Zijn wie je bent, waar jij ook werkt

‘Juist in de techniek hebben we diversiteit nodig’

Juni is niet alleen de maand waarin de zomer officieel van start gaat, het is ook Pride-maand. Een maand waarin de LHBTIQA+-gemeenschap aandacht vraagt voor meer gelijkheid, acceptatie en inclusiviteit. Werkvoorbereider Joeri Burghout deelde op zijn LinkedInkanaal een persoonlijk bericht hierover. Ondanks dat hij niet het type is dat ‘op de barricaden staat’ en ‘vecht voor gelijke rechten’, vindt hij het wel belangrijk zich hier over uit te spreken. Joeri wil iedereen met een passie voor techniek, aansporen zich niet te verstoppen. 

Door Joeri Burghout: 

“Op vijftienjarige leeftijd startte ik mijn carrière in de techniek. Bescheiden en ietwat terughoudend van karakter leerde ik meer over installeren. Een vak waar ik tot op de dag vandaag van geniet. De techniek heeft iets magisch voor mij. Het snelt vooruit en het is aan jou om de ontwikkelingen bij te houden. Ik vind het leuk om me ergens in vast te bijten. En ben pas tevreden als ik weet hoe iets werkt. Als ik daarvoor moet overwerken, dan is dat maar zo. 

Krap achttien jaar was ik toen ik mijn omgeving vertelde dat ik op jongens val. Niet alle klanten van mijn toenmalige werkgever -een kleine installateur- vonden dit prettig om te horen en vroegen dan ook om een andere installateur. Dan denk je dat we als Nederland een inclusieve maatschappij zijn, maar dat is helaas nog steeds niet zo. Ik ben bij deze werkgever vertrokken, onder andere vanwege deze ervaringen en ook omdat ik door wilde groeien. 

“Het is heel bevrijdend om ook dat deel van je leven te kunnen delen met je collega’s.”

Vooroordelen

Voordat ik bij Hoppenbrouwers kwam werken, heb ik altijd geroepen dat ik er nooit zou willen werken. Ze groeiden zo hard en ik nam aan dat dit niet veel goeds kon betekenen wat betreft werksfeer en persoonlijk contact. Toch zat ik er op een dag voor een kennismakingsgesprek. Ik ben heel erg blij dat ik over mijn vooroordelen heen ben gestapt. Het was een goed gesprek en zodra ik buitenstond, belde ik mijn vriend en zei: “Hier wil ik werken.” 

Hoppenbrouwers is een hele fijne werkgever. Iedereen accepteert me zoals ik ben. Daar ben ik Joeri, de werkvoorbereider, die net als alle andere collega’s een passie heeft voor techniek. Die houdt van hard werken, grappen maken en uitdagingen aanvliegen. Maar daar ben ik ook Joeri, die vertelt over wat hij in het weekend met zijn vriend heeft ondernomen. Het is heel bevrijdend om ook dat deel van je leven te kunnen delen met je collega’s. 

Mannenwereld 

 Ik besef dat dit bijzonder is. De techniekwereld is een mannenwereld. Met een machocultuur. Dat kan technische homoseksuele jongens en meisjes afschrikken. Want waarom zou je jezelf voor de leeuwen gooien? Ik wil iedereen op het hart drukken, homo, lesbisch, queer, trans, bi, panseksueel of wat dan ook, dat je je niet moet verstoppen. Praat erover met een vriend, een vertrouwenspersoon op het werk, je buurvrouw of huisarts en vertel wie je bent. Iedereen verdient het om zichzelf te mogen zijn. Wanneer mensen naar mijn verhaal vragen, zeg ik altijd maar zo: ‘Wees niet bang om ‘anders’ te zijn, wees bang om ‘normaal’ te zijn’.  

Het is een achterhaald idee, dat je als LHBTIQA+’er alleen in de zorg, administratie of het onderwijs kunt werken. Juist in de techniek hebben we diversiteit nodig. Een installatiebedrijf met een open cultuur bewijst dat er wel degelijk plek is voor iedereen. Ongeacht je seksuele oriëntatie, romantische voorkeur, gender, of sekse.” 

Het belang van energielabel C voor kantoren: een stap naar duurzaamheid

In deze tijd, waarin de impact van klimaatverandering steeds meer voelbaar wordt, is het streven naar duurzaamheid niet alleen een cruciaal belang maar ook een verplichting vanuit de overheid....

De energiebesparingsplicht: welke stappen moet je nemen?

In een wereld waarin duurzaamheid en energie-efficiëntie noodzakelijk zijn, is de energiebesparingsplicht een cruciaal instrument. Bedrijven en instellingen in Nederland hebben de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het...

Beveiliging zonneparken: noodzaak

Er gaat geen week voorbij zonder een krantenkop ‘Koperdiefstal zonnepark’. Vaak in dikgedrukte letters. Met welke zorgwekkende trend hebben we hier te maken? En belangrijker nog: wat doen we...

Belangrijke aspecten bij elektrificatie van het bedrijfsleven

Er is een hoop te doen over de elektrificatie, zo ook in het bedrijfsleven. Europa verduurzaamt: de vraag naar hernieuwbare elektriciteit neemt maar toe. Er is een verschuiving gaande...

De 6 voordelen door werken met de BIM-Methode

BIM staat voor Building Information Modeling dit is een werkmethode die vooral in de bouw- en architectuurindustrie wordt gebruikt om digitale modellen van gebouwen en infrastructuren te creëren. Doordat...

Circulair ondernemen: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Je kunt er haast niet meer omheen, de term circulair ondernemen of circulariteit. Maar wat is het nu precies en hoe kun je dit toepassen binnen je eigen onderneming?

Brandveiligheid in parkeergarages: wat verandert er?

We rijden steeds meer elektrisch en hebben dus ook meer elektrische laadpunten nodig. Ook in parkeergarages. Vanwege de veiligheid wordt de wetgeving per 1 juli 2023 daarop aangepast. Dat...

Gasketelwet: vakbekwame monteurs aan het werk

Installaties, reparaties en onderhoud aan cv-ketels, geisers en gashaarden worden vanaf 1 april 2023 alleen nog maar door vakbekwame monteurs uitgevoerd. Hoe dat komt? Door de invoering van de...

Steeds meer talent kiest voor de techniek

Er wordt steeds vaker voor een technische opleiding gekozen. In 2022 door zo’n 11.000 talenten. De bbl-trajecten groeiden vorig jaar zelfs met 8 procent blijkt uit cijfers van de...

Warm de winter door: waarom cv-ketelonderhoud loont

Een herkenbaar moment: het is weer tijd voor de jaarlijkse apk van je auto. Je bedenkt je dat het slim is om ‘m gelijk ook een grote beurt te...

Werken met smart technology? Let op digitale veiligheid

Slimme, technische oplossingen maken ons werk steeds sneller en makkelijker. Fabrieksmachines zijn naadloos op elkaar afgesteld. De klimaat- en lichtinstallatie in kantoren weten wanneer ze aan moeten staan: als...

Van klimaatstress naar een duurzaam leven | Hoe roepen we de opwarming van de aarde tot een halt?

Klimaatproblemen die het gevolg zijn van de opwarming van de aarde, worden steeds meer zichtbaar. Veel mensen maken zich zorgen maken over het welzijn van onze planeet. De overheid...