Ruud de Haas - Trainee Werktuigbouwkunde Trainee werktuigbouwkunde Ruud de Haas

“Ik heb nu een beter beeld hoe alles er in de praktijk aan toe gaat.”

Ruud de haas startte in september 2019 samen met Bram Persoon aan het traineeship Werktuigbouwkunde bij Hoppenbrouwers Techniek. Ruud begon met het opdoen van praktijk ervaring als monteur en is daarna begonnen als werkvoorbereider / engineer. Wat heeft hij de eerste periode geleerd? En hoe ervaart hij het om te studeren naast zijn werk?

Terugblik de eerste periode

“Ik ben werkzaam geweest op verschillende afdelingen en daar heb ik al enkele functies uitgevoerd. Op deze afdelingen heb ik een kijkje kunnen nemen bij verschillende markten. Zo heb ik als monteur meegelopen bij projecten voor onder andere ziekenhuizen, scholen en distributie centra. Ik heb in deze periode goed kunnen zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat. In een distributie hal in Amsterdam heb ik meegewerkt aan het aanleggen van bijvoorbeeld waterleidingen, cv ketels en gasleidingen. Ik heb toen elke week met een andere collega meegelopen om te zien waar ze mee bezig waren en waar ze allemaal mee te maken krijgen. Tijdens deze periode zag ik veel raakvlakken met mijn studie. Veel dingen die ik heb geleerd komen terug met hetgeen waar ik nu mee bezig ben. De HIT geeft veel meer verdieping in het technische vak en daarnaast is het ook goed toepasbaar.”

Meld je aan voor Hoppenbrouwers live op 22 maart en 12 april 2021

Combinatie werk en studie

“Huiswerk maak ik meestal maandag ochtend en in het weekend probeer ik vaak ook wel wat te doen. Ik merk dat ik in de weken dat ik geen tentamens heb, veel meer tijd over heb in vergelijking tot de weken met tentamens. Dan ben ik veel aan het leren. Na die tentamens vind ik altijd wel dat ik een vrij weekend heb verdiend, want je moet ook nog wel wat tijd voor jezelf hebben. De studie is naast het werken goed haalbaar. Het is Bram en mij ook gelukt om tot nu toe alle vakken met voldoendes af te ronden. Ik ben ook een stuk gemotiveerder dan dat ik op het hbo was. De stof die gegeven wordt is interessanter en mijn doel is om de opleiding netjes in 2,5 jaar af te ronden.”

Als trainee in zelfsturende teams kom je nooit werk tekort.

Grootste leerpunt

“Ik had na mijn hbo-studie helemaal geen praktijk ervaring en in de afgelopen maanden heb ik kunnen zien hoe iets daadwerkelijk gemaakt wordt. Op het hbo heb ik naar de theorie leren tekenen, maar dit is niet altijd toepasbaar in de praktijk. Doordat ik nu een beter beeld heb hoe alles er in de praktijk aan toe gaat, kan ik dit weer goed toepassen binnen mijn huidige functie als werkvoorbereider / engineer. Het lukt mij nu beter om alles duidelijker op papier te zetten zodat de jongens het zonder problemen kunnen uitvoeren.”

Trainee Ruud de Haas van Hoppenbrouwers Techniek