Kidsreport: De Efteling

Kan een achtbaan op zonne-energie rijden?

Op onderzoek uit!

Kan een achtbaan op zonne-energie rijden? Kidsreporters Julian en Dexter zoeken het uit in De Efteling. Hier installeerde Hoppenbrouwers 12.000 zonnepanelen op het parkeerterrein. Op die manier kan er tot wel 20 procent van het energieverbruik zelf opgewekt worden. Met de komst van deze zonnepanelen zet de Efteling een grote stap op het gebied van duurzaamheid. En een zichtbare: want door te parkeren onder een zonnepaneel is techniek wel heel dichtbij.

Onze kidsreporters Dexter en Julian gingen, met belangrijke vragen op zak, op onderzoek uit. Want hoe zorgen de zonnepanelen op het dak van de parkeerplaats voor een ritje in de achtbaan? En hoe werkt zo’n zonnepaneel nou precies? Mark Jansen, Team Lead Technical Design van de Efteling, en Wouter Hendrikx, Programmamanager Duurzaamheid van Hoppenbrouwers Techniek, leggen het uit aan de kidsreporters. En natuurlijk wordt het ook even getest in de achtbaan Max & Moritz…

Een stukje techniek

De 12.000 zonnepanelen hebben gezamenlijk een vermogen van 4,5 megawattpiek die genoeg stroom opwekken voor het jaarverbruik van bijna 1.750 huishoudens, oftewel: 4,32 miljoen kilowattuur!

Duurzame keuzes in een wereld vol wonderen

Op de parkeerplaats schuin bij de hoofdentree van de Efteling, vind je sinds kort een carportsysteem met daarop meer dan 12.000 zonnepanelen. Met een vermogen van 4500 KWp wordt de opgewekte energie meteen verbruikt in het attractiepark. Daar worden frietjes van gebakken, de verlichting straalt en het laat de achtbanen rijden. De installatie is vergelijkbaar met het jaarverbruik van bijna 1750 huishoudens. Voor dit project zijn bewust duurzame keuzes gemaakt zodat we zicht hebben op het productieproces, de Co2-uitstoot van de zeevracht beperken en de leverbetrouwbaarheid vergroten. Er is daarom door de Efteling bewust gekozen voor Europese zonnepanelen.

Alle energie die wordt opgewekt, gaat meteen het park in. Zo ook naar verschillende attracties. Daarnaast liggen er op nog meer plekken in het park zonnepanelen op het dak. Hoppenbrouwers verzorgde eerder de panelen op de daken van darkride Symbolica , waterachtbaan De Vliegende Hollander, horecacomplex Station de Oost én het Gildehuys.

Zo maakten wij de attractie Symbolica

Ontvang onze nieuwsbrief