Volgens Broeder Isaac Majoor, Prior van Abdij Koningshoeven, brengt een bezoek aan de abdij rust. “Wij stellen ons klooster open om een rustige en spirituele omgeving te bieden aan personen en organisaties die op zoek zijn naar verdieping”, vertelt Broeder Isaac. “Zij gaan een aantal dagen in retraite om dichter bij zichzelf te komen en dieper in te gaan op de ontwikkeling van persoonlijke competenties, zoals leiderschap. Het verschil in leiderschap tussen bedrijven en het klooster is dat bij ons de leider wordt gekozen. Binnen de kloostergemeenschap zie je dat er een natuurlijke selectie is van wie er leider wordt of leiderschapskwaliteiten heeft. Na de verkiezing wordt de leider van het klooster benoemd tot Abt. De Abt heeft daarna alle macht en stelt zelf zijn team samen om het klooster mee te besturen.
Zoeken naar de balans
Naast de rust en bezinning die het klooster biedt zijn er ook andere bronnen van inkomsten voor de abdij, zoals de kaasmakerij en de brouwerij. We willen jonge mensen aantrekken, daarom zijn we een kaasmakerij gestart. De huidige maatschappij is erg individualistisch. Het is voor ons een uitdaging om de jonge monniken deel uit te laten maken van de gemeenschap. Door samen te werken in zo’n kaasmakerij geven we ze de ruimte om hier in eigen tempo te wennen en aansluiting te vinden bij de gemeenschap. Door als monnik te werken zijn we loyaal aan alle werkenden. Het geld wat we daarmee verdienen gaat voor het grootste deel naar de gemeenschap die hier leeft en 10% naar een goed doel. Ook voor ons geldt, net als voor alle andere mensen, dat het continu zoeken is naar de balans tussen wie je wilt zijn als mens en de rol van werk en geld verdienen. Ora et labora, oftewel bid en werk in de juiste verhouding.
De wereld mooier achterlaten
De relatie die wij hebben met Hoppenbrouwers is ontstaan bij de nominatie van de MVO-prijs. We hanteren vier P’s in plaats van drie binnen het MVO; People, Planet, Profit en als vierde Profound. Dit betekent iets doen vanuit je innerlijke overtuiging. Hier moet het mee beginnen. Het is een feit dat we van fossiele brandstoffen af willen, maar daar tegenover is het ook een uitdaging goed om te gaan met energie in een monumentaal pand. We gaan een bijzondere waterzuivering bouwen om water terug te kunnen geven aan de natuur en zo zelfvoorzienend te zijn. Daarnaast liggen op de abdij zonnepanelen om energie te besparen en wordt in de bierbrouwerij geïnvesteerd om met de installaties de toekomst in te kunnen. Zo waren recent de ventielkasten in de productieomgeving verouderd en door poreuze slangen was er veel luchtverlies tijdens het proces. Hoppenbrouwers heeft, in opdracht van Bavaria, dit deel van de installatie vervangen. We vinden het belangrijk binnen de gemeenschap bewust bezig te zijn met MVO. Het kan niet zo zijn dat we zeven keer per dag naar de kerk gaan om te bidden, en vervolgens daarbuiten doorgaan met vervuilen. We willen de wereld mooier achterlaten dan we hem in handen hebben gekregen.”