Niels Traa - Ontwerper I.O. Niels Traa

Neem een kijkje in het leven van ontwerper I.O Niels Traa

‘Door bij te dragen aan de ontwikkeling van technische installaties kan ik iets betekenen voor mens en samenleving’

Eerst was daar de stage bij een adviesbureau waar hij het voortraject van de bouw meemaakte. Om vervolgens in het laatste jaar van zijn mbo-opleiding Engineering voor een afstudeerstage bij Hoppenbrouwers Techniek te kiezen. “Hier bij Hoppenbrouwers wil ik ervaren hoe het bouwtraject wordt uitgerold. Samen met mijn team werk ik nu aan de ontwikkeling van werktuigbouwkundige installaties binnen de tak Ziekenhuizen & Utiliteit”, vertelt Niels (21 jaar).

Creatieve technieken

Niels voelde zich als kleine jongen al aangetrokken tot de techniek. “Deze opleiding is voor mij de juiste keuze geweest. Het mooie aan het vak vind ik dat je een verschil kunt maken. Dankzij technische installaties draag je bij aan een betere gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan een goede luchtbehandeling”, vertelt Niels. Binnen de tak Ziekenhuizen & Utiliteit bedenkt Niels, samen met zijn team, op maat gemaakte oplossingen. “De installatietechniek binnen de gezondheidszorg vraagt om een specifieke aanpak. Voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt, moet je eerst nadenken over zaken zoals tijdelijke voorzieningen in ziekenhuizen. Dit aspect zorgt voor uitdaging en veel afwisseling in mijn werk.”

Lessons learned

Naast de ‘alledaagse’ uitdagingen waar Niels mee te maken heeft, werkt hij samen met zijn team aan een renovatie van de MRI voor het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Niels: “Gaaf dat ik de kans krijg om volop mee te werken aan de berekeningen en de tekeningen van de installaties die wij gaan plaatsen.” Zien hoe de ontwikkeling van zo’n project er aan toe gaat is waardevol en vooral leerzaam. Een van Niels’ belangrijkste leerlessen is de meerwaarde van vooruitplannen binnen projecten. “Een goede en haalbare planning is belangrijk bij projecten in deze branche.” Niels’ vermogen om oplossingsgericht te denken en de rust te bewaren, hielp hem hierbij.

‘In teamverband een mooi resultaat behalen maakt mij trots’

Aan de slag

Een afstudeerstage bij Hoppenbrouwers kent vele voordelen. Niels vindt onder andere de doorgroeimogelijkheden een mooi vooruitzicht. Niels: “Daarnaast wordt er hier echt naar je geluisterd. Toen ik, tijdens het eerste gesprek, aangaf dat ik graag de adviserende kant op wil gaan, werd er direct een pad voor mij uitgestippeld. Mijn tip aan andere studenten is dat ze vooral moeten beginnen. Mocht je al weten welke richting je voorkeur heeft, verken het werkveld. Zelf hang ik al enige tijd ketels en airco’s op, waardoor ik veel materiaalkennis en ervaring in de omgang met klanten heb opgedaan. Daar heb ik nu profijt van.”