Mari Brok - Uitvoerder, Industriële Automatisering Mari Brok

Maak kennis met Uitvoerder Mari Brok

“Ik ben een praktijkjongen. Dáár ligt mijn kracht.”

Een van de medewerkers die in 2018 het langst bij Hoppenbrouwers Techniek werkt, is Mari Brok. Als hij in 1980 van de lts komt, stapt hij met zijn diploma op een vrijdag binnen in de winkel van Theo en Corry Hoppenbrouwers. De maandag daarop kan hij al beginnen als monteur.

Mari: “Theo Hoppenbrouwers was altijd heel betrokken bij zijn mensen. Zelfs toen hij mij na een jaar of twee moest ontslaan omdat er minder werk was. Hij deed moeite om mij direct aan ander werk te helpen. Met succes! Als het werk weer zou aantrekken, mocht ik terugkomen. Zodoende kwam ik in 1984 opnieuw in dienst, als personeelslid nummer 12. Vanuit Hoppenbrouwers werkte ik bij Meco in Drunen (tegenwoordig Besi, met halfgeleiderssamenstellingsapparatuur actief voor de elektronica-industrie, red.). Daar ben ik met de werkzaamheden meegegroeid. Ik begon er als monteur, werd leidinggevend monteur en vervolgens uitvoerder. Ik was er de langst ingeleende ooit! Geweldig om vanuit die rol het vak te leren aan jonge jongens.

Een passende functie zoeken

Bij Meco heb ik alles mee helpen opbouwen. Op een bepaald moment hadden we daar zo’n 30 man op de werkvloer. Stapsgewijs heb ik het ook helpen afbouwen toen Meco besloot de productie naar Maleisië te verplaatsen. Tja, en wat dan? Hoppenbrouwers gaf mij de kans om een opleiding tot projectleider te volgen. Al snel had ik door dat het niets voor me was. Ik heb het nog wel geprobeerd maar op een maandagochtend ben ik voor het werk naar Henny de Haas gestapt om te vertellen wat me dwars zat. Theo Hoppenbrouwers werd erbij geroepen. Hij zei meteen blij te zijn dat ik had gedurfd om te zeggen wat ik niet leuk vond. Ellen Vermeer gaf vanuit personeelszaken aan: ‘Mari, het is nu aan ons om een passende functie voor je te vinden.’ Ik mocht zelfs binnen het bedrijf op snuffelstage om te ontdekken wat bij mij zou passen. En zo ben ik in 2017 bij de technische dienst van Bosch in Tilburg terechtgekomen, samen met nog twee collega’s. Ik ben een praktijkjongen. Dáár ligt mijn kracht.

Met plezier naar mijn werk

Elke dag ga ik weer met plezier naar mijn werk in Tilburg. Aan het einde van de middag rijd ik altijd even langs de zaak in Udenhout. Zo blijft de binding bestaan. Ik ken al lang niet iedereen meer. Maar die groei hoef je ook niet bij te houden, want je werkt voor je eigen team. Het kostte wel tijd om die switch te maken, maar ik hoor nu bij het team Industriële Automatisering, met projectleider Sjef Borgmans en werkvoorbereider Niels Oomen. Zo voel ik me nog steeds thuis. Dat gevoel houdt mij bij Hoppenbrouwers, naast de waardering, het begrip en de kansen die ik krijg en heb gekregen. Ik heb nooit de behoefte gehad om weg te gaan. Het is een hechte club, echt een familiebedrijf.”