Brandveiligheid in parkeergarages: wat verandert er?
We rijden steeds meer elektrisch en hebben dus ook meer elektrische laadpunten nodig. Ook in parkeergarages. Vanwege de veiligheid wordt de wetgeving per 1 juli 2023 daarop aangepast. Dat...
De Tesla’s vliegen je om de oren zodra je een bedrijventerrein oprijdt. Elektrische auto’s zijn de toekomst. En daar wil je als werkgever slim op inspelen. Hoppenbrouwers Techniek adviseert hoe jij toekomstbestendig jouw wagenpark invult.
Want voorzie je medewerkers van een elektrische auto, maar vergeet je de laadpalen staan ze allemaal met een lege accu te kijken. Voldoende capaciteit om de elektrische bak op te laden, is dus een must. Maar, gooi je daarvoor de volledige parkeersituatie op de schop? Projectleider Bas Tekath adviseert.
“Dat een elektrische auto minder CO2 uitstoot dan een benzine- of dieselauto staat vast. Maar nemen we de productie mee in de beoordeling, is het maar de vraag of het milieuvriendelijker is,” licht Bas toe. Bij het produceren van de accu’s komen namelijk heel wat schadelijke stoffen vrij. Dat proces is nog niet geoptimaliseerd.
Voor Bas reden genoeg om niet alles op alles te zetten om iedere medewerker elektrisch te laten rijden. “De elektrische auto is een innovatie en mooie tussenstop. Maar de techniek kan meer in de toekomst. Naar mijn idee is een hybride vorm de oplossing. Half elektrisch en half op waterstof rijden bijvoorbeeld. En de uitdaging zit hem ook in het milieuvriendelijk maken van het productieproces en het hergebruiken van de accu’s.” Toch blijft één ding zeker. De elektromotor is beter dan de benzine en diesels.
Duurzaamheid en innovatie gaan hand in hand. Toch? Clusterleider Duurzame Energie Wouter Hendrickx en Bas Tekath gaan erover met elkaar in gesprek.
De eerste elektrische Hoppenbrouwers bus rijdt al door het land. Een mooie innovatie, maar voor ons geen eindbestemming. We zien elektrisch rijden als een goede innovatie, een stap vooruit vanaf diesel- en benzineauto’s. Maar we kijken verder. Eind dit jaar komt namelijk onze eerste monteursbus op waterstof.
Wil je als bedrijf voorbereid zijn op de toekomst, dan zijn benzine- en dieselwagens passé. Je wil als werkgever slim inspelen op duurzame ontwikkelingen. Dus, waar doe je goed aan? “Komt een klant naar ons toe met de vraag hoe ze het beste op de toekomst kunnen voorbereiden, is het antwoord niet voor iedereen hetzelfde”, vertelt Bas.
Vraag Bas Tekath om advies over het aanleggen van laadpalen voor jouw bedrijf.
“Stel Hoppenbrouwers gaat iedere werknemer elektrisch laten rijden. Dat betekent ruim vijftienhonderd elektrische wagens die allemaal moeten opladen. En de mogelijkheid tot snelladen moet beschikbaar zijn voor onze monteurs. Een accountantsbureau met medewerkers die uit de buurt komen hoeft bijvoorbeeld niet de mogelijkheid tot snelladen te hebben.”
Een hoop laadpalen, vraagt ook heel wat vermogen. En snelladen nog wat extra. “Een nieuw elektriciteitnetwerk moet worden aangelegd en de infrastructuur wordt omgebouwd.” Om te voorkomen dat de investering te groot wordt, gaat Bas daarom eerst liever in gesprek of de wensen passend zijn bij de behoeften.
Bas: “Met een goed gesprek achterhaal ik de wens van de werkgever. Over hoeveel elektrische auto’s hebben we het? Hoeveel kilometers rijden medewerkers gemiddeld op een dag? En hoe urgent is een snellader? Vaak willen ze direct een hoop laadpalen die snelladen. Als ik doorvraag, blijkt dat niet altijd nodig.” Kies dus voor een slimme de toekomstbestendige investering door in gesprek te gaan met Hoppenbrouwers.
Laadpalen bereiden jou voor op de toekomst van elektrisch rijden. Hoe dat eruitziet is maatwerk.