Renovatie Simon Building Renovatie Simon Building
Locatie

Project informatie

  • Opdrachtgever

    Tilburg University
  • Bruto vloer oppervlakte

    6.350 m2

Renovatie Simon Building Tilburg University

Op de campus van Tilburg University heeft Hoppenbrouwers de complete elektrotechnische installaties gerealiseerd voor de renovatie van Simon Building. Het pand bestaat uit een hoogbouw met kantoren en laboratoria en in het laagbouw gedeelte bevindt zich een grote collegezaal. Door de behoefte aan een multifunctionele ruimte waar een presentatie, diploma-uitreiking of vergadering etc. kan worden gehouden is er nog een nieuw ‘paviljoen’ aangebouwd. Marcel van Ast, Projectleider namens Tilburg University was verantwoordelijk voor dit project.

Faculteit voor hersenonderzoek

Wilma Sparidans, projectmedewerker bij Tilburg University werkte aan de uitvoeringskant mee aan dit project, van sloop tot opbouw. “Het gebouw, waar het Ministerie van Land en Tuinbouw zich gevestigd had, stamt uit 1972. In 2007 heeft de universiteit het pand aangekocht met de bedoeling de faculteit Tilburg School of Social and Behavioral Sciences (TSB) te huisvesten. Deze faculteit zat in een pand dat gesloopt ging worden. De faculteit doet hersenonderzoek in allerlei gradaties en hiervoor zijn onderzoekscabines en laboratoria ruimten nodig. We hebben dit nu binnen Simon Building kunnen realiseren en TSB is hierin nu gevestigd”.

Het nieuwe werken

Marcel van Ast: “Na ruim 40 jaar was het pand toe aan renovatie, de installaties waren verouderd en je wilt het gewoon aanpassen naar deze tijd. Het is het eerste gebouw waar Tilburg University het nieuwe werken mogelijk wil maken, onder het nieuwe werken versta ik ‘tijd en plaats onafhankelijk werken’. Er is een optimalere bezetting van de werkruimten, ze zijn gemakkelijker aan te passen en de data- en audio-/video-voorzieningen zijn ook helemaal up-to-date. Ook het gemak om mensen te ontmoeten, vergaderruimtes te boeken en het makkelijk vinden van personen in het pand zijn van belang binnen het concept van het nieuwe werken.” Wilma Sparidans: “Onderzoekers en wetenschappers waren voorheen in hun eigen kamer aan het werk. Door het creëren van grote pantry’s met open ruimtes op iedere afdeling, komen collega’s nu makkelijker tot ontmoeting tijdens de lunch of koffiepauze en hebben de mogelijkheid om makkelijker kennis te delen.”

Energielabel

“We hebben gekozen om de renovatie in te steken op energielabel. Simpelweg omdat het gebouw thermisch gezien ongunstig is. Isoleren aan de buitenzijde was vanwege de natuursteen gevel geen optie en aan de binnenkant zou het veel problemen met zich meebrengen. We hebben daarom duurzame installaties toegepast zoals LED verlichting met daglichtregeling. Maar ook met de werktuigbouwkundige installaties is een flinke slag gemaakt. De energierekening moet het nog echt gaan laten zien maar de eerste stappen zijn zeker gezet. Hoppenbrouwers heeft naast de elektrotechnische installaties ook het toegangscontrolesysteem gerealiseerd. Voorheen hadden we grote sleutelbossen om in alle ruimtes te komen, nu kunnen we met de toegangspas van de universiteit in ruimtes komen waartoe je bevoegd bent. Ook dit hoort bij het gemak van het nieuwe werken”, vertelt Marcel van Ast. Wilma Sparidans: “Van Loon Elektro kreeg de opdracht voor dit project. Ze gingen tijdens het project over naar Hoppenbrouwers Techniek. Wij hebben hier tijdens de uitvoering geen last van ondervonden omdat het projectteam altijd hetzelfde is gebleven. In onderlinge afspraak hebben we de primaire zaken met ons vaste aanspreekpunt besproken en dat werkt gewoon het beste.

Professioneel en adequaat

De installateurs zijn erg LEAN gericht en hebben dit in de uitvoering goed laten zien. Hierdoor verliep de samenwerking met de installateurs op de werkvloer erg goed. Alles werd in samenspraak met elkaar afgestemd, zodat men elkaar niet in de weg zit tijdens de werkzaamheden.

We kwamen er tijdens de renovatie eigenlijk pas achter dat de trafo verzwaard moest worden. Dat was van tevoren niet ingecalculeerd, het behoorde ook niet direct tot de renovatie. Het was ook best ingrijpend en niet geheel zonder risico om dit even te realiseren. Hoppenbrouwers dacht hierin met ons mee en zag het einddoel waar wij naar toe wilden helder voor ogen. Ze begonnen op vrijdag en op zaterdag kreeg ik een telefoontje dat de trafo verzwaard was. Het is gewoon fijn voor ons als opdrachtgever dat we zo’n taak met een gerust hart aan een professionele en adequate installateur als Hoppenbrouwers kunnen overlaten.”

Hoppenbrouwers heeft de complete elektrotechnische installatie gerealiseerd met onder andere verlichting op aanwezigheidsdetectie met daglichtregeling, brandmeld, verdeelkasten, licht-kracht installaties, inbraakbeveiligingsinstallatie en infra voor data voorzieningen en toegangscontrolesysteem.

Simon Building van Tilburg University in samenwerking met Hoppenbrouwers techniek
Simon Building van Tilburg University in samenwerking met Hoppenbrouwers techniek
Simon Building van Tilburg University in samenwerking met Hoppenbrouwers techniek
Simon Building van Tilburg University in samenwerking met Hoppenbrouwers techniek
Simon Building van Tilburg University in samenwerking met Hoppenbrouwers techniek
Belichtte muur door Hoppenbrouwers Techniek in Simon Building Tilburg University
Simon Building van Tilburg University in samenwerking met Hoppenbrouwers techniek
Simon Building van Tilburg University in samenwerking met Hoppenbrouwers techniek
Toegangsbeveiliging door Hoppenbrouwers Techniek in Simon Building Tilburg University
Kast van Hoppenbrouwers Techniek in Simon Building Tilburg University
A-Lox toegangsbeveiliging door Hoppenbrouwers techniek in Simon Building Tilburg University
Buitenaanzicht Simon Building van Tilburg University
Buitenaanzicht simon Building van Tilburg university
Bewegwijzering in Simon building van Tilburg University
Vergaderkamer in Simon Building van Tilburg University
Verlichting door Hoppenbrouwers Techniek in Simon Building Tilburg University
Geluidsdichte experimentruimte in Simon Building door Hoppenbrouwers Techniek
Luchttoevoer in Simon Building door Hoppenbrouwers Techniek
Noodverlichting en kabelgoten in gang Simon Building door Hoppenbrouwers techniek
Bewegwijzering in Simon Building van Tilburg University
Quote aangelicht op muur van Simon Building Tilburg Universitye
Elektrische installatie voor Tilburg University door Hoppenbrouwers techniek
Benodigdheden voor hersenanalyse bij Simon Building Tilburg university