Joris van Laarhoven Joris van Laarhoven – Monteur

Joris van Laarhoven maakte een carrière switch en starten als zij-instromer bij Hoppenbrouwers

“Joris van Laarhoven gaat als een speer als monteur W-installaties”

Joris van Laarhoven is een van onze zij-instromers. Na banen in de horeca, logistiek en verkoop maakte hij op zijn 44ste een carrièreswitch naar een baan in de werktuigbouw bij Hoppenbrouwers Techniek. In een uitzonderlijk hoog tempo (binnen een jaar) rondde hij de basisopleiding af. Het kan Joris niet snel genoeg gaan.

Waarom ben je gestart als zij-instromer?

Joris (46): “Na banen in de horeca (10 jaar Leermeester Kok), in de logistiek (5 jaar) en bij Blokker (11 jaar bedrijfsleider) had ik op mijn 44ste voor het eerst van mijn leven geen werk. Om mijn tijd nuttig te besteden, ben ik mijn huis gaan verbouwen; van de riolering tot aan de schoorsteen. Het ging me goed af. Bovendien vond ik het echt leuk om met mijn handen te werken. Dáár wilde ik beroepsmatig mee verder.”

Hoe kwam je bij Hoppenbrouwers Techniek terecht?

“Eerst deed ik via het UWV mee aan een basistraject techniek van Otib*. In goed overleg met Otib was een BBL-traject beter voor mij. Hoppenbrouwers was toen een van de opties. Een leuk sollicitatiegesprek met Anja Reniers van HR en projectleider Dave Ligtvoet (team w-installaties) volgde. Bijzonder vond ik dat ze echt in mij geïnteresseerd waren en iets passends voor mij zochten.”

Je hebt binnen een jaar de basisopleiding afgerond. Waarom zo snel?

“Ik ben 46 en kan me geen laag tempo permitteren. Daarom heb ik de leercurve steil ingezet. Inmiddels ben ik alweer bezig met een versnelde opleiding Airco- en VRF-systemen en F-gassen.”

Hoe ervaar jij het traject als zij-instromer?

“Heel positief, ondanks dat ik er in salaris echt wel op achteruitgegaan ben gegaan. Maar daar krijg ik zoveel kennis voor terug. Bovendien heb ik perspectief. Als ik lekker met mijn handen aan het werk ben geweest en daarna in mijn Hoppenbrouwers-wagentje stap, ben ik happy.”

*Otib, opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het technisch installatiebedrijf