ZonneWIJde Breda ZonneWIJde Breda
Locatie

Project informatie

  • Opdrachtgever

    Breda DuurSaam

Een veld met bijna 7.000 zonnepanelen

“Dit  is het grootste publieke zonnepark van Nederland. Publiek omdat het door burgers is bedacht, door burgers is geëxploiteerd en door hen in stand gehouden wordt”, vertelt Edwin Waelput, initiatiefnemer en medeoprichter van ZonneWIJde Breda. “De ZonneWIJde is mogelijk gemaakt door 576 particulieren die hun geld hebben ingelegd via crowdfunding. Hiermee is in totaal € 884.000,- ingezameld.

Iedereen aan de zonne-energie

Het idee voor ZonneWIJde komt van Breda DuurSaam, een onafhankelijke burgercoöperatie die werkt aan een leefbare en gezonde Bredase samenleving. Fossiele brandstoffen zorgen voor veel CO2 uitstoot. Door terreinen te voorzien van zonnepanelen benutten we deze op een duurzame manier. En we bieden particulieren die geen omkijken willen hebben naar duurzame energie, zelf geen panelen kunnen of mogen plaatsen zo toch een duurzame oplossing. We willen eigenlijk iedereen aan de zonne-energie helpen.

Een verplaatsbare ZonneWIJde

ZonneWIJde ligt aan het bedrijventerrein Steenakker in Breda. Op ca. twee hectare grond zijn 6.904 zonnepanelen geplaatst. We zijn in eerste instantie bij VDL Breda begonnen om te kijken of we ZonneWIJde samen konden bouwen. VDL wilde hier expertise bij inschakelen en heeft Hoppenbrouwers bij het proces betrokken. Hoppenbrouwers was uiteindelijk hoofdaannemer van het project en plaatste samen met VDL de zonnepanelen op betonnen voeten. Deze staan los op de grond waardoor het een verplaatsbare ZonneWIJde is. Mocht Gemeente Breda besluiten iets anders met deze grond te willen doen, dan kan ons zonnepark verplaatst worden naar een alternatief terrein.

Compleet zonnepark in zes weken

De doorlooptijd van de montage van de zonnepanelen en de elektrotechnische installaties was vrij kort. Het complete zonnepark is in zes weken tijd gebouwd, terwijl het voortraject wel zes jaar heeft geduurd. Het project is naar wens verlopen. Hoppenbrouwers heeft met een versnelling naar de oplevering toegewerkt.”

Meer informatie over dit project: www.zonnewijdebreda.nl

Hoppenbrouwers Techniek installeerde de zonnepanelen voor ZonneWIJde
Hoppenbrouwers legde de zonnepanelen voor ZonneWIJde Breda aan
Monteur van Hoppenbrouwers Techniek installeert zonnepanelen bij ZonneWIJde breda
Monteur van Hoppenbrouwers Techniek monteert zonnepanelen voor ZonneWIJde Breda
Zonnepanelen van Hoppenbrouwers Techniek van ZonneWIJde Breda
Zonnepanelen van Hoppenbrouwers techniek bij ZonneWIJde Breda