette. We installeerden een gebouwbeheersysteem dat de installaties aanstuurt en waarmee temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en CO2 constant worden gemonitord. Al met al een bijzonder project waar we onze kennis van innovatieve techniek goed hebben kunnen laten zien.”

Verrassende wending

Dat een project niet altijd verloopt, zoals je van tevoren had gedacht is geen nieuws. Dat is ook de ervaring van Leo en zijn team. “In dit geval kregen we te maken met een langere doorlooptijd. Dat had meerdere oorzaken. Zo wachtten we onder andere langer op materialen en liepen werkzaamheden door derden uit.” Ook werd later in het project pas duidelijk wat er allemaal bij een opdracht als deze komt kijken. Leo: “Het klimaat in de ruimte waar de maquette wordt opgesteld, moet eerst twee maanden -zonder maquette- gemonitord worden qua temperatuur en luchtvochtigheid. Een kunstobject stel je niet zomaar tentoon in een ruimte.”

Communicatie is alles

De uitdaging zat hem dus in de vertraging. Iets wat gelukkig goed is opgepakt door zowel Hoppenbrouwers als de opdrachtgever. “We hadden een prettige communicatie met de klant”, geeft Leo aan. “De korte lijntjes en efficiënte overleggen zorgden ervoor dat we fijn samenwerkten, ondanks de vertraging. Ik ben daarnaast heel trots op de monteurs. Zij stelden zich flexibel op en stonden altijd klaar voor de klant. De les die we hebben geleerd, is dat we een volgende keer hopelijk eerder kunnen aansluiten zodat we de klant kunnen adviseren bij de aanpak van een specifiek project als dit.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief