Gasketelwet: vakbekwame monteurs aan het werk

Installaties, reparaties en onderhoud aan cv-ketels, geisers en gashaarden worden vanaf 1 april 2023 alleen nog maar door vakbekwame monteurs uitgevoerd. Hoe dat komt? Door de invoering van de gasketelwet, ook wel CO-vrij regelgeving: een wet die bedrijven en monteurs verplicht een CO-certificaat te behalen voor hun werk aan gasverbrandingsinstallaties en rookgasafvoervoorzieningen. Wij vertellen je meer.

Waarom een nieuwe wet?

46 procent van de koolmonoxideongevallen wordt veroorzaakt door cv-installaties. Dat blijkt uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Tegen de verwachting in blijken ook moderne en goed onderhouden installaties gevaarlijke situaties op te leveren. Dit is een teken dat de keurmerken, erkenningen en certificaten van nu niet genoeg garantie bieden voor een veilige installatie en gedegen onderhoudswerk. Daarom is het de hoogste tijd voor een nieuw keurmerk: CO-vrij.

De gasketelwet in het kort

Als installatiebedrijf en monteur moet je vanaf 1 april 2023 in het bezit zijn van een certificaat. Voor monteurs is dat een Bewijs van Vakmanschap CO (koolmonoxide), voor bedrijven is dat een brl-certificaat (beoordelingsrichtlijn). Deze bewijzen dat je de kennis en ervaring hebt om op een veilige manier te werken aan gasverbrandingsinstallaties en rookgasafvoervoorzieningen. Ook moeten onveilige installaties met een te hoog percentage koolmonoxide uitgeschakeld en gemeld worden.

Vakmanschap

Met de gasketelwet staat het vakmanschap voor installatie en onderhoud weer op één. Remco van der Linden, directeur Techniek en Markt bij brancheorganisatie Techniek Nederland: “Het aantal ongevallen door koolmonoxide laat zien dat het aanscherpen van de vakmanschapseisen nodig is. Dat is niet alleen belangrijk voor de veiligheid en gezondheid van bewoners, ook voor de sector is dit een positieve ontwikkeling.”

Dick Reijman, woordvoerder van Techniek Nederland vult aan: “Elke monteur mocht zomaar cv-ketels en gastoestellen plaatsen. Nu worden er net als jaren geleden weer eisen gesteld aan bedrijven en monteurs.” Remco: “De waarde van het vak komt daarmee terug. Het vraagt kennis, scholing en ervaring om installaties uit te voeren en daar mag je als vakbekwaam monteur trots op zijn.”

Certificaat gespot? Dan weet je dit zeker

Zonder Bewijs van Vakmanschap CO (koolmonoxide) mogen monteurs niet aan de slag en zonder brl-certificaat mogen installatiebedrijven het werk niet meer uitvoeren. Wie zich hier niet aan houdt, is zelfs strafbaar. Bedrijven en monteurs ontvangen een certificaat als ze:

  • deskundig zijn om veilig te installeren, onderhouden en repareren;
  • weten waar eventuele problemen vandaan komen en hoe ze die moeten oplossen;
  • kennis hebben van de installatie én de omgevingsaspecten, zoals de rookgasafvoer;
  • CO-melders kunnen plaatsen en testen;
  • altijd een veilige situatie creëren.

Een gecertificeerd bedrijf vinden

Ook voor huisbezitters, woningcorporaties en vastgoedeigenaren is de gasketelwet een vooruitgang. Remco: “Door de certificering weet je zeker dat een monteur de meest recente scholing heeft gehad. De monteurs weten wat ze moeten doen om te veel koolmonoxide-uitstoot te voorkomen en te zorgen voor een veilige situatie.”

Het is strafbaar om een bedrijf zonder certificaat in te huren voor onderhoud en reparaties aan bijvoorbeeld de cv-ketel of gashaard. Gecertificeerde installatiebedrijven kun je herkennen aan het speciale beeldmerk ‘CO-vrij’.

Om zeker te weten dat je een veilige partij inschakelt, stelde de overheid dit register op. Hierin vind je alle gecertificeerde installatiebedrijven. Je kunt ze ook herkennen aan het speciale beeldmerk ‘CO-vrij’.

keurmerk co-vrij

Schakel een gecertificeerde monteur in

Ook Hoppenbrouwers Techniek is in het bezit van een CO Vrij-certificaat. Zo weet je zeker dat onze monteurs en installateurs op een veilige manier werken aan jouw installaties.

Schakel een gecertificeerde monteur van Hoppenbrouwers Techniek in.

Neem contact op

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Betalen voor zelf opgewekte zonnestroom? Dacht het niet!

BlogWetgevingZonnepanelen
Lees meer over Betalen voor zelf opgewekte zonnestroom? Dacht het niet!

Hoe kan ik een thuisbatterij inzetten? 3 voor de hand liggende toepassingen

Blog
Lees meer over Hoe kan ik een thuisbatterij inzetten? 3 voor de hand liggende toepassingen

Zo efficiënt is de warmtepomp écht

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Zo efficiënt is de warmtepomp écht

Ja, ik wil verduurzamen. En nu?

BlogDuurzaam
Lees meer over Ja, ik wil verduurzamen. En nu?

Groen doen met behulp van subsidies

BlogDuurzaamWetgeving
Lees meer over Groen doen met behulp van subsidies

Je huis verduurzamen: goed idee!

BlogDuurzaam
Lees meer over Je huis verduurzamen: goed idee!

Zonnepanelen: heeft het nog nut?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: heeft het nog nut?

Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

BlogDuurzaam
Lees meer over Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

Thuisbatterij: je levert toch niet in?

BlogDuurzaam
Lees meer over Thuisbatterij: je levert toch niet in?

De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

BlogWetgevingZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

StappenplanCV-Ketels
Lees meer over Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

Ontvang onze nieuwsbrief