Plaats smart industry in jouw bedrijfstoekomst: zo bepaal je de juiste strategie

De rek in de optimalisatie van het primaire productieproces is eruit: we kopen grondstoffen het efficiënts in en zitten op de maximale balans van lage productiekosten versus hoge kwaliteit. Waar vallen dan de verbeterslagen te halen? “Bij de installaties”, vertelt Marc Vermee, adviseur besturingstechniek bij Hoppenbrouwers Techniek. “Om te weten aan welke knoppen je moet draaien om machines efficiënter of kostenbesparender te laten werken, begin je met smart industry.”

Slim onderhoud

Een voorbeeld van smart industry: na een X-aantal draaiuren moet een onderdeel in een machine vervangen worden. Dat is immers wat de ‘gebruikershandleiding’ vertelt. Maar wie zegt dat de pomp niet nog makkelijk twee jaar mee kan? Dat zou goed nieuws zijn, want als je onderhoud kan uitstellen, scheelt dat kosten en stilstand in het bedrijf.

Smart industry?

Smart industry, ook wel bekend als industrie 4.0, betekent het digitaliseren van productieprocessen en het verbinden van systemen. Dat werkt zo: wij ontsluiten data uit de machine. De data vertalen wij naar informatie waarmee processen meer zelfsturend en steeds slimmer worden.

Wat is industrie 4.0?

Andersom werkt het hetzelfde: het kan zomaar zijn dat de pomp eerder aan vervanging toe is en dat je daarachter komt wanneer de machine in één klap stilstaat. Hoge kosten zijn het gevolg van deze niet ingecalculeerde pauze. “Alleen onderhoud op basis van wat de machinebouwer vertelt, is straks achterhaald”, vindt Marc. “Dankzij toepassingen voor smart industry laat je de machine vertellen wanneer onderhoud nodig is.”

Begin met de hamvraag

Preventief onderhoud is maar een van de vele mogelijkheden in het spectrum van smart industry. Hoe bepaal je dan welke opties voor jouw bedrijf geschikt zijn? Door het vaststellen van het doel. Een strategie kan immers niet zonder. Kijk maar naar een marketingplan. Dat heeft vaak de intentie om de zichtbaarheid vergroten. Zelfs een voetbalstrategie heeft een onmisbaar doeleinde: winnen.

Met een bedrijfsstrategie gericht op industriële automatisering is dat niet anders. Wat wil je dus precies? Marc: “De hamvraag kan van alles zijn. Wil je duurzamer ondernemen? Een nog efficiënter bedrijfsproces? Kosten besparen? Bepaal de hindernis die je wilt overkomen en vorm op basis daarvan de strategie voor smart industry. Voor Hoppenbrouwers is dit het startpunt van al onze samenwerkingen met onze klanten.”

Zo beantwoorden wij jouw smart industry-vraag:

  1. Wij bepalen in samenspraak welke data nodig is.
  2. Plaatsen meetapparatuur om de data te verzamelen.
  3. Valideren de verzamelde data.
  4. Plaatsen data in de juiste context om er concrete informatie van te maken.
  5. Trekken conclusies.
  6. Laten zien waar de knelpunten zitten en vertellen hoe je die kan verbeteren.

Smart industry

Als we over smart industry praten, hebben we het niet over een verre toekomststrategie en tienjarenplan. De technieken zijn nú beschikbaar en horen dus in jouw plannen thuis. “De afgelopen drie jaar zie ik preventief onderhoud steeds belangrijker worden binnen bedrijven. En ook andere toepassingen als een digital twin en artificial intelligence verrijken organisaties steeds meer. Het is dus niet zozeer de vraag óf jij met smart industry start, maar wanneer.

Ook het proces vanaf een centraal punt in de gaten houden, is niet meer van deze tijd. “Iedereen heeft zijn telefoon op zak. Waarom laat je de operator niet door het gebouw rondlopen met zijn device? Door alleen zijn mobiel voor de machine te houden, kan hij alle informatie als draaiuren en slijtages op een presenteerblaadje voorgeschoteld krijgen. Dat maakt zijn werk makkelijker en sneller.”

Onze rol als system integrator voor smart industry

Ondanks het besef dat smart industry toepassingen jouw bedrijf verder helpen, blijft het voor velen lastig om een goed beeld van de mogelijkheden te krijgen. “Wij vinden dat de system integrator daarom het voortouw moet nemen. Bij ons resulteert dat in het Hoppenbrouwers Experience Center waar wij smart industry tot leven brengen. Kom langs om te zien hoe zo’n toepassing er in jouw proces uit kan zien. En laten we meteen samen rond de tafel zitten om een strategie te bepalen.”

Schakel een business partner in die helpt stappen te nemen naar een toekomstbestendig bedrijf. Wij maken processen sneller, kostenbesparender en efficiënter.

Ga het gesprek aan

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Zo efficiënt is de warmtepomp écht

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Zo efficiënt is de warmtepomp écht

Ja, ik wil verduurzamen. En nu?

BlogDuurzaam
Lees meer over Ja, ik wil verduurzamen. En nu?

Groen doen met behulp van subsidies

BlogDuurzaamWetgeving
Lees meer over Groen doen met behulp van subsidies

Je huis verduurzamen: goed idee!

BlogDuurzaam
Lees meer over Je huis verduurzamen: goed idee!

Zonnepanelen: heeft het nog nut?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: heeft het nog nut?

Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

BlogDuurzaam
Lees meer over Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

Thuisbatterij: je levert toch niet in?

BlogDuurzaam
Lees meer over Thuisbatterij: je levert toch niet in?

De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

BlogWetgevingZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

StappenplanCV-Ketels
Lees meer over Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

BlogDuurzaamZelf stroom opwekken
Lees meer over Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

Daarom is de warmtepomp zo hot

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Daarom is de warmtepomp zo hot

Ontvang onze nieuwsbrief