Bij een integrale samenwerking werken meerdere teams van verschillende disciplines met elkaar samen. Ze moeten van elkaar weten wat er gemaakt moeten worden, hoe ze dat gaan doen en wanneer. “De neuzen van de verschillende teams moeten dezelfde kant op komen te staan”, zegt Ben, uitvoerder elektrotechniek (e) op het project. “En dat lukt alleen als we goed en open met elkaar communiceren, zonder met het vingertje naar elkaar te wijzen,” vult Jeroen van den Hoof, projectleider beveiliging aan.
Voordelen voor de opdrachtgever
Voor opdrachtgever Wouters is het duidelijk: Hoppenbrouwers Techniek verzorgt de meeste technische installaties. Wesley, vestigingsleider Breda zegt: “Wij zijn één team met de missie om daar het grootste distributiecentrum van de Benelux te bouwen. De lijntjes met Wouters zijn heel kort en we communiceren eenduidig. We werken allemaal in hetzelfde engineeringsprogramma waar Wouters in kan en er is één factuur die we versturen.” Ben: “We houden elkaar ook scherp: we spreken elkaar aan op werk en veiligheidssituaties. En dat bevalt zowel bij Wouters als bij ons heel goed.”
Communicatie is key
Communicatie is een groot risicofactor: “Als we niets met elkaar delen, dan kan het hele proces in de soep lopen,” vertelt Bjorn van Grinsven, projectleider werktuigbouwkunde (w). “Stel dat onze e-collega’s hebben beloofd vrijdag spanning te hebben op hun installaties. Als dat niet lukt en ze communiceren niet, dan staat ons w-team maandag klaar om verder te gaan met de w-installaties. Zij kunnen dan helemaal niets doen. Omdat het om de bouw van een 140.000 m2 XXL-distributiecentrum gaat, praat je direct ook over grote aantallen.”
Integraal samenwerken
“We hebben dan ook veel tijd gestoken in de teambuilding,” zegt Jeroen. “Voorafgaand dit project hebben we een sessie georganiseerd met alle verschillende disciplines.” Wesley vervolgt: “In deze sessie hebben we alles in kaart gebracht: hoe ziet ons team eruit? Wat zijn onze doelstellingen? Wat is het tijdspad? Het moet allemaal kloppen: van tekenen en de engineering tot de uitvoering op de bouw. We hebben dan ook meerdere evaluatiemomenten ingepland waarin we samen met de opdrachtgever Wouters kijken; wat gaat er goed en wat kan beter?”
“Bij de ontwerpfase van het project kwamen alle tekenaars, engineers en projectleiders van de verschillende teams iedere donderdag bij elkaar samen om samen te werken en te overleggen,” vertelt Bjorn. “Zo bouw je vastigheid en contactmomenten met elkaar in. Daarnaast zitten de projectleiders van alle disciplines iedere woensdag met de opdrachtgever op project samen om de voortgang van het project te bespreken.” “En dat werpt zijn vruchten af,” aldus Jeroen. “Door de goede samenwerking verloopt alles volgens planning. En dat is zeker iets waar we trots op mogen zijn!”
De uitvoerders zijn altijd aanwezig op de bouw. Ben: “Naast ons wekelijks overleg stemmen we het meeste één op één af met elkaar als we elkaar zien of via de telefoon. Op de bouw lopen meerdere leidinggevende monteurs rond; zij koppelen weer precies aan mij terug wat er allemaal gebeurt en waar ik bij moet springen.” Op de vraag waar Ben tot nu het meest trots is, zegt hij: “je ziet de jongens zich grote stappen zetten in hun ontwikkeling. Ze communiceren steeds makkelijker binnen de verschillende teams en stemmen alles goed met elkaar af!”