Tanja Spinhoven - Werkvoorbereider Tanja Spinhoven

“Mijn tip voor vrouwen die een baan binnen de techniek overwegen? Gewoon doen!”

Tanja Spinhoven is werkvoorbereider bij Hoppenbrouwers Techniek op de afdeling Utiliteit en is sinds 2017 in dienst. Als werkvoorbereider is Tanja zowel te vinden op kantoor, als op locatie. Op dit moment werkt zij aan een project omtrent nieuwbouw zorgwoningen en een kinderdagcentrum in Rotterdam.

“Als werkvoorbereider ben je eigenlijk een manusje van alles”, zoals Tanja dat mooi beschrijft. “Je krijgt genoeg vrijheid en verantwoordelijkheid. Ik ben eigenlijk gewoon een ‘regelneef’. Wanneer mijn monteur geen spullen heeft, moet ik er voor zorgen dat hij die krijgt. Als mijn tekenaar vast loopt, moet ik hem voorzien van informatie. Als de opdrachtgever of projectleider vragen heeft, moet ik daar antwoord op kunnen geven. Ik moet altijd op de hoogte zijn van de stand van zaken. Deze variatie maakt mijn functie heel leuk, want alle facetten komen naar voren. Van het begin tot het einde van een project ben ik erbij.”

Meisjesdroom

“Toen ik jong was wist ik al dat ik de techniek in wilde. Mijn vader was elektricien, dát wilde ik ook graag worden. Uiteindelijk heb ik, in overleg met een decaan, besloten om werktuigbouwkunde te gaan studeren. Na het behalen van mijn diploma heb ik een jaar bij een drukkerij gewerkt en ben ik daarna in de techniek beland. Tijdens een traineeship bij mijn vorige werkgever is de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen de techniek mij veel duidelijker geworden. Ik kwam erachter dat mijn beeld van techniek nog te veel gericht was op de bouw. Ik denk dat dit beeld nog steeds heerst, niet alleen bij de vrouwen. Dat vind ik wel jammer, want techniek is zo breed.”

Mannenteam

“Ik ben de enige vrouw in mijn team en zit prima op mijn plek hier tussen de mannen. Ik weet eigenlijk niet beter. Eerlijk gezegd kan ik, na 13 jaar in mannenteams gewerkt te hebben, net zo hard met de mannen meepraten. Soms nog wel erger dan hen”, vertelt Tanja lachend. “Als de vrouw binnen het team probeer ik het rouwdouwige een beetje terug te dringen. Bepaalde dingen kunnen soms net even wat subtieler gebracht worden, naar de klant of een collega.”

Gewoon doen!

“Mijn tip voor vrouwen die een baan binnen de techniek overwegen? Gewoon doen! Dat stigma moet gewoon een keer doorbroken worden. Techniek is veel meer dan alleen op de bouw aan het werk zijn. Wij zijn installateurs. Ik ben van mening dat bijna iedere functie door zowel een man als een vrouw uitgevoerd kan worden. Dus als je erover nadenkt, dan moet je er gewoon voor gaan.”