Brandveiligheid in parkeergarages: wat verandert er?

We rijden steeds meer elektrisch en hebben dus ook meer elektrische laadpunten nodig. Ook in parkeergarages. Vanwege de veiligheid wordt de wetgeving per 1 juli 2023 daarop aangepast. Dat heeft gevolgen voor eigenaars en beheerders van parkeergarages. Wat verandert er? De experts van Hoppenbrouwers Techniek leggen je alles uit over de nieuwe regels.

Vertragen en de schade beperken

Er verschijnen meer en meer elektrische auto’s in het straatbeeld. Die kun je moeilijk blussen met water. “Elektrische auto’s zijn op het gebied van brandveiligheid erg lastig. Want een accu, waarop het voertuig rijdt, is erg lastig met water te doven als ‘ie in brand staat”, vertelt Jeroen van den Hoof, projectleider brandbeveiliging bij Hoppenbrouwers Techniek. “Dan moet je de auto bijvoorbeeld in een container met water zetten om te blussen.” Dat is een flinke klus. Momenteel wordt er geëxperimenteerd met speciale blusdekens, maar die ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen.

Vanwege de complexiteit van het blussen wordt het verplicht om de laadpalen voor elektrische auto’s aan het begin van een parkeergarage te plaatsen. Dan kan de brandweer de auto’s er makkelijker uithalen. Die laadpunten moeten centraal afgeschakeld kunnen worden. Op een zichtbaar centraal punt moet een knop komen die in één klap alle laadpunten uitzet.

De nieuwe regels voor parkeergarages:

  • Alle elektrische laadpunten kunnen er tegelijk worden afgeschakeld.
  • Bij de ingang staat duidelijk aangegeven waar de laadpunten zich bevinden en hoe die centraal kunnen worden afgeschakeld.
  • Je mag alleen nog maar opladen via een laadpaal, niet via een normaal stopcontact.
  • Een sprinklerinstallatie is in de meeste gevallen verplicht wanneer er boven de parkeergarage een slaapfunctie aanwezig is.

Een combinatie

In 2022 is het besluit genomen om de wetgeving aan te passen en een sprinklerinstallatie verplicht te stellen in parkeergarages onder gebouwen met een woon- en slaapfunctie. Eerder was alleen een brandmeldinstallatie (rookmelder) verplicht. Rob Heijndijk is projectmanager sprinklerinstallaties bij Hoppenbrouwers. “Het voordeel van sprinklerinstallaties is dat je een brand sneller kunt beheersen en in sommige gevallen ook blussen. Doordat je meteen met water aan de gang gaat, voorkom je verspreiding van de brand. Je beheerst de boel tot de brandweer arriveert. Het is wel een investering. Je moet een complete installatie maken, met een watervoorziening, die natuurlijk ruimte in beslag neemt.”

Hoe werkt een sprinkler?

In de sprinkler zit een glazen buisje met vloeistof geklemd die de doorlaat van de sprinkler blokkeert. Zodra de temperatuur oploopt, zet de vloeistof uit en barst het buisje waardoor de doorlaat vrijgegeven wordt. Hierdoor daalt de druk in het systeem, start de sprinklerpomp en wordt er water door de sprinkler verspreid.

Rookmelders detecteren een beginnende brand eerder dan sprinklers. Intussen heeft onderzoek aangetoond dat sprinklerintallaties uitgevoerd met zogenaamde quick response sprinklers wel als detectie ingezet kunnen worden. Wel blijft een rookmelder nog altijd sneller. Jeroen adviseert: “Ik zou dus altijd een combinatie van beiden toepassen: een rookmelder om snel te signaleren dat er een beginnende brand is, en een sprinkler om de brand daarna te beheersen.”

Brand beheersen

“Tot een paar jaar geleden zag je sprinklers slechts in enkele parkeergarages”, aldus Rob. “Toen waren die er eigenlijk alleen op last van de lokale brandweer of de opdrachtgever. Maar sinds de bekendwording van de nieuwe wetgeving worden sprinklerinstallaties steeds meer meegenomen in de ontwikkeling van panden. Een goede zaak.”

En die elektrische auto’s dan? Die kun je immers niet blussen met water. Rob: “We moeten niet vergeten: het doel van een sprinklerinstallatie is niet blussen, maar een brand beheersen. Dankzij de sprinklers verspreidt de brand zich niet verder wanneer een elektrische auto in brand vliegt. De brand wordt vertraagd, dus de schade wordt beperkt. Voor het echte bluswerk is nog altijd de brandweer nodig.”

Verschillende smaken

Naast een traditionele sprinklerinstallatie zijn er nog andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld een watermistinstallatie: die verspreidt een waternevel, dus met veel kleinere druppels. Zo heb je minder water nodig en dus minder vierkante meters voor de watervoorziening. Deze installatie is wel kostbaarder. Voor parkeergarages waar er risico op vorst is zijn er sprinklerinstallaties die met lucht gevuld zijn waardoor de leidingen niet kapot kunnen vriezen.

Hoe kan Hoppenbrouwers helpen?

Het installeren van sprinklers is altijd maatwerk, want geen parkeergarage is hetzelfde. Rob: “Als er een nieuwe aanvraag binnenkomt wordt denk ik vanaf het begin met de opdrachtgever mee. Dan kijk ik hoeveel ruimte er nodig is voor de sprinklerpomp, wat de benodigde installatieruimte is, hoe hoog de garage wordt, enzovoort. Je maakt een plan: hoe gaan we de sprinklers installeren en wat is daarvoor nodig?” Jeroen vult aan: “Daarnaast installeren we ook brandmeld-, sprinklermeld- en ontruimingsinstallaties in garages. We kijken wat passend is en zorgen voor een maatwerkoplossing. Zo nemen we opdrachtgevers mee in het hele proces, dan weten ze precies waar ze aan toe zijn.”

Kijk wat Hoppenbrouwers Techniek voor jou kan betekenen

Neem contact op

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Groen doen met behulp van subsidies

BlogDuurzaamWetgeving
Lees meer over Groen doen met behulp van subsidies

Je huis verduurzamen: goed idee!

BlogDuurzaam
Lees meer over Je huis verduurzamen: goed idee!

Zonnepanelen: heeft het nog nut?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: heeft het nog nut?

Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

BlogDuurzaam
Lees meer over Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

Thuisbatterij: je levert toch niet in?

BlogDuurzaam
Lees meer over Thuisbatterij: je levert toch niet in?

De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

BlogWetgevingZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Je verwarming ontluchten: zo doe je dat!

Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

StappenplanCV-Ketels
Lees meer over Zelf je cv-ketel bijvullen: zo doe je dat in 3 stappen!

Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

BlogDuurzaamZelf stroom opwekken
Lees meer over Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

Daarom is de warmtepomp zo hot

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Daarom is de warmtepomp zo hot

Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

BlogDuurzaamTrends
Lees meer over Huis verkopen? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkoopprijs

Cv-ketels en thermostaten van Intergas

BlogCV-Ketels
Lees meer over Cv-ketels en thermostaten van Intergas

Ontvang onze nieuwsbrief