De BunkerToren: een logistieke doordenker

Disciplines
Beveiliging Elektrotechniek Sprinkler Werktuigbouwkunde

Ooit een bruisende ‘studentenbunker’, over een jaar een honderd meter hoog appartementencomplex met 32 verdiepingen. Dat vat de geschiedenis en toekomst van de BunkerToren in Eindhoven het beste samen. De elektrotechnische en werktuigbouwkundige werkzaamheden, beveiliging en sprinklers zijn in handen van Hoppenbrouwers Techniek. Het nieuwe gebouw verandert in 2022 de skyline van Eindhoven voorgoed. 

Opdracht van formaat

Op dit moment zitten de voorbereidingen van het project erop. Als Ian Schot, uitvoerder elektrotechniek, hierop terugkijkt, kan er tegen het puzzelen van het logistieke proces geen Ravensburger op. Verre van zelfs. De maandenlange logistieke planning van de BunkerToren is een samenkomst van meerdere partijen en harde deadlines en vergt een foutloze werkwijze. “Een opdracht van formaat”, vertelt hij.

De BunkerToren bestaat voor een deel uit maatwerk koopappartementen. “De ene koper wil een domoticasysteem, de ander extra loze buisleidingen. Zo is ieder appartement uniek. Ons werk is iedere dag weer anders. Onze monteurs moeten dan ook haarscherp zijn en met alle zorg de installaties nauwkeurig installeren.”

Wat als…?

Hoe bereid je zo’n groot project als de BunkerToren voor? “Door op alles voorbereid te zijn. We stellen continu de vraag: ‘wat als…?’. Wat als de kraan kapotgaat? Wat als de bouwlift stil komt te staan? Wat als de werkzaamheden in het magazijn vertraging oplopen? Op iedere vraag moet een antwoord klaarliggen. Op het gebied van veiligheid en logistiek, juridisch, technisch en financieel gezien. Zo worden eventuele problemen vooraf al getackeld.”

Teugels strak

“Ervoor zorgen dat alle materialen op tijd en op de juiste plek aanwezig zijn. Dat is toch wel de grootste uitdaging”, vervolgt Ian. “Dat doen we met een strakke planning. Dankzij het ijzersterke plan komen bijvoorbeeld vrachtwagens van verschillende leveranciers binnen dezelfde tijdskader aan. Op die manier kunnen we alle materialen voor een specifieke verdieping verzamelen in één container. De bouwlift hoeft daardoor maar één keer op en neer, wat heel wat tijd scheelt. Ideaal voor de tunnelbouw.”

“De planning rondom de bouwlift gaat zo ver dat ook vaststaat wie, wanneer en waar eet. “Op en neer met de lift duurt zo’n twintig minuten. Er is geen tijd om ‘even’ op vaste grond te staan. Nu hebben we de planning zo geregeld dat iedere medewerker één keer naar beneden kan gaan om te pauzeren.”

Ook het feit dat het team flink de hoogte in gaat, is een uitdaging. “Alle werkzaamheden zijn lastiger uit te voeren wanneer je op de 32e verdieping staat. De communicatie moet concreet en duidelijk zijn. Monteurs moeten precies weten waar ze moeten werken. Tot in detailniveau is hier over nagedacht.”

Snel tunnelen

Nadat alles logistiek klopt, kan het haast niet anders dan dat de tunnelbouw vlekkeloos verloopt.  “Iedere vier à zeven dagen gaan wij een verdieping omhoog. Dat vergt een strakke planning, supervisie en korte doorlooptijden. Daar zorgt het hele bouwteam voor. Iedereen houdt de teugels strak in handen. Tijdens de bouw werken de staalvlechter, betongieter, elektricien, loodgieter en sprinklermonteur als één team.”

Hoewel de tunnelbouw altijd hard werken is, is er niets zo belangrijk als de veiligheid. “Zo regelden wij in samenwerking met onze partner Van Wijnen een ‘luxere’ bouwlift die veiliger in gebruik is. En zijn er twijfels over de veiligheid van de werkplek? Dan gaan we direct met elkaar in overleg om corrigerende maatregelen te nemen. Het is natuurlijk ook niet niks. Je werkt met zwaar materiaal, grote machines en op hoogte. Daar moeten wij waakzaam voor zijn.”

De bouw van de BunkerToren is volop bezig. In 2022 is het resultaat in de Eindhovense skyline te bewonderen.  Hoppenbrouwers denkt mee over iedere logistieke, financiële en technische doordenker, in de rol van jouw betrouwbare samenwerkingspartner. Eén waar jij op kunt bouwen.

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief