

Project informatie
-
Opdrachtgever
MACS Machinebouw
Disciplines
Samenwerking aan verpakkingslijnen voor snoepfabrikanten
MACS Machinebouw, opgericht in 2009, realiseert complete industriële verpakkingslijnen voor de voedingsmiddelenbranche. Anton Michels, directeur MACS Machinebouw, vertelt enthousiast over zijn bedrijf en de samenwerking met Hoppenbrouwers; “We zijn een toeleverancier van totaaloplossingen gericht op machinebouwers en eindklanten in de voedingsmiddelenindustrie. We bedienen veel klanten in het buitenland en zijn daarom vrij internationaal georiënteerd. We zijn met Hoppenbrouwers recent een weg ingeslagen en werken samen aan verpakkingslijnen.
Onze relatie is ontstaan bij een snoepfabrikant waarvoor we beiden aan het werk waren. Wij realiseerden hier het mechanische gedeelte en Hoppenbrouwers het elektrotechnische en software gedeelte. Dit resulteerde in een nauwe samenwerking die erg goed verlopen is en een tevreden eindklant heeft opgeleverd.
Meer capaciteit
Vanwege de groei van MACS Machinebouw is er meer behoefte aan extra kennis en capaciteit ontstaan. Om een stukje risicospreiding te borgen en flexibel inzetbaar te zijn hebben we de samenwerking met Hoppenbrouwers Techniek verder uitgebouwd.
Software inregelen per snoepje
Zo kregen we in augustus 2016 de opdracht van een snoepfabrikant uit Noorwegen om een nieuwe verpakkingslijn te realiseren. Het betreft een totaalopdracht waarbij we de engineering, 3D tekening, bekabeling en het mechanische gedeelte van deze lijn voor onze rekening zouden nemen. We hebben Hoppenbrouwers hierin betrokken voor de realisatie van het elektrotechnische en software gedeelte. Door de samenwerking met Hoppenbrouwers zijn we in staat sneller grotere projecten te realiseren.
In dit project hadden we te maken met een unieke lijnbesturing. Het ene snoepje is het andere niet. De één is zwaarder, heeft een andere vorm of is misschien gladder dan het andere en dit heeft direct gevolg op hoe het zich verplaatst over een transportband. We moeten de software daarom op verschillende manieren in kunnen regelen, afhankelijk van het type snoepjes.
Het project hebben we gevisualiseerd in een 3D tekening waardoor het voor iedereen duidelijk is hoe de verpakkingslijn eruit moet komen zien. Daarnaast werkt het veel efficiënter omdat het geautomatiseerd is.
Het project en de eerste testruns zijn goed verlopen. De transportlijn wordt hier gedemonteerd en in januari 2017 verplaatst en weer opgebouwd in de fabriek in Noorwegen.
Geen uitdaging is te veel
In onze samenwerking is geen uitdaging teveel. We zijn flexibel en dat proeft de eindklant ook. Ondanks dat Hoppenbrouwers een grote organisatie is heb ik contact met een klein clubje waarmee we snel kunnen schakelen. We werken nu op meerdere vlakken samen en zijn voor elkaar een toegevoegde waarde. En zo hoort het ook in een samenwerking.”