Marina de Jong - Service-coördinator Marina de Jong

“Ik denk dat een vrouw binnen een team ervoor zorgt dat het harde randje er vanaf is”

Als Service Coördinator op de afdeling Beveiliging houdt Marina de Jong-Keuninx zich voornamelijk bezig met storingen. Ze weet haar mannetje wel te staan en laat zich niet zomaar in een hoekje drukken. Dit is volgens haar een belangrijke eigenschap als Service Coördinator, want ze moet kunnen inschatten welke storingen prioriteit hebben. Ondertussen heeft ze van haar werk haar eigen kunstje kunnen maken.

“Elke dag is anders, dat maakt mijn functie ook zo leuk. Ik weet ’s ochtends nooit wat er gaat gebeuren, want een storing plan je niet. Storingen gaan 24/7 door. Ik word regelmatig in het weekend door monteurs gebeld die vragen hebben. Als het moet, kunnen zij mij altijd bereiken. Goede service vind ik het belangrijkst. Daarom staan de klant -net als de monteurs- voor mij op nummer 1.”

Proef de techniek

“Ik ben echt een promotor van dames in de techniek,” zegt Marina vol trots. “Ik vind het belangrijk dat het ouderwetse idee doorbroken wordt. Toen zaten de mannen in de techniek en deed de vrouw het huishouden. Maar hoezo? Waarom kan een vrouw niet in de techniek? Gelukkig zie je steeds meer vrouwen die deze stap wel zetten.”

Vertrouwenspersoon

De afdeling waar Marina werkt bestaat momenteel uit drie vrouwen, maar een aantal jaar geleden werkte zij 8 jaar lang als enige vrouw in het mannenteam van beveiliging. “Als enige vrouw in een team merk je wel dat je een stukje vertrouwenspersoon bent. Ze noemen mij ook wel de moeder van de afdeling. Ik denk dat een vrouw binnen een team ervoor zorgt dat het harde randje er vanaf is. Het maakt mij niet zo veel uit of ik met vrouwen of mannen werk, al moet ik zeggen dat ik het wel heel fijn vind om met mannen te werken. Ik voel me thuis tussen de mannen, je kan bij hen gewoon zijn wie je bent.”

Een machtig vak

“Ik vind de techniek een machtig vak”, aldus Marina. “De techniek heb je de rest van je leven nodig. Er zijn zo veel mogelijkheden, er is voor ieder wat wils. Ook bij Hoppenbrouwers is er door de verschillende disciplines veel keuze. Ik wilde niet zomaar bij een bedrijf Service Coördinator worden, dus ik heb er destijds heel bewust voor gekozen om in de techniek te gaan werken. Bij mijn vorige werkgever was ik ook dagelijks met techniek bezig en dat vond ik zo leuk, daarom wilde ik hierin blijven hangen. Ik help wel eens op open dagen van een ROC en daar kom ik echt om de vrouwen aan te spreken.” De tip die Marina tijdens zulke evenementen mee geeft aan vrouwen die een opleiding of baan in de techniek overwegen is: ”Kom eens een dagje meedraaien en proef de techniek. Ik kan wel vertellen hoe leuk het is, maar je moet de mogelijkheden proeven.”