Marcel de Boer - Financieel directeur Marcel de Boer

Neem een kijkje in het leven van Financieel Directeur Marcel de Boer

“Ik ben meegegroeid met de organisatie”

Marcel de Boer is er eerlijk over; hij zou nooit solliciteren als financieel directeur bij een bedrijf met meer dan 1600 medewerkers. De praktijk is; hij werkt er wel. Al meer dan 20 jaar en met heel veel plezier. “Ik ben meegegroeid met de organisatie.

Mee in de flow

Marcel kent het bedrijf Hoppenbrouwers al als kleine jongen. Hij is namelijk een neef van Theo Hoppenbrouwers. Als kind logeert hij regelmatig met zijn zus bij oom Theo en tante Corry. Dan speelt hij tussen de tv-dozen. De winkel van zijn oom en tante – waar ook zijn moeder Anneke tot haar trouwen werkte – vindt hij reuze interessant, vooral de collectie grammofoonplaten. “En als ik een feestje gaf, mocht ik altijd de discolampen lenen” herinnert hij zich.

Als Marcel begin jaren ’90 bedrijfseconomie in Eindhoven gaat studeren, vraagt Theo hem wel eens om op de zaak te komen helpen. “ICT was nog in opkomst. Als er op de zaak iets moest gebeuren rondom de computers, dan belde Theo mij. Ik had er veel affiniteit mee. Maar toen Theo me vroeg om de boekhouding te komen doen in dienstverband, bedankte ik voor de eer. Na mijn afstuderen in 1993 heb ik eerst vier jaar bij een jachtwerf in ’s-Hertogenbosch gewerkt.”

In 1997 hapt Marcel wel toe. “Theo was bezig met het nieuwe bedrijfspand, waar in Udenhout veel over werd gesproken. ‘Wat heeft die ’n Hop nu weer bedacht’, zoemde rond. Zijn idee was dat als mensen fysiek de ruimte krijgen, er ook ruimte ontstaat voor nieuwe ideeën en creativiteit. Die visie sprak me aan. Bovendien zag ik een hoop dingen waar ik met mijn achtergrond bedrijfseconomie aan zou kunnen bijdragen. Zo ben ik gestart. In een voor mij vertrouwde omgeving, want iedereen die toen bij Hoppenbrouwers werkte, kende mij al van ICT-klusjes die ik kwam oplossen. Vervolgens ging ik mee in de flow van het bedrijf. Ieder jaar was er wel wat nieuws. Zo viel er in 2001 van alles uit te zoeken rondom bedrijfsopvolging, wat in 2002 resulteerde in de bedrijfsoverdracht naar Henny de Haas. Het bedrijf maakte ieder jaar een stap. En ik zodoende ook. Als neef van Theo Hoppenbrouwers (oud-eigenaar) ben ik als enige familielid werkzaam binnen Hoppenbrouwers. Theo is nog steeds erg betrokken met het bedrijf en zijn naam houden wij nog altijd in eren.”

Inzicht in verlies- en winstrekening van projectteams

”Binnen Hoppenbrouwers geven we medewerkers veel verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Daarbij hoort ook dat we alle projectteams inzicht geven in hun eigen en elkaars verlies– en winstrekening. Dit financieel inzicht biedt transparantie en ondersteund het werken in teams en is in de afgelopen 20 jaar doorontwikkeld.

Bij de groei van de organisatie worden interne processen zodanig geoptimaliseerd, dat dit heeft geleid tot een halvering van de overheadkosten per euro omzet. Ook op ICT gebied zijn veel veranderingen ontstaan door de groei. Veel medewerkers maken gebruik van ICT middelen dat betekent dat we hier ook veel in investeren.

ICT en het financiële aspect is vaak een combi functie. Dit omdat het allebei een exacte wetenschap is waarbij je inzicht moet hebben. Er zit veel verwevenheid in en het is geen toeval.”