Ruud de Haas - Trainee Werktuigbouwkunde Ruud de Haas

Ruud vertelt over de ambities die hij binnen Hoppenbrouwers wil waarmaken

‘Hoppenbrouwers stimuleert mij om iedere dag het beste uit mezelf te halen’

Ruud de Haas vond het als kleine jongen interessant om uit te zoeken hoe verschillende installaties werken en maakte daarom op latere leeftijd de keuze voor een hbo-studie Werktuigbouwkunde. Nu hij zijn opleiding heeft afgerond, is het hem nog niet duidelijk welke kant hij op wil binnen de installatietechniek. “Daarom heb ik gekozen voor een traineeship bij Hoppenbrouwers. Zo heb je de mogelijkheid om overal rond te kijken.”

Een traineeship Werktuigbouwkunde

Ruud begint zijn traineeship in 2019 door eerst mee te lopen in de uitvoering van een project. Daarna begint hij met het uittekenen van de werktuigbouwkundige installaties in een woontoren. Later loopt hij mee op de bouw met de monteurs om zijn eigen werk tot uitvoering te zien komen. “Het is heel leerzaam om te zien hoe hetgeen je hebt ontworpen, wordt gemaakt en wat de eventuele problemen zijn in de uitvoering. Op deze manier krijg je er meer gevoel bij”, vertelt Ruud. Gedurende het eerste jaar van zijn studie houdt Ruud zich bezig met de theoretische kant, waarna hij in het tweede jaar meer wordt getoetst door middel van projecten en hun verschillende uitdagingen. “De HIT (Hogere Installatietechniek) is een goede opstap richting de installatietechniek om snel vooruit te komen”, geeft Ruud aan. “Je maakt binnen ± twee jaar kennis met een hoop technische aspecten, met als doel erachter zien te komen wat je nou echt leuk vindt.”

Kennis en groei

Wat Ruud mooi vindt aan het technische vak, is dat ieder project weer anders is. Ruud: “Er zijn altijd nieuwe uitdagingen, waardoor er veel variatie zit in de werkzaamheden. Ik ben voornamelijk bezig met het engineeren en het begeleiden van tekenwerk. Iedere keer bedenk je oplossingen op maat.” Ruud vindt het belangrijk dat hij een goed niveau van technische kennis heeft omdat hij de ambitie heeft om vanuit hier, door te groeien tot projectleider en daarna tot vestigings- of clusterleider. “Ik wil voor mijn projectteam straks een sparringpartner zijn, die ook verstand heeft van installeren. Als technisch expert, kun je naar mijn idee risico’s beter indekken.”

‘Ik ben trots op het feit dat ik mezelf in zo’n korte tijd kan ontwikkelen naar een technisch hoog niveau en kan ontdekken wat ik leuk vind’

Een gezamenlijke ambitie

Samen met zijn broers zou Ruud – wanneer de tijd rijp is – Hoppenbrouwers straks van zijn vader over willen nemen. Ruud: “Het leuke is dat mijn broers en ik alle drie onze eigen weg bewandelen, maar dat we wel een gezamenlijke ambitie delen. Straks vullen we elkaar goed aan.” Het mooie aan Hoppenbrouwers vindt Ruud dat de medewerkers op nummer één staan. “Er is altijd ruimte voor  een gedreven iemand, die graag laat zien wat hij in huis heeft”, vertelt Ruud. “Dit moeten we in de toekomst voortzetten, zodat we samen kunnen blijven groeien.”