Zonnepanelen: veiligheid staat voorop

Zonnepanelen komen de laatste tijd negatief in het nieuws. Denk aan de heftige woningenbrand in Arnhem die extreem moeilijk te blussen was door de zonnepanelen die op de daken lagen. Of de grote brand in een kassencomplex in Etten-Leur, waarbij stukjes zonnepanelen door de lucht vlogen. Je zou bijna denken dat zonnepanelen niet veilig zijn. Wij leggen uit hoe het zit.

Brandgevaar door zonnepanelen

Brand bij zonnepanelen ontstaat meestal door een verkeerde installatie van de panelen. Door een niet-gecertificeerde monteur kan er van alles misgaan: stekkertjes die niet goed in elkaar zitten, open verbindingen, verkeerd gescheiden kabels en andere fouten in kabeltrajecten.

Vlamboog

Een vlamboog is uiteindelijk de boosdoener. Dat leggen we uit. Onder een zonnepaneel zitten allerlei stekkertjes. Vergelijk het met een telefoonoplader. Als je de stekker uit je telefoon verwijdert, is er niets aan de hand. Maar als het stekkertje er half in blijft hangen, dan ontstaan vonkjes zoals je die ziet bij een lasapparaat. Ze veroorzaken hitte, onderdelen gaan smelten en smeulen, en uiteindelijk ontstaat brand.

Een veilige situatie creëer je met de juiste omvormers en gecertificeerde installateurs.

Verschillende omvormers

Of je zonnepanelen vatbaar zijn voor een vlamboog, ligt aan je omvormer. Goed om te weten: de omvormers van nu worden streng gekeurd; de eisen zijn hoog, waardoor de kans op brand nihil is. Er zijn twee soorten omvormers:

Centrale omvormer

De centrale omvormer bevindt zich vaak in de meterkast van de woning of op een andere locatie in huis. Bij deze installatie wekken de zonnepanelen gelijkspanning op: een enorm hoge elektrische spanning. Deze legt een flinke weg af naar de centrale omvormer. Die zet de spanning om naar wisselspanning, vergelijkbaar met de stroom voor een stopcontact.

Doordat gelijkspanning zo hoog is en een lange weg aflegt, is de kans op een vlamboog groter dan bij een micro-omvormer. Daarom leveren we de centrale omvormers altijd met vlamboogbescherming: zodra er kans is op een vlamboog, schakelt het systeem direct uit.

Micro-omvormer

In tegenstelling tot de centrale omvormer bevindt een micro-omvormer zich direct achter het zonnepaneel. Elk paneel heeft een aparte micro-omvormer. De gelijkspanning die in de zonnepanelen vrijkomt, wordt daardoor direct omgezet naar wisselspanning. Dat maakt deze omvormer veiliger dan de centrale omvormer. Daarnaast zijn de connectoren steviger en groter, waardoor de stekkertjes en kabels beter verwerkt en beschermd worden.

Veiligheidsmaatregelen

Natuurlijk voldoen al onze zonnepanelen aan de laatste eisen en keurmerken. Maar bij een veilige installatie komt meer kijken. Zo installeren we zonnepanelen op de hoofdmeterkast of op een onderverdeelkast; wij zorgen ervoor dat deze voldoet aan de NEN 1010-norm. Verder kijken we naar de situatie op het dak: is die geschikt voor zonnepanelen? We geven advies voor een goed dakplan: bijvoorbeeld antennes of schoorstenen mogen niet in de weg zitten. Ook beoordelen we de situatie in huis: zien de stopcontacten en elektriciteitsvoorzieningen er goed uit?

Mocht er toch nood aan de man zijn, dan kun je het systeem in no time zelf uitschakelen. We kiezen voor schakelaars bij de omvormers; ook beneden in de meterkast kun je het systeem uitschakelen.

Gecertificeerde installateurs

Een veilige situatie begint met een goede installatie. Onze monteurs zijn allemaal gecertificeerd; ze kennen de richtlijnen en handelen daar ook naar. Zo installeren we bij particulieren de zonnepanelen volgens de NEN 1010-veiligheidsnorm. Maar ook kwalitatief goed gereedschap en een veilige situatie op het dak zijn essentieel.

De technische schouw

We starten een aanvraag altijd met een technische schouw. Een van onze gecertificeerde monteurs komt langs en onderzoekt of er aanpassingen nodig zijn voor het leggen van zonnepanelen. Pas daarna brengen we een offerte uit. Zo weet je precies waar je aan toe bent voordat je voor de zonnepanelen kiest.

Heb je vragen of wil je graag advies over de veiligheid van zonnepanelen?
Neem contact op

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Zonnepanelen: heeft het nog nut?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: heeft het nog nut?

De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

BlogWetgevingZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

Stap voor stap: zonnepanelen op het dak

StappenplanZonnepanelen
Lees meer over Stap voor stap: zonnepanelen op het dak

Hoe goed zijn Jinko-zonnepanelen?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Hoe goed zijn Jinko-zonnepanelen?

Tips voor het reinigen van zonnepanelen

BlogZonnepanelen
Lees meer over Tips voor het reinigen van zonnepanelen

Alles over teruglevering en een overvol elektriciteitsnetwerk

BlogDuurzaamTrendsWetgevingZonnepanelen
Lees meer over Alles over teruglevering en een overvol elektriciteitsnetwerk

Zonnepanelen? Gebruik je opgewekte zonne-energie zelf

BlogBesparenDuurzaamTrendsZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen? Gebruik je opgewekte zonne-energie zelf

Brandveiligheid bij zonnepaneel installaties

TrendsZonnepanelen
Lees meer over Brandveiligheid bij zonnepaneel installaties

Ontvang onze nieuwsbrief