Diervriendelijke kippentrailers voor Peer Systems

Disciplines
Elektrotechniek Industriële automatisering

Peer System biedt een concept waardoor op een efficiënte en diervriendelijke manier kippen op de plaats van bestemming komen. Het omvat een totaaloplossing voor het vangen, vervoeren en lossen van slachtkippen. Het is een geautomatiseerd systeem waarbij de kippen rustig en zonder stress met een machine worden gevangen.

Arie Mennen directievoorzitter bij Peer System; “Op een gewone zaterdagmiddag in het jaar 2000 bedacht ik samen met, nu aandeelhouders, Peer van Eijk en Harry van Tilburg het concept van Peer system. Ik was zelf werkzaam bij EVB in Deurne (nu Hoppenbrouwers Techniek) en deed dit erbij. De ontwikkeling van Peer System volgde en de eerste trailers werden gebouwd. Ik ben in 2005 weggegaan bij EVB omdat ik mijn hart wilde volgen en Peer System verder wilde uitbouwen.

 

Geen stress meer voor de kippen

Het vangen van de kippen gebeurt in veel bedrijven nog met de hand: een arbeidsintensief en zwaar karwei voor de medewerkers dat bovendien voor de kippen veel stress geeft. Zij raken in paniek en worden gemakkelijk beschadigd. De kippen worden bij de slachterij gecontroleerd via apparatuur met camera’s op beschadigingen, zoals vleugel-, en pootbreuken of borstbeschadigingen. Uit onderzoek is gebleken dat de kippen nu 60% minder beschadigd raken dan voorheen toen ze nog met de hand gevangen werden en in kratten werden gestopt.

Diervriendelijker proces

De kippen worden nu door een diervriendelijke vangmachine over een transportband geleid. Vervolgens worden ze over verschillende shuttles verdeeld waarmee ze verplaatst worden naar de vrachtwagen. De vrachtwagen is ingericht met tien beweegbare vloeren. Twee shuttles zorgen voor het vullen van één vloer. We kunnen nu 30% meer kippen kwijt dan voorheen. De trailers zijn volledig afgesloten en voorzien van een speciaal ventilatiesysteem, zodat ook transport op hele warme of koude dagen geen probleem is. Na ieder transport wordt de trailer volledig gereinigd door een speciaal voor deze trailers ontworpen wasmachine.

 

Bundelen van expertise

We laten alles door toeleveranciers bouwen. Hoppenbrouwers Techniek in Deurne (voorheen EVB) verzorgt de elektrotechnische installatie zoals de bekabeling, het schakelpaneel, de software en de hardware binnen deze trailers. De besturing die in de trailer zit, ontwikkelden we samen met Hoppenbrouwers.

Ik ben tevreden over de werkzaamheden en de kwaliteit die Hoppenbrouwers levert. De overgang van EVB naar Hoppenbrouwers is naar mijn idee goed verlopen. Ik zie nog steeds de vertrouwde gezichten en de kwaliteit van het werk is hetzelfde gebleven.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Recente projecten

Ontvang onze nieuwsbrief