ETZ hybride operatiekamers

Disciplines
Beveiliging Elektrotechniek

Voor de renovatie van het OK-complex van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg realiseerde Hoppenbrouwers Techniek de elektrotechnische installaties met brandmeldinstallaties. De operatiekamers uit 1970 waren ondanks tussentijdse aanpassingen van technieken en systemen aan renovatie toe. Het renovatieproject, met 15 operatiekamers waarvan twee hybride operatiekamers, is eind 2016 opgeleverd.

Hybride operatiekamers voor trauma

Barbara Luijcks-van Rooij, teamleider OK chirurgie bij het ETZ, locatie Elisabeth; “De hybride kamers worden gebruikt voor traumatologie, vaatchirurgie, neurochirurgie en orthopedie. De hybride operatiekamer bevat alles wat een gewone operatiekamer heeft en tevens uitgebreide röntgenvoorzieningen om tijdens de operatie direct röntgenbeelden te kunnen maken. Ook zijn de hybride operatiekamers  voorzien van een nieuw maatwerk navigatiesysteem waarmee we nog gedetailleerder in het menselijk lichaam kunnen werken. Het is een soort TomTom voor het menselijk lichaam.” Geert-Jan Kuiper, projectleider Bouw en Vastgoed bij het ETZ; “Het verschil tussen een gewone operatiekamer en een hybride operatiekamer zit hem voornamelijk in de techniek. Zo moeten bijvoorbeeld alle gegevens van de patiënt in de operatiekamer op te halen zijn. Ook de omvang van een hybride operatiekamer is met 100 m2 dubbel zo groot als een gewone operatiekamer, wat dus ook meer techniek betekent.” Erwin Vromans, projectleider E-installaties ETZ; “Deze technieken hebben ook effect op de installatie van Hoppenbrouwers. We hebben door de toepassing van bedieningspanelen en met andere voedingen een flinke uitbreiding op de techniek gerealiseerd.

Projectaanpak tijdens de renovatie

We zijn het voortraject met Hoppenbrouwers voor deze renovatie dan ook anders begonnen dan normaal. We hebben de engineering samen opgepakt vanwege de grote inkoopkeuzes. Wekelijks zat ik hiervoor met de tekenaar van Hoppenbrouwers. Zo zaten we dichter op het project en konden we tijd besparen doordat we meteen keuzes konden maken.”

De patiënt staat voorop

“Als gebruiker zijn we nauw betrokken geweest bij de renovatie, omdat er op de plek verbouwd werd waar patiënten geholpen moesten blijven worden,” vertelt Barbara. “Het was een omvangrijk project waar steeds minimaal twee kamers per keer verbouwd werden. Het was een hele uitdaging en voor onze afdeling lastig in te schatten wat de bouwwerkzaamheden in zouden houden. Het uitgangspunt is altijd geweest dat patiënten  veilig geholpen moesten kunnen worden. We kunnen niet zeggen we doen de deur even op slot. We hebben soms echt de bouwwerkzaamheden stil moeten leggen omdat de primaire processen door moesten.”

“Om 7.00 uur startten de bouwwerkzaamheden en rond 8.00 uur komen de eerste patiënten binnen op de operatiekamers,” vertelt Geert-Jan. “Op deze momenten mocht er bijvoorbeeld niet geboord worden. De patiënten moeten rustig in slaap gebracht kunnen worden voordat ze de operatie in gaan. Als de operatie eenmaal bezig is mochten de bouwwerkzaamheden al vrij snel weer hervat worden. Er was erg goed contact tussen de bouwmedewerkers en de OK-afdeling, die communicatie was ook noodzakelijk. De patiënt staat voorop en de zorg moet doorgaan, dat is in het hele bouwproces het belangrijkste geweest. We hebben het project daarom LEAN uitgevoerd. De dag startte dagelijks met een overleg waarin werd bepaald wat we die dag gingen doen en in welke ruimtes, zodat ook het OK-personeel op de hoogte was. Onze collega’s op de OK-afdeling zijn heel flexibel geweest, wat ten goede kwam aan het verloop van het project. Het bouwteam heeft, ondanks dat we rekening moesten houden met de planning en ‘spoedjes’, erg veel vrijheid gekregen om de werkzaamheden uit te voeren.”

In acht weken tijd, de techniekruimte van zes operatiekamers renoveren

“De technische ruimtes zijn recht boven de operatiekamers,” vertelt Erwin Vromans. “We hadden daarom duidelijke afspraken over wanneer er wel of niet geboord kon worden in het dak. We hadden in de zomervakantie van 2016 acht weken de tijd om zes operatiekamers te renoveren. Dat was een enorme uitdaging waardoor de bouwmedewerkers regelmatig ‘s avonds of in het weekend doorwerkten. Flexibiliteit was erg belangrijk binnen dit project en we hebben hierdoor steeds de deadlines kunnen halen.”

Barbara; “De LEAN sessies zijn prettig geweest, omdat je met het ziekenhuis en alle bouwpartners bij elkaar komt om de planning op elkaar af te stemmen. Als gebruiker was het voor ons even wennen maar het is fijn dat je weet wat er gaat gebeuren en wat er van ons als afdeling verwacht werd. Ik vond het fijn dat ik steeds dezelfde gezichten van Hoppenbrouwers op het project zag. Ik ben benieuwd of zij geopereerd willen worden in het ETZ, als het antwoord ja is, dan hebben ze hun werk goed gedaan. Op dit moment zijn de operatiekamers allemaal weer in gebruik. Het is prettig werken en het ziet er allemaal weer fris uit. Ook de technieken zijn van deze tijd en de verlichting is veel beter.”

Meest unieke en intensieve project binnen het ziekenhuis
Erwin Vromans; “Het is een lang traject geweest met meer dan een jaar aan voorbereiding en een uitvoeringsperiode die van februari 2015 tot december 2016 heeft gelopen. Het was heel fijn dat het vaste team van Hoppenbrouwers op dit project werkzaam was. Het voordeel van altijd dezelfde jongens is dat ze bekend zijn met de procedures en hoe ze zich moeten gedragen binnen het ziekenhuis. Ook hebben zij de kennis van de installaties en weten ze waar ze gebleven zijn met hun werkzaamheden. Als je dat steeds met nieuwe mensen moet doen, werkt dat niet. Dit is het meest unieke en intensieve project geweest waar ontzettend goed is samengewerkt tussen alle partijen.“

Om 7.00 uur startten de bouwwerkzaamheden en rond 8.00 uur komen de eerste patiënten binnen op de operatiekamers

Geert-Jan KuiperProjectleider Bouw en Vastgoed bij het ETZ

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief