Mike Rijvers – Zij-instromer Mike Rijvers

Van horecaman naar technische vakman: Mike volgt een zij-instroomtraject

‘Werk is werk, je collega’s zijn wat de dag goed maakt’

Mike Rijvers (33) verruilde de scherpe koksmessen voor een boormachine en startte als zij-instromer bij Hoppenbrouwers Techniek. Doorgroeien, jezelf blijven ontwikkelen, oog voor je collega’s en samen de schouders eronder zetten. Dat vindt Mike belangrijk. “Het idee dat je meer kan dan de dag van gisteren, werkt ook heel motiverend.”

Risico nemen

Ondernemerschap stroomt door Mikes bloed. “Ik denk dat iedereen die in de horeca werkt, ergens wel de ambitie heeft om iets voor zichzelf te beginnen. Toen de kans zich voordeed heb ik hem dan ook met beide handen aangegrepen.” Na tweeënhalf jaar met plezier maar vooral ook hard gewerkt te hebben, besefte Mike zich dat een werkweek van 80 – 100 uur eerder regel, dan uitzondering was in de horeca. “Het voelde gewoon niet goed meer. Ik moest volle bak aan het werk om überhaupt mijn brood te kunnen verdienen en mijn rekening te betalen. Dat was het moment waarop ik besloten heb te verkopen. Gelukkig net op tijd. Want vier maanden na de verkoop kwamen de eerste berichten over corona in het nieuws”, vertelt Mike. “Op dat moment ga je jezelf afvragen wat je gaat en wil doen. Stilzitten is sowieso niet mijn ding, daar word ik diepongelukkig van. Ik was benieuwd hoe ik mezelf kon blijven ontwikkelen. Kon blijven groeien zonder stil te staan. En dat zonder iets aan te pakken om maar iets aan te pakken.”

Passie voor techniek

“Elektrotechniek heeft me altijd al geïnteresseerd, het leek me altijd al een mooi beroep”, vertelt Mike. Ook een aantal oud-horeca collega’s gingen Mike voor en besloten zich om te laten scholen in de techniek. Mike: “Nadat ik de stap had gemaakt me om te scholen, ging het eigenlijk allemaal heel snel. Inmiddels ben ik al zo’n 10 maanden verder en denk ik nog steeds dat ik de juiste beslissing heb genomen.” Inmiddels verbaast Mike zich nog dagelijks over het traject wat hij doormaakt en de dingen die hij inmiddels zelfstandig kan. “Je creëert iets. Van kleine dingen die je moet aansluiten, waar je ook echt wel even over na moet denken tot installaties voor grote industriële hallen. Je maakt van niets iets. En het is heel tof om daar jouw deel aan bij te dragen. Het idee dat je meer kan dan de dag van gisteren, werkt ook heel motiverend” vertelt Mike.

Toch zijn er ook minder toffe dingen. Zoals het vroege opstaan. “Dat blijft altijd wennen, vooral voor een horecaman. Ik ben ook echt geen ochtendmens. ’s Ochtens kun je maar beter niet tegen me praten. Daarom ben ik altijd blij dat ik maar een klein uurtje moet rijden om op locatie te komen.” vertelt Mike. “Na een kop koffie met collega’s kan de dag beginnen.”

Collega’s maken het verschil

“Ik werk met tweeënhalve directe collega. Ik zeg tweeënhalf. omdat een collega duaal aan het werk is. Zo werkt hij de helft van de week als tekenaar en de andere helft in de buitendienst. Dat is ook een leerling. Eigenlijk zijn het bijna allemaal leerlingen. Het is een klein team, maar we kennen elkaar inmiddels goed. Hierdoor weten we wat we aan elkaar hebben.” Lachend voegt Mike toe: “En het is heel gezellig! Misschien wel het belangrijkste.” Oprechte interesse voor zijn collega’s, dat vindt Mike belangrijk. “Ik ben niet iemand die eerst een half uur aan het praten is, maar ik vind het wel leuk om interesse te tonen in anderen. Wie is iemand? En ik neem mezelf vooral niet te serieus wat voor mijn collega’s ook wel ontspannen is.” Als Mike dan ook een ambitie moet uitspreken is dat niet persé het uitvoerderschap. Wel zou hij willen bijdragen aan de menselijke betrokkenheid binnen Hoppenbrouwers en daarmee bouwen aan een sterk werkgeversmerk. Betrokkenheid die hij zelf zeer waardeert bij Hoppenbrouwers.