Hoppenbrouwers verzorgt grootste en groenste pakketsorteercentrum van DHL Parcel in de Benelux

Disciplines
Duurzame energie Elektrotechniek Werktuigbouwkunde

Hoppenbrouwers’ vestigingen Dongen en Heesch werkten samen aan de nieuwbouw van het pakketsorteercentrum van DHL Parcel in Zaltbommel. Vestiging Dongen verzorgde de elektrotechnische installaties en vestiging Heesch zorgde dat de werktuigbouwkundige installaties op orde waren. Samen werkten zij aan niet alleen het grootste, maar ook het groenste pakketsorteercentrum van de Benelux.

Op het duurzame bedrijventerrein De Wildeman in Zaltbommel is in oktober 2019 het nieuwe sorteercentrum van DHL Parcel geopend. Dit gebouw kon na de oplevering op oktober 2019 500.000 pakketten per dag gaan sorteren. Het sorteercentrum is volledig gasloos, beschikt over 11.000 zonnepanelen en voldoet aan de BREEAM Excellent-norm voor duurzame gebouwen. Daarmee mag het grootste en groenste pakketsorteercentrum in de Benelux genoemd worden.

Om de sorteerinstallatie heen bouwen

Het elektrotechniek team uit Dongen heeft de middenspanningsinstallatie geplaatst en alle elektrotechnische installaties van zowel binnen als buiten de bedrijfshal en het kantoor en alle aansluitingen voor de sorteerinstallatie verzorgd. “Eigenlijk is de hal om de sorteerinstallatie heen gebouwd. Die hal is voor het grootste deel gevuld met de installatie. Doordat deze installatie ontzettend veel vermogen nodig heeft, zijn er drie transformatoren geplaatst waarop alles aangesloten moest worden”, legt Ruud Bakx, projectleider-E van Hoppenbrouwers Dongen uit.

Geheel gasloos

Het nieuwe pand van DHL is een all-electric installatie. Dit betekent dat er geen gas gebruikt wordt om warmte op te wekken. Jan van Doesburg, projectcoördinator-W van Hoppenbrouwers Heesch legt uit hoe dit werkt: “Warmte voor het sorteercentrum wordt opgewekt door drie lucht- en waterwarmtepompen. Deze warmte wordt via heaters verspreid om het pand te verwarmen.’’ Ook de temperatuurregeling en ventilatie van de kantoren zijn verzorgd door het team van Jan. Door middel van geavanceerde ventilatiesystemen wordt verse buitenlucht verwarmd of gekoeld naar de gewenste temperatuur. Daarna wordt deze verwarmde of gekoelde buitenlucht op natuurlijke wijze verspreid door het gebouw. Volgens Jan is dit de reden waarom het zo’n duurzaam project is: ‘’Doordat het pand is uitgerust met geavanceerde ventilatiesystemen en er gebruik gemaakt wordt van temperatuurregeling, hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van een warmte-en-koudeopslag (WKO) of een andere opwekking waarbij gas wordt gebruikt.’’

Een gestroomlijnde samenwerking

De opdrachten waren afzonderlijk door Hoppenbrouwers Techniek Dongen en Van Bon Installaties aangenomen, voordat Van Bon zich aansloot bij Hoppenbrouwers Techniek in 2018. “Toen we collega’s van elkaar werden, vonden we het belangrijk dat we ook als één geheel gezien werden. Er moest van alles op elkaar afgestemd worden”, vertelt Ruud. Tijdens de kick-off met de E- en W-teams werden elkaars plannen gepresenteerd. Zo wisten alle monteurs wat er vanuit beide kanten gedaan ging worden. Jan: “Het was voor ons een nieuwe, maar erg prettige ervaring om samen te werken met onze collega’s uit Dongen. Alles liep heel gestroomlijnd en we konden elkaar waar nodig versterken.” Ruud beaamt dit: “Het op elkaar afstemmen van onze werkzaamheden is zeker goed gegaan. We konden beide goed vooruit en hebben samen een mooi eindresultaat neer mogen zetten.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief