Leon Martens - Hardware-engineer Leon Martens

Hardware-engineer Leon Martens vertelt over zijn functie bij Hoppenbrouwers

‘Het mooie aan mijn werk is dat je zelf iets bedenkt, er iets ontstaat en het vervolgens tot werking ziet komen.’

Leon is Hardware-engineer op de afdeling water. Op dit moment werkt hij aan het project Energiefabriek Hengelo voor waterschap Vechtstromen. “Bij Hoppenbrouwers krijg je veel vrijheid en een hoge verantwoordelijkheid. Dat ervaar ik als prettig. Ik kan mijn eigen tijd inplannen.”

Hoppenbrouwers was geen onbekend terrein voor Leon. Zijn derdejaars stage was het startpunt van Leon’s loopbaan bij Hoppenbrouwers en ook zijn afstudeerstage liep hij bij Hoppenbrouwers om vervolgens af te studeren aan de opleiding Elektrotechniek. volgende halte: Hardware-engineer bij Hoppenbrouwers. “Ik ben de schakel tussen verschillende belanghebbenden zoals de klant, andere engineers en de uitvoerders. De afgelopen jaren heb ik al verschillende installaties mogen ontwerpen. Van besturingskasten ontwerpen, tot het bedenken van zonnepaneelinstallaties en hoofdverdelers tekenen. De afwisseling in mijn vak is mooi. Iedere keer gaat het weer om een andere installatie, andere klanten of verschillende standaarden en dat maakt het technisch uitdagend. Het mooie aan mijn werk vind ik dat je zelf iets bedenkt, ziet dat er ook daadwerkelijk iets in de panelenbouw ontstaat en je het vervolgens in het veld ook werkend ziet.”

Engineers pool

Bij Hoppenbrouwers werken we met zelfsturende teams de aangestuurd worden door een projectleider en bestaan uit onder andere werkvoorbereiders, calculators en monteurs. De teams voor Hardware-engineers zijn iets anders ingedeeld dan deze gewoonlijke teams. Leon legt uit: “We zijn een engineers pool bestaande uit verschillende Hardware-engineers en Tekenaars. Wanneer een projectteam een Hardware-engineer nodig heeft wordt iemand uit ons team gekoppeld aan dat project. De meeste engineers zien geregeld verschillende projectleiders voorbij komen, maar ik werk nu vaak voor dezelfde projectleiders. Dat komt doordat ik veel voor het team van Utrecht werk. Daar zit ik ook regelmatig op kantoor.”

Efficiënter werken

Leon ziet dat er steeds efficiënter gewerkt kan en gaat worden. “We proberen steeds slimmer te engineeren zodat je meer informatie uit je tekening kan halen. Gebouwen worden steeds vaker in 3D getekend. Daarmee kan je vooraf precies zien waar bijvoorbeeld een kabelgoot moet komen. Dit werkt ideaal. Zo kun je alles veel beter van te voren afstemmen. Tekensoftware zoals Eplan helpen ons efficiënter te werken. We proberen steeds meer informatie in tekeningen te plaatsen om zo de productieprocessen steeds slimmer te maken.