Raoul van de Laak - Afstudeerder Hoppenbrouwers Experience Center Raoul van de Laak

Raoul van de Laak startte zijn Hoppenbrouwers carrière als afstudeer stagiair IA

“Alles is mogelijk bij Hoppenbrouwers”

Op zijn 16e is Raoul van de Laak begonnen bij Hoppenbrouwers als BBL-er. Hij studeerde op dat moment elektrotechniek aan het Koning Willem 1 college in Den Bosch. “In de loop der jaren ben ik van leerling monteur, naar monteur, naar eerste monteur, naar leidinggevend monteur doorgegroeid en nu ben ik service engineer.”

Raoul is na zijn BBL opleiding doorgestroomd naar het Hbo en studeert Elektrotechniek aan Avans Hogeschool in Breda. Voor zijn afstudeerstage is hij werkzaam bij het Hoppenbrouwers Experience Center. “Het HEC is een opleiding center van de discipline Industriële Automatisering . Hier kunnen  studenten aan hun afstudeeropdracht werken. In projectverband worden er verschillende productiecellen ontworpen, dit is een groot project en daarom zijn de productiecellen verdeeld. Elke keer wordt er door middel van een afstudeerproject een cel ingevuld. Uiteindelijk moet het HEC gaan dienen voor het opleiden van studenten en collega’s en als presentatiemateriaal tijdens bijvoorbeeld open dagen.”

11 productiecellen

“Aan het HEC wordt de komende drie jaar gewerkt en zal uiteindelijk uit elf cellen gaan bestaan. Ik ben bezig met één van deze productiecellen. Dit is cel 11, het transportsysteem. Het transportsysteem  is de verbindende factor tussen alle productiecellen. Doordat het HEC nog nieuw is, help ik ook mee met het opzetten van de basis van de productielijn.” Naast het transportsysteem worden in het HEC onder andere een knikker sorteer cel, een recycling cel, magazijn cel gerealiseerd. In de toekomst worden nog andere cellen gerealiseerd om zoveel mogelijk technieken van Industriële Automatisering zichtbaar te maken.

Met de paplepel ingegoten

“Ik ben al van jongs af aan een techneut geweest, dat is me met de paplepel ingegoten. Mijn vader was automonteur, daarna is hij aan de slag gegaan in de technische dienst van een praktijkgerichte school. Ik ging toen regelmatig met hem mee en mocht ik kleine muurtjes metselen op de praktijkschool. Daarnaast heeft mijn opa vroeger in 1962 bij Hoppenbrouwers gewerkt. Hij was toen een van de eerste 6 mensen die hier in dienst kwamen.”

Plezier in het werk

Raoul geeft aan dat plezier in zijn werk de belangrijkste factor is om ambitieus te blijven. “Ik heb een plan, ik weet waar ik over vijf jaar ongeveer wil staan, dus daar werk ik langzaam naartoe. Dat heb ik altijd al gedaan.” Over 3 jaar wil hij volwaardig Service Engineer zijn, zodat hij op bezoek kan bij klanten en mee kan denken in de oplossingen. In de toekomst wil hij ook graag studenten en scholieren gaan begeleiden. Als tip geeft hij aan anderen alvast mee dat je soms hard moet werken voor je dromen en doelen, maar dat je ze niet op moet geven. ‘’Soms moet je daar iets voor laten, maar als je je doelen behaalt, wordt je daar dubbel voor beloond,” aldus Raoul.