Joris Hendriks - Werkvoorbereider Joris Hendriks

Joris vertelt over zijn werkzaamheden als Werkvoorbereider bij Hoppenbrouwers

‘Bij Hoppenbrouwers krijg je de ruimte om rond te kijken’

Als actief lid van SV Innovum, de studievereniging van Fontys Engineering in Eindhoven, organiseerde Joris Hendriks samen met de commissie verschillende studiereizen. Deze reis zette hij in zijn derde jaar alleen voort met Finland als bestemming. Hier volgde hij als onderdeel van zijn opleiding Werktuigbouwkunde een internationale minor. Toch belandde de Eindhovenaar na zijn opleiding bij Hoppenbrouwers Techniek in Udenhout. 

“Het vinden van een stage tijdens een landelijke pandemie was ook voor mij niet makkelijk. De meeste afstudeeropdrachten die in Eindhoven werden aangeboden, waren vooral gericht op innovatie. Ik zocht iets binnen de energietechniek. Gelukkig heeft Fontys op de Portal een interne vacaturebank voor stageopdrachten. Hier vond ik mijn afstudeeropdracht voor Hoppenbrouwers. Zij namen tijdens corona gelukkig wel nieuwe stagiaires aan”, vertelt Joris. Zo ging Joris aan de slag voor het Norbertus Gertrudis Mavo in Roosendaal en gaf hij zelf richting aan de opdracht.

Joris: “Na wat theoretisch onderzoek ontdekte ik een nieuwe regeling die begin dit jaar was ingetreden: de Beng-eisen. Een nieuwe normering voor de EPC op het gebied van duurzaamheid waar je aan moet voldoen bij nieuwbouwprojecten. Nu was het geen nieuwbouw, maar een renovatie. Toch waren de Beng-eisen ook op dit project toe te passen.” Joris vond zijn plek in het team en met zijn diploma op zak werd hem in februari een contract aangeboden. “Er zijn zoveel mogelijkheden en kansen binnen Hoppenbrouwers, dat ik hier de komende tijd nog heel erg kan groeien”, geeft Joris aan.

Het werk van een werkvoorbereider

“Tijdens mijn opleiding werd er aandacht besteed aan de installatietechniek, maar dan wel minimaal. Nu als werkvoorbereider bezoek ik regelmatig projecten waar je ziet wat er gebeurt of wat er juist nog moet gebeuren. Dit helpt met de materiaalkennis en inkoop”, vertelt Joris. Als werkvoorbereider heb je de taak ervoor te zorgen dat de monteurs en uitvoerders op het project vooruit kunnen. Joris: “Destijds had het team geen uitvoerder, waardoor de huidige werkvoorbereider ook de taken van uitvoerder op zich nam. Toen ik erbij kwam als werkvoorbereider, kon ik veel van hem leren en was er ruimte om werkzaamheden te verdelen.”

Dat er genoeg te doen is en dat hij hard moet werken, vindt Joris niet erg. Joris: “Elke dag leer ik bij, dat vind ik het allerleukste aan mijn werk. Maar ik vind het ook belangrijk dat de dag lekker snel gaat en dat ik bezig ben. Het liefst wil ik niet op de klok hoeven kijken.” Naast zijn werkzaamheden als werkvoorbereider heeft Joris aangegeven zich te willen ontwikkelen op het gebied van engineering. Zo combineert hij momenteel de werkzaamheden als werkvoorbereider met de engineering van verschillende projecten. “Ik vind het fijn dat Hoppenbrouwers je de ruimte geeft om rond te kijken, voordat je een besluit neemt over de toekomst”, vertelt Joris. “De kans om me te ontwikkelen tot engineer laat ik dan ook niet aan me voorbijgaan.”

Topteam

“Op dit moment werken we met een vrij jong team aan uitdagende projecten. Toch is het heel fijn dat je voor vragen bij ervaren vakmensen terecht kunt. Hier leer ik veel van. Daarnaast groeit het team flink en hebben we sinds kort onze eerste buitendienst medewerker mogen verwelkomen. Ruimte voor uitbreiding is er namelijk altijd.” vertelt Joris. Zelf is Joris iemand, die snel vragen stelt. Joris: “Ik stel liever een vraag te veel, om de snelheid erin te houden, dan dat ik een afwachtende houding aanneem. Maar ik ben ook iemand die zijn werk goed en netjes wil afleveren, zodat ik zelf minder vragen krijg over mijn werk. Daardoor kan ik soms wat langer bezig zijn met een bepaalde taak, maar met de tijd gaat dit steeds sneller.” En daar heeft Joris groot gelijk in. Hoppenbrouwers is tenslotte een leer-werk bedrijf en ook vakmensen leren nog iedere dag.