Herinrichting Rabobank Herinrichting Rabobank
Locatie

Project informatie

  • Opdrachtgever

    Rabobank Tilburg

Een duurzaam Ontmoetingscentrum voor Rabobank Tilburg en omstreken

Nicole Bockting-Driessen Sr. Projectmanager bij Rabobank Tilburg e.o. houdt zich dagelijks bezig met projecten binnen de financiële dienstverlening. “Ik werd in 2011 gevraagd voor de verbouwing van Rabobank Tilburg e.o. wat een duurzaam Ontmoetingscentrum moest worden. Met een lange voorbereidingstijd van drie jaar en de daadwerkelijke verbouwing van een klein jaar is het project in februari 2015 opgeleverd.

Duurzaam en energiezuinig

Duurzaamheid staat bij Rabobank hoog in het vaandel. Wij stimuleren onze klanten qua financieringen ook om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Ons adviescentrum aan de Spoorlaan ombouwen tot een duurzaam Ontmoetingscentrum was dan ook onze ambitie bij de start van deze verbouwing. Samen met bouwmanagementadviseur Carl van Sinten van Bouwaccent vormden wij de spil in het ontwerpteam en de uitvoering. In het kader van duurzaamheid kozen we voor renovatie in plaats van nieuwbouw, zodat materialen konden worden hergebruikt. De materialen die nieuw zijn toegepast zijn wel met een duurzaamheidskarakter aangeschaft, zoals de houtsoorten die gebruikt zijn maar ook de waterbesparende toiletten, isolatie en natuurlijk de LED verlichting in het pand.

BREEAM Excellent

Tijdens de verbouwing hebben we een duurzaamheidsadviseur in de hand genomen. Om onze ambitie vast te leggen hebben we de verbouwing volgens de BREEAM methode uitgevoerd. Het ontwerpcertificaat ‘very good ***’, wat al vrij hoog is voor renovatieprojecten, werd hierin ons uitgangspunt. We hebben in de ontwerpfase BREEAM ‘Excellent ****’ behaald. Dit is meer dan we verwachtten en het proefde uiteindelijk ook naar meer. We willen die vier sterren vasthouden. De uiteindelijk behaalde credits na oplevering worden nog door de acccessor beoordeeld waarna de DGBC haar definitieve oordeel en certificaat gaat afgeven. De verwachting is dat dit ergens eind 2e kwartaal gaat gebeuren. Een spannende tijd dus.

Hoppenbrouwers kreeg de opdracht voor de elektrotechnische herstructurering van het bestaande pand. Met als uiteindelijk resultaat een duurzaam pand, energiezuinig en klaar voor de toekomst, volgens de BREEAM eisen. De LED-lijnen en verlichting die zijn aangelegd zijn een enorme verbetering. Veel ruimten werken nu op bewegingssensoren en daglichtregelingen. Hier was qua energiezuinigheid nog zoveel te halen en Hoppenbrouwers nam daar een prettige adviserende rol in. Ook is er gekozen om een bepaalde EPC-waarde te behalen, noodzakelijk volgens BREEAM, is er gekozen voor 125 m2 aan zonnepanelen die Hoppenbrouwers heeft geplaatst. Bekijk in vogelvlucht het filmpje over de verbouwing.

Alles onder één dak

Deze verbouwing heeft er voor gezorgd dat we nu alles onder één dak hebben. Zo is ons pand nu ingericht op het nieuwe werken met flexibele werkplekken. We hebben veel verschillende ruimten waar gelegenheid is voor werken en ontmoeten. Ons nieuwe werkcafé, waar ook een lekkere gezonde lunch genuttigd kan worden, kan als werkplek en als ontspanningsruimte gebruikt worden en met onze eigen seminarruimte beschikken we nu ook over een multifunctionele ruimte waarmee we ruim 200 mensen kunnen ontvangen in eigen huis. Inmiddels hebben we ons pand in maart 2015 betrokken en iedereen is blij om weer samen in één pand te zitten en dat we onze klanten weer in eigen huis mogen ontvangen.

Samenwerking met Hoppenbrouwers

Met Hoppenbrouwers als hoofdaannemer voor het elektrotechnische gedeelte is de samenwerking echt heel goed verlopen. Bij een renovatie weet je dat je tegen onvoorziene zaken aan kunt lopen. Hoppenbrouwers was daarin erg flexibel en schakelde, ook in verband met de planning, snel. Ze zijn ook vooruitdenkend. Hiermee verlies je weinig tijd aan discussie of met de afwerking van het project. Ik zal Hoppenbrouwers zeker aanraden bij collega Rabobanken voor aanbestedingen. Ik ben heel benieuwd hoe de werktuigbouwkundige installatie tak verder uit gaat pakken. Ik zie hier als klant zeker voordelen in dat je voor zowel de E- als de W-installaties één partij kunt hebben.”

Kluisjes bij Rabobank in samenwerking met Hoppenbrouwers Techniek
Vergaderkamer van de Rabobank in samenwerking met Hoppenbrouwers Techniek
Ontmoetingscentrum van de Rabobank in samenwerking met Hoppenbrouwers Techniek
Bestuurskamer van de Rabobank in samenwerking met Hoppenbrouwers Techniek
Verbouwing van de Rabobank in samenwerking met Hoppenbrouwers Techniek
Dak van de Rabobank Tilburg in samenwerking met Hoppenbrouwers Techniek
Ontvangstruimte Rabobank Tilburg in samenwerking met Hoppenbrouwers Techniek
Renovatie van het Rabobank pand in samenwerking met Hoppenbrouwers Techniek
Het Rabobank pand met Tilburg in samenwerking met Hoppenbrouwers Techniek
Hoppenbrouwers Techniek verzorgde de verlichting voor Rabobank
Zonnepanelen op het dak van de Rabobank in samenwerking met Hoppenbrouwers Techniek