Ralph van Rooij - Engineer Werktuigbouwkunde Ralph van Rooij

Ralph van Rooij vertelt over zijn functie als Engineer Werktuigbouwkunde

“Je bent constant op zoek naar een nieuwe oplossing die het best past bij de bestemming.”

Als Engineer Werktuigbouwkunde op de afdeling Ziekenhuizen en Complexe Utiliteit ziet Ralph van Rooij veel verschillende werktuigbouwkundige installaties voorbij komen. “Ik ben graag met de techniek bezig en op deze afdeling werk ik elke keer weer aan technisch leuke projecten. Ook op gebied van installaties verandert er veel. Zo komen er steeds meer duurzame oplossingen.”

“Ik ben begonnen als Tekenaar, maar ik heb bij Hoppenbrouwers al vrij snel de stap gemaakt naar engineering. Toen ik ongeveer vijf jaar geleden bij Hoppenbrouwers begon vanuit de overname van Sebregts, was de discipline werktuigbouwkunde vrij nieuw binnen de organisatie. Het team waar ik in zat, was dus nog klein en dat hebben we in de loop van de tijd flink kunnen uitbouwen. We zijn goed op elkaar ingespeeld en blijven groeien. Ons doel is om een gestructureerd team te behouden die topprestaties kan leveren. Ook kijken we steeds vaker hoe we efficiënter kunnen werken. ”

Nieuwe ontwikkelingen

“Ik zie dat er regelmatig nieuwe ontwikkelingen zijn binnen onze discipline. Zo zijn wij sinds kort begonnen met 3D BIM tekenen. We zijn dit nu aan het uitbouwen en er komen een aantal projecten aan welke we volledig in 3D gaan uitwerken. Ook op gebied van installaties verandert er veel. Zo komen er steeds meer duurzame oplossingen. Een voorbeeld hiervan zijn warmte-koude opslag (WKO) installaties, die zijn energie efficiënt en daardoor een stuk duurzamer. De standaard radiator wordt steeds minder vaak gebruikt. We gaan nu veel meer met lucht, vloerverwarming koeling of klimaatplafonds werken. Gezien de toekomst is dit ook een belangrijke ontwikkeling binnen de techniek. Hoppenbrouwers is daarmee al goed op weg.”

Spin in het web

“Als Engineer ben ik de spin in het web,” aldus Ralph. “Ik overleg met de klant om zo veel mogelijk informatie te verkrijgen dat van belang is voor de ontwerpen. Met deze informatie kan ik vervolgens aan de slag. Ik werk de principeschema’s uit die laten zien hoe de installaties uiteindelijk moeten werken en wat voor installatiecomponenten daar allemaal in moeten komen. Ik stuur de Tekenaars aan en zorg ervoor dat zij de ontwerpen kunnen vertalen naar een duidelijke tekening. Ook doe ik de overdracht naar de uitvoerders en onderhoud ik contact met de Werkvoorbereiders. Na afronding van het project verwerk ik de revisiegegevens.”

Elk project een uitdaging

Doordat Ralph aan projecten voor zowel ziekenhuizen als complexe utiliteit werkt, ziet hij veel verschillende panden voorbij komen. “Dat maakt mijn werk heel divers. Projecten die mij bijgebleven zijn, waren bijvoorbeeld het Moeder-kind centrum bij het Elizabeth Ziekenhuis en het distributiecentrum van Primark,” verteld Ralph. Twee totaal verschillende werelden waar ook compleet verschillende installaties geplaatst moeten worden. “Elk project blijft daardoor een uitdaging, want je bent constant op zoek naar een nieuwe oplossing die het best past bij de bestemming.”