De laatste puntjes op de i voor de BunkerToren

Disciplines
Beveiliging Duurzame energie Elektrotechniek Sprinkler Werktuigbouwkunde

Deze 100 meter hoge woontoren met circa 4000 m2 aan commerciële ruimte in de kelder, begane grond en eerste verdieping is een begrip in Eindhoven. Hoppenbrouwers Techniek mocht als totaalinstallateur meebouwen aan dit unieke project. Het werktuigbouwkundig team van Ward Bertens was ook van de partij. “We hebben mogen adviseren, ontwerpen én uitvoeren. Een mooie kans waarbij we ons volledig potentieel konden laten zien.” 

In 2018 schoof Hoppenbrouwers voor de eerste keer aan tafel bij de aannemer. Dit was nog pre-corona. “We zijn uiteindelijk in 2020 gestart met bouwen. Midden in de coronatijd”, geeft Ward, projectleider werktuigbouwkunde in Udenhout, aan. Het w-team van Ward verzorgde er het complete pakket aan werktuigbouwkundige werkzaamheden, zoals het loodgieterswerk, klimaatbeheersing, luchtbehandeling en regeltechniek. Ward: “En niet alleen op w-gebied hebben we veel kunnen laten zien. Zo goed als alle disciplines van Hoppenbrouwers waren betrokken bij de bouw van de toren. Brandmeld, beveiliging, sprinkler en elektrotechniek droegen ook hun steentje bij. Het team van Wouter Bluijs was verantwoordelijk voor de sprinklerinstallatie en het team van Sander Versteijnen nam de elektrotechnische werkzaamheden voor zijn rekening.”

In één keer goed

Een megaproject als dit kent hoe dan ook uitdagingen. Ward weet er dan ook direct een paar te noemen: “Zo kregen we voor de eerste keer in samenwerking met de elektrotechniek en sprinkler te maken met tunnelbouw. Dit houdt in dat wanden en vloeren in één keer gestort worden. Dat was spannend, want zoiets kun je niet overdoen. We hebben dan ook veel tijd in de voorbereiding gestopt. Gelukkig is deze klus inderdaad in één keer goed gegaan. Ook is er geen steiger aan te pas gekomen tijdens de bouw van de toren. Dit vanwege de prefab gevelelementen.”

Natuurlijk duurzaam

Een beetje nieuw gebouw is ook duurzaam. Ward: “Het hele pand is gasloos en voorzien van een irrigatiesysteem, waarbij al het regenwater dat op of tegen het gebouw valt wordt opgevangen en in buffertanks wordt opgeslagen. Met dit water wordt onder andere de tuin besproeid. Alle woningen zijn daarnaast voorzien van wtw-units en in de luchtbehandelingskasten hebben we warmtewielen aangebracht.”

Sterk staaltje teamwork

De BunkerToren heeft niet alleen een woonfunctie. Er is circa 1000 m2 aan horeca & circa 3000 m2 aan kantoorruimte te vinden in het Goodhabitz gedeelte. Ook deze commerciële ruimten zijn door Hoppenbrouwers voorzien van het nodige installatiewerk. “Klimaatplafonds, inductie-units, fancoil-units, geconditioneerde luchtbehandelingsinstallaties, vloerverwarming, loodgieterswerk, regeltechniek en dan zijn we er nog niet”, vertelt Ward. “Al deze extra vierkante meters herbergen een sterk staaltje aan werktuigbouwkundige installaties. In een half jaar tijd wisten wij dit met z’n allen voor elkaar te boksen.”

Voor een optimaal binnenklimaat wordt er gebruik gemaakt van een onderliggend Priva softwaresysteem. Met deze software kunnen ruimtes stuk voor stuk geventileerd worden met de gewenste temperatuur. Dit draagt bij aan een comfortabele werkomgeving. In het systeem zit ook een tijdklok gebouwd, zodat er geen onnodige energie wordt verbruikt wanneer medewerkers niet aanwezig zijn. Een mooie, duurzame en kostenbesparende oplossing!

Race tegen de klok

En een half jaar tijd is krap. Iets wat Ward meeneemt naar de volgende klus. “Je wilt, net als de klant, dat het werk op tijd af is. Maar dit was een ware race tegen de klok. Het venijn zit hem meestal in het staartje, dus hoe verder je komt in een project hoe meer tijdsdruk erop komt te staan. Daar hebben we weer van geleerd. Aan de andere kant; we kunnen het dus wel. En dat komt omdat we willen werken voor elkaar.”

Al met al is de BunkerToren een project om trots op te mogen zijn. De skyline van Eindhoven is voor altijd veranderd en Hoppenbrouwers heeft kunnen uitblinken op diverse gebieden. Een project om nooit te vergeten.

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief