Voor de renovatie van het OK-complex van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg realiseerde Hoppenbrouwers Techniek de elektrotechnische installaties met brandmeldinstallaties. De operatiekamers uit 1970 waren ondanks tussentijdse aanpassingen van technieken en systemen aan renovatie toe. Het renovatieproject, met 15 operatiekamers waarvan twee hybride operatiekamers, is eind 2016 opgeleverd.
Hybride operatiekamers voor trauma
Barbara Luijcks-van Rooij, teamleider OK chirurgie bij het ETZ, locatie Elisabeth; “De hybride kamers worden gebruikt voor traumatologie, vaatchirurgie, neurochirurgie en orthopedie. De hybride operatiekamer bevat alles wat een gewone operatiekamer heeft en tevens uitgebreide röntgenvoorzieningen om tijdens de operatie direct röntgenbeelden te kunnen maken. Ook zijn de hybride operatiekamers voorzien van een nieuw maatwerk navigatiesysteem waarmee we nog gedetailleerder in het menselijk lichaam kunnen werken. Het is een soort TomTom voor het menselijk lichaam.” Geert-Jan Kuiper, projectleider Bouw en Vastgoed bij het ETZ; “Het verschil tussen een gewone operatiekamer en een hybride operatiekamer zit hem voornamelijk in de techniek. Zo moeten bijvoorbeeld alle gegevens van de patiënt in de operatiekamer op te halen zijn. Ook de omvang van een hybride operatiekamer is met 100 m2 dubbel zo groot als een gewone operatiekamer, wat dus ook meer techniek betekent.” Erwin Vromans, projectleider E-installaties ETZ; “Deze technieken hebben ook effect op de installatie van Hoppenbrouwers. We hebben door de toepassing van bedieningspanelen en met andere voedingen een flinke uitbreiding op de techniek gerealiseerd.
Projectaanpak tijdens de renovatie
We zijn het voortraject met Hoppenbrouwers voor deze renovatie dan ook anders begonnen dan normaal. We hebben de engineering samen opgepakt vanwege de grote inkoopkeuzes. Wekelijks zat ik hiervoor met de tekenaar van Hoppenbrouwers. Zo zaten we dichter op het project en konden we tijd besparen doordat we meteen keuzes konden maken.”
De patiënt staat voorop
“Als gebruiker zijn we nauw betrokken geweest bij de renovatie, omdat er op de plek verbouwd werd waar patiënten geholpen moesten blijven worden,” vertelt Barbara. “Het was een omvangrijk project waar steeds minimaal twee kamers per keer verbouwd werden. Het was een hele uitdaging en voor onze afdeling lastig in te schatten wat de bouwwerkzaamheden in zouden houden. Het uitgangspunt is altijd geweest dat patiënten veilig geholpen moesten kunnen worden. We kunnen niet zeggen we doen de deur even op slot. We hebben soms echt de bouwwerkzaamheden stil moeten leggen omdat de primaire processen door moesten.”