Kerk omgebouwd tot twintig appartementen

In de Heilig Hartkerk in Breda is geen mis te bezoeken en ook geen koor te horen. Wel kun je er binnenkort comfortabel wonen. Aanstaande zomer zullen de eigenaren van de twintig nieuwe appartementen er hun intrek nemen. Hoppenbrouwers zorgde voor zowel de elektrotechnische als werktuigbouwkundige installaties. 

Disciplines
Elektrotechniek Werktuigbouwkunde

Een uniek project, een monumentaal pand en een integrale samenwerking. De Heilig Hartkerk is wat je zegt een klus die niet snel wordt vergeten. Vestiging Udenhout en vestiging Heesch bundelden hun krachten en zorgden gezamenlijk voor al het installatiewerk.

“Omdat het een monumentaal pand is, mochten we niets met de buitenkant doen”, vertelt Kim Duys, Projectleider in Heesch. “Aan de buitenkant zie je een kerk in volle glorie, terwijl je binnen twintig appartementen treft met vele prachtige kerkelijke details. Zo is het koorplateau intact gelaten, zijn er verschillende zuilen te zien, lieten we het uiterlijk van de plafonds ongemoeid en beschikken de bovenste appartementen over de originele glas-in-loodramen. Hier is dubbel glas toegevoegd wat nu zorgt voor een goede isolatie van de ruimte.”

Kijken, nadenken en oplossen

Een kerk is niet zomaar een gebouw. Je hebt te maken met afwijkende vormen en vooral het plafond was een uitdaging voor de installateurs. Kim: “Al het leidingwerk zit in de plafonds. Daarbij hadden we te maken met een balkenconstructie en een brandwerende laag. Het was flink puzzelen.”

Het werktuigbouwkundig team van Kim zorgde voor de installatie van de cv-ketels, de WTW-units en het sanitair. “Ik werk nu een halfjaar bij Hoppenbrouwers en het toeval wil dat ik al eens eerder een transformatie van kerk naar appartementen heb meegemaakt, in samenwerking met de aannemer die ons bij dit project betrok. De uitvoerder en ik konden op voorhand al verschillende problemen tackelen. Alles wat verder aan uitdaging op ons pad kwam, hebben we samen met De Bonth Van Hulten, het elektrotechnisch team en het werktuigbouwkundig team, in goed overleg opgelost. Zo zaten we iedere twee weken bij elkaar en overlegden de voormannen wekelijks met elkaar.”

Elkaar vinden en helpen

Het e-team uit Udenhout boog zich over de elektrotechnische installatie van de kerk. In het algemene gedeelte verzorgen zij het complete lichtplan. Deze verlichting wordt geschakeld middels een KNX-systeem. Op de kerk zijn zonnepanelen geplaatst die geïntegreerd zijn in het leiendak. Deze zijn verdeeld per woning zodat iedere woning zijn ‘eigen’ PV-installatie heeft. Het complex is voorzien van een videofoon-installatie.

Cristian van Baren, Werkvoorbereider Udenhout kijkt terug op een geslaagde samenwerking: “Met een jong team zijn we enthousiast aan de slag gegaan. Ook wisten we de aannemer goed te vinden en andersom. Het komt toch vaak aan op een goede communicatie. Zolang de lijntjes kort zijn en iedereen bereid is elkaar te helpen, kan het bijna niet misgaan.” Nog even en de kopers kunnen genieten van hun nieuwe en inspirerende appartementen.

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief