Brandveiligheid in parkeergarages: wat verandert er?

We rijden steeds meer elektrisch en hebben dus ook meer elektrische laadpunten nodig. Ook in parkeergarages. Vanwege de veiligheid wordt de wetgeving per 1 juli 2023 daarop aangepast. Dat heeft gevolgen voor eigenaars en beheerders van parkeergarages. Wat verandert er? De experts van Hoppenbrouwers Techniek leggen je alles uit over de nieuwe regels.

Rookmelders detecteren een beginnende brand eerder dan sprinklers. Intussen heeft onderzoek aangetoond dat sprinklerintallaties uitgevoerd met zogenaamde quick response sprinklers wel als detectie ingezet kunnen worden. Wel blijft een rookmelder nog altijd sneller. Jeroen adviseert: “Ik zou dus altijd een combinatie van beiden toepassen: een rookmelder om snel te signaleren dat er een beginnende brand is, en een sprinkler om de brand daarna te beheersen.”

Hoe kan Hoppenbrouwers helpen?

Het installeren van sprinklers is altijd maatwerk, want geen parkeergarage is hetzelfde. Rob: “Als er een nieuwe aanvraag binnenkomt wordt denk ik vanaf het begin met de opdrachtgever mee. Dan kijk ik hoeveel ruimte er nodig is voor de sprinklerpomp, wat de benodigde installatieruimte is, hoe hoog de garage wordt, enzovoort. Je maakt een plan: hoe gaan we de sprinklers installeren en wat is daarvoor nodig?” Jeroen vult aan: “Daarnaast installeren we ook brandmeld-, sprinklermeld- en ontruimingsinstallaties in garages. We kijken wat passend is en zorgen voor een maatwerkoplossing. Zo nemen we opdrachtgevers mee in het hele proces, dan weten ze precies waar ze aan toe zijn.”

Kijk wat Hoppenbrouwers Techniek voor jou kan betekenen

Over de regels voor brandveiligheid in parkeergarages: er verandert een hoop. Wil je weten waar je aan moet voldoen en hoe je dat doet? Lees snel verder.