Ralph Swaanen - Tekenaar, Utiliteit & Woningbouw

Ralph Swaanen

Van ontwerptekening tot een werkende installatie

“Tijdens mijn avondopleiding in 2005 hoorde ik van klasgenoten dat ze bij Hoppenbrouwers op zoek waren naar monteurs. Ik was nog bezig met de opleiding van Eerste monteur maar solliciteerde vrij snel op een advertentie en werd aangenomen bij Hoppenbrouwers. Ik heb altijd wel de ambitie gehad om door te groeien naar een andere functie maar wilde eerst vooral veel praktijkervaring opdoen. Daarna startte ik met de opleiding HBO elektrotechniek, welke volstaat met mijn huidige functie als Tekenaar.

Het begin van een project start met een bestek en als tekenaar lees je jezelf hiervoor in. Wanneer de bouwkundige tekeningen van de architect bij mij terecht komen ga ik deze opschonen zodat alleen de informatie die voor ons werk van belang is overblijft. Hierin worden een lichtplan, de data-aansluitingen en wandcontactdozen getekend om vanaf daar verder te werken. Wanneer de installatie is opgebouwd door de monteurs kom ik de programmering van de KNX installatie in bedrijfstellen.”

BIM

“Tegenwoordig werken we steeds vaker met BIM, dat is het nieuwe 3D tekenen. Je werkt hier met alle bouwpartners van een gebouw, samen in één gezamenlijke tekening. Ik zou het zelf leuk vinden om meer projecten op deze manier van begin tot eind te realiseren maar dan is het van belang dat het hele bouwteam hierachter staat, anders werkt het niet.

Ik vind het mooiste in mijn functie wanneer een project opgeleverd wordt, dan ben ik best wel trots dat ik bij de basis al deel van uit mag maken.”

Volop opleidingsmogelijkheden

“Ondanks de grootte van het bedrijf voelt Hoppenbrouwers aan als een klein bedrijf met een gemoedelijke sfeer en open cultuur. Je krijgt hier volop (opleidings)mogelijkheden om door te groeien en te werken voor een mooi bedrijf.”