“Zonnepanelen leveren meer geld op dan de rente van de bank” Zonnepanelen bij Petanque Vereniging V.O.P. Udenhout
Locatie

Project informatie

  • Opdrachtgever

    Petanque Vereniging V.O.P. Udenhout

Zonnepanelen bij Petanque Vereniging V.O.P. Udenhout

De lage rente van de bank op het spaargeld, gaf voor Hans Verhagen uit Udenhout in 2013 de doorslag om te kiezen voor zonnepanelen. Hans Verhagen: “Elke simpele ziel kan uitrekenen dat de investering in zonnepanelen meer oplevert dan de rente van de bank op spaargeld. Maandelijks scheelt het enkele tientjes op onze energie-uitgaven, jaarlijks gaat het dan om honderden euro’s die we besparen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we ook hebben geïnvesteerd in isolatiemateriaal in de spouwmuren, dubbelglas en in de vernieuwing van de fundering.”

Als Hans Verhagen en zijn vrouw in 2013 spelen met het idee om hun twee-onder-een-kapwoning te gaan verduurzamen om op energiekosten te besparen, wordt net Energie Coöperatie Udenhout opgericht. Deze coöperatie is een initiatief van een groep mensen in Udenhout die actief iets willen doen aan een betaalbare en duurzame energietoekomst (www.ecudenhout.nl).

“Nu, ruim vijf jaar later, doet het spul het nog steeds”

Hans Verhagen: “Wij waren een van de eersten die na de oprichting van EC Udenhout lid werden. Daarmee hadden we nog geen panelen op het dak. We klopten daarvoor eerst aan bij onze energieleverancier. Die kwam niet eens kijken, omdat de ligging van ons dak niet perfect was. We zouden maar 80% van de maximale opbrengst van de panelen kunnen behalen. Hoppenbrouwers Techniek kwam wél; een lokale ondernemer die betrokken is bij Udenhout en omgeving, onder andere als sponsor van onze Petanque Vereniging V.O.P. Gerenommeerd bovendien, wat best belangrijk is bij de 25 jaar garantie op de zonnepanelen. Daar heb je alleen iets aan als er een bedrijf aan is gekoppeld die dat kan garanderen. We kregen van Hoppenbrouwers duidelijke uitleg en een helder voorstel. Bij ons ‘ja’, lagen de elf panelen zo op het dak, aangesloten en wel, inclusief het opruimen van de troep. Nu, ruim vijf jaar later, doet het spul het nog steeds. Via een inlogsysteem kan ik de opbrengsten monitoren. In de afgelopen jaren is dit systeem twee keer uitgevallen. Dan was een telefoontje naar Hoppenbrouwers voldoende om het weer aan de praat te krijgen.”

34 zonnepanelen op dak Petanque Vereniging V.O.P. Udenhout

Door zijn eigen positieve ervaringen, benaderde Hans Verhagen als voorzitter van de Petanque Vereniging V.O.P. Hoppenbrouwers opnieuw voor de installatie van zonnepanelen op het dak van de sporthal waar zijn vereniging gebruik van maakt. “De energiekosten vormden een flinke aanslag op ons verenigingsbudget. Daar wilden we wat aan doen. In twee jaar tijd hebben de 34 zonnepanelen zo’n 7500 KWh opgeleverd, voldoende voor 75% van ons stroomverbruik. De jaarafrekening zien we nu met meer vertrouwen tegemoet.”

Tips van Hans Verhagen voor particulieren en verenigingen

  • Check of er subsidiemogelijkheden zijn (landelijk niet meer, regionaal of plaatselijk nog wel)
  • Word lid van EC Udenhout
  • Neem contact op met een gerenommeerde installateur zoals Hoppenbrouwers Techniek