Biobased bouwen groeit, circulair installeren moet nu mee

Het is de Week van de circulaire economie: hét moment om als technisch dienstverlener kritisch in de spiegel te kijken. De bouwsector zet serieuze stappen in biobased bouwen, en dat is nodig ook. Het recente PBL-rapport maakt opnieuw duidelijk dat we slimmer met grondstoffen om moeten gaan. Maar als we écht impact willen maken, moeten we verder kijken dan de constructie alleen. Installatietechniek speelt een sleutelrol in deze transitie, stelt Wouter Hendrickx, programmamanager duurzaam ondernemen bij Hoppenbrouwers.

Biobased bouwen? Dan ook circulair installeren

Biobased bouwen vraagt om een andere manier van ontwerpen én installeren. Natuurlijke materialen hebben hun eigen dynamiek: ze ademen, reguleren vocht en veranderen over tijd. Daar moet je installaties slim op afstemmen. “Je kunt niet vol inzetten op biobased materialen en vervolgens installaties toepassen die niet meebewegen met dat principe,” zegt Wouter. “Dan krijg je systemen die niet goed functioneren, of die je binnen tien jaar moet vervangen. Dat is geen vooruitgang, dat is kapitaalvernietiging.”

Traditionele installaties sluiten niet altijd goed aan bij biobased materialen. Lijmverbindingen en niet-demontabele systemen maken aanpassingen lastig en leiden tot verspilling. Hier komt circulair installeren in beeld. Door installaties flexibel, modulair en demontabel te maken, sluiten ze beter aan op de principes van biobased bouwen. Denk aan leidingen en luchtkanalen die eenvoudig te hergebruiken zijn, of verwarmingssystemen die zonder sloopwerk te vervangen zijn. “Biobased bouwen en circulair installeren versterken elkaar,” stelt Wouter. “Samen zorgen ze voor gebouwen die langer meegaan, efficiënter presteren en minder grondstoffen verspillen.”

Slim ontwerpen voor flexibiliteit en hergebruik

Circulair installeren vraagt om een andere manier van ontwerpen. “Je kunt niet zomaar dezelfde installatiemethoden toepassen als in de traditionele bouw,” legt Wouter uit. “Natuurlijke materialen hebben invloed op installaties, en die moeten daar slim op worden afgestemd. Een dampopen constructie (een constructie die vocht van binnen naar buiten kan uitdampen, red.) vraagt bijvoorbeeld om een ander ventilatiesysteem dan een traditionele spouwmuur.”

Daarom ligt de kracht in modulair en remontabel ontwerpen. “Als installateur moeten we installaties maken die niet alleen passen binnen biobased gebouwen, maar die ook eenvoudig kunnen worden aangepast of hergebruikt,” vertelt Wouter. “Dat maakt renovatie in de toekomst veel eenvoudiger. Woningbouwverenigingen sturen steeds vaker op renovatie in plaats van sloop, terwijl bij nieuwbouwprojecten biobased bouwen de standaard wordt. Door installaties slimmer te ontwerpen, blijven gebouwen langer functioneel zonder ingrijpende aanpassingen. Dat is duurzamer en financieel slimmer.”

De markt en gebruiker moeten samen in beweging komen

Om circulair installeren op grote schaal toe te passen, moet de markt meebewegen. “Veel fabrikanten richten zich nog vooral op traditionele installatiesystemen, terwijl de vraag naar flexibele en circulaire oplossingen groeit,” zegt Wouter. “We zien in de praktijk dat beperkte productkeuzes het ontwerp bemoeilijken. Denk bijvoorbeeld aan zeer kleine vermogens voor zeer energiezuinige woningen. Maar dat betekent niet dat we moeten wachten. We moeten nu samen met fabrikanten en leveranciers werken aan oplossingen.”

Nieuwe circulaire producten ontwikkelen is één ding, maar ze moeten ook aansluiten op de manier waarop mensen gebouwen gebruiken. Een biobased gebouw voelt anders aan dan een traditioneel gebouw, en dat merk je in ventilatie, temperatuur en vochtregulatie. Daarom is het belangrijk om gebruikers vanaf het begin te betrekken. “Je kunt een prachtig duurzaam gebouw neerzetten, maar als de installaties niet aansluiten op de manier waarop mensen het gebruiken, dan schiet je je doel voorbij,” zegt Wouter. “Daarom moeten we goed luisteren naar de wensen en verwachtingen van gebruikers, en die direct meenemen in het ontwerp.”

Geen tijd te verliezen

De richting is duidelijk: biobased bouwen wint terrein, en installatietechniek moet mee. “De bouwsector zet grote stappen en dat is mooi om te zien,” zegt Wouter. “Maar als installatietechniek achterblijft, maken we het voor onszelf alleen maar ingewikkelder om mee te gaan in de ingezette ontwikkelingen binnen de bouw. De toekomst van duurzaam bouwen vraagt om slimme oplossingen, en installatietechniek kan daarin een versneller zijn. We kunnen er vandaag al mee aan de slag.”

Fabrikanten spelen hierin een sleutelrol. Wouter: “Er is geen tijd te verliezen. We hebben materialen en componenten nodig die aansluiten bij circulair installeren. De markt moet nu mee.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ook interessant

Maak van modulair bouwen de standaard in de woningbouw

BlogInnovatie
Lees meer over Maak van modulair bouwen de standaard in de woningbouw

Circulair ondernemen: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

BlogDuurzaam
Lees meer over Circulair ondernemen: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Milieurapportage: Inzicht in duurzaamheid na elk project

BlogDuurzaam
Lees meer over Milieurapportage: Inzicht in duurzaamheid na elk project

Ontvang onze nieuwsbrief