Abdij Koningshoeven over Leiderschap & Duurzaamheid

Disciplines
Industriële automatisering Technisch Beheer

Spiritueel Leiderschap

Volgens Broeder Isaac Majoor, Prior van Abdij Koningshoeven, brengt een bezoek aan de abdij rust. “Wij stellen ons klooster open om een rustige en spirituele omgeving te bieden aan personen en organisaties die op zoek zijn naar verdieping”, vertelt Broeder Isaac. “Zij gaan een aantal dagen in retraite om dichter bij zichzelf te komen en dieper in te gaan op de ontwikkeling van persoonlijke competenties, zoals leiderschap. Het verschil in leiderschap tussen bedrijven en het klooster is dat bij ons de leider wordt gekozen. Binnen de kloostergemeenschap zie je dat er een natuurlijke selectie is van wie er leider wordt of leiderschapskwaliteiten heeft. Na de verkiezing wordt de leider van het klooster benoemd tot Abt. De Abt heeft daarna alle macht en stelt zelf zijn team samen om het klooster mee te besturen.

Zoeken naar de balans

Naast de rust en bezinning die het klooster biedt zijn er ook andere bronnen van inkomsten voor de abdij, zoals de kaasmakerij en de brouwerij. We willen jonge mensen aantrekken, daarom zijn we een kaasmakerij gestart. De huidige maatschappij is erg individualistisch. Het is voor ons een uitdaging om de jonge monniken deel uit te laten maken van de gemeenschap. Door samen te werken in zo’n kaasmakerij geven we ze de ruimte om hier in eigen tempo te wennen en aansluiting te vinden bij de gemeenschap. Door als monnik te werken zijn we loyaal aan alle werkenden. Het geld wat we daarmee verdienen gaat voor het grootste deel naar de gemeenschap die hier leeft en 10% naar een goed doel. Ook voor ons geldt, net als voor alle andere mensen, dat het continu zoeken is naar de balans tussen wie je wilt zijn als mens en de rol van werk en geld verdienen. Ora et labora, oftewel bid en werk in de juiste verhouding.

De wereld mooier achterlaten

De relatie die wij hebben met Hoppenbrouwers is ontstaan bij de nominatie van de MVO-prijs. We hanteren vier P’s in plaats van drie binnen het MVO; People, Planet, Profit en als vierde Profound. Dit betekent iets doen vanuit je innerlijke overtuiging. Hier moet het mee beginnen. Het is een feit dat we van fossiele brandstoffen af willen, maar daar tegenover is het ook een uitdaging goed om te gaan met energie in een monumentaal pand. We gaan een bijzondere waterzuivering bouwen om water terug te kunnen geven aan de natuur en zo zelfvoorzienend te zijn. Daarnaast liggen op de abdij zonnepanelen om energie te besparen en wordt in de bierbrouwerij geïnvesteerd om met de installaties de toekomst in te kunnen. Zo waren recent de ventielkasten in de productieomgeving verouderd en door poreuze slangen was er veel luchtverlies tijdens het proces. Hoppenbrouwers heeft, in opdracht van Bavaria, dit deel van de installatie vervangen. We vinden het belangrijk binnen de gemeenschap bewust bezig te zijn met MVO. Het kan niet zo zijn dat we zeven keer per dag naar de kerk gaan om te bidden, en vervolgens daarbuiten doorgaan met vervuilen. We willen de wereld mooier achterlaten dan we hem in handen hebben gekregen.”

De brouwerij

Bij Bierbrouwerij Koningshoeven wordt er met enkele korte en langere onderbrekingen vanaf 1883 al La Trappe gebrouwen. De abdij staat voor de oude receptuur, de merkbescherming en uitstraling en beheer van gebouwen en terreinen. Bavaria staat voor operationeel management. Samen staan we voor kwaliteit. Koningshoeven is daarmee één van de dertien trappistbrouwers wereldwijd. “Het succes van het bier is tot stand gekomen door kruisbestuiving”, vertelt Broeder Isaac. “We zijn een samenwerking met Bavaria gestart. Onze core business is monnik zijn, niet bier brouwen. De kennis van procedures van Bavaria combineerden we met onze ambachtelijke manier van bier brouwen. Samen hebben we er goed bier van weten te maken.”

Teun van der Meyden, eerste monteur industrie projecten bij Hoppenbrouwers; “De installatie was verouderd en door poreuze slangen was er veel luchtverlies tijdens het proces. We hebben de oude ventielkasten vervangen in de productieomgeving van de brouwerij. De kleppen en besturingen zijn hierop aangesloten om vervolgens het bier brouwsel te kunnen maken. Tijdens onze werkzaamheden is de fabriek in bedrijf gebleven en alleen tijdens de twee ombouwdagen stilgelegd. De eerste ombouw dag was spannend omdat de kleppen hergebruikt moesten worden en we daardoor veel tijd nodig hadden voor dat we de eerste kast konden testen. Bavaria heeft het software gedeelte zelf uitgevoerd met ondersteuning van onze software engineer Rob Heijmans. Bijzonder tijdens dit project is dat de werkomgeving erg warm was. We werkten hier in de maand september dus met koelvesten en we hebben heel wat vocht uitgezweet. Het project is goed verlopen en had een doorlooptijd van twee maanden.”

Wij stellen ons klooster open om een rustige en spirituele omgeving te bieden aan personen en organisaties die op zoek zijn naar verdieping.

Broeder Isaac MajoorAbdij Koningshoeven

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief