Flexibele en duurzame technieken voor Avans Hogeschool
Aan de Onderwijsboulevard in het centrum van Den Bosch is Avans Hogeschool gevestigd. Deze dynamische onderwijsinstelling kent verschillende academies met ieder eigen wensen en eisen. Ook in relatie tot de installaties binnen het gebouw! De afgelopen twee en een half jaar werd Avans in 48 fases volledig verbouwd, terwijl de lessen gewoon doorgingen. Hoppenbrouwers Techniek was als onderaannemer van Hazenberg Bouw verantwoordelijk voor de elektrotechnische installaties: van de licht- en krachtinstallaties en datanetwerken tot de brand-, bliksem- en inbraakbeveiliging en de toegangscontrole.
John Pulles, projectleider bij Avans: “Het schoolgebouw werd in 1992 gebouwd en in 2005 compleet gerenoveerd. De afgelopen jaren kwamen er steeds meer klachten over het klimaat. Uit metingen bleek dat het CO2-gehalte tijdens de lessen te hoog was. Het gebouw voldeed niet meer aan onze normen. Al snel besloten we om niet alleen de klimaatinstallaties, maar het complete pand te verbouwen. We namen een architect in de arm en maakten – in overleg met de verschillende academies – een plan van aanpak. Eind 2015 ging de verbouwing van start.”
Slim bouwen in 48 fases
Tijdens de verbouwing waren er verschillende uitdagingen. Zo bleef de hogeschool tijdens de bouw in bedrijf. “We splitsten de verbouwing op in 48 fases van ieder zes weken, kriskras door het gebouw”, vertelt John. “Een uitdaging voor wat betreft de installaties, die zich soms in een ander deel van het pand bevonden en dus later of eerder verbouwd werden. Omdat het onderwijs zo min mogelijk overlast mocht ondervinden van de verbouwing, vonden alle boorwerkzaamheden ’s ochtends vóór 8.45 uur plaats. Dit vereiste een goede planning van de bouwpartijen. We waren maximaal flexibel in aanpassingen tijdens de bouw. Het onderwijs is continu in beweging, waardoor wensen soms nog na de start van de deelfases veranderden. Ook dit was een uitdaging waar Hoppenbrouwers goed mee om kon gaan. Het werken in fases zorgde voor een andere werkwijze, waarbij Avans en de bouwpartijen veel rekening moesten houden met elkaar. De manier van werken kende ook voordelen. We hebben iedere fase geëvalueerd, waardoor we hiervan konden leren en de verbouwingsfases steeds gestroomlijnder verliepen.”