Johan van Esch - Projectleider Johan van Esch

Johan geniet van de teamspirit in zijn team

‘Na 13 jaar is het Hoppenbrouwers gevoel onveranderd.’

Zijn vader ging hem voor. Johan volgde later. Als vader en zoon werkzaam voor hetzelfde familiebedrijf. Mooi toch? Kleine Johan vouwde enveloppen bij papa op de zaak. Inmiddels vouwt hij geen enveloppen meer, maar geeft hij leiding aan een hecht team. Een team van 15 man sterk, dat zorgdraagt voor het Service & Onderhoud binnen diverse ziekenhuizen.

“Dertien jaar geleden begon ik als tekenaar”, vertelt Johan. “Maar na verloop van tijd kwam ik erachter dat hier niet mijn toekomst lag. Marcel Hendrikx, Directeur Ziekenhuizen en Utiliteit, wist dit en legde het volgende vraagstuk aan me voor: ‘Hoe gaan we om met de servicewerkzaamheden binnen de ziekenhuizen?’ De conclusie was, dat er een apart team voor in het leven moest worden geroepen. Hiervoor schreef ik een plan en in samenwerking met Marcel werd dit plan steeds verder uitgebouwd. Het team moest er komen. Dat ik de rol van werkvoorbereider op me nam, was daar een logisch gevolg op. Op een gegeven moment stond er een team dat bestaansrecht had en timmerden we flink aan de weg. Zelf kreeg ik steeds meer verantwoordelijkheden en dus het vertrouwen om door te groeien naar de functie projectleider.”

Lekker bouwen

Johan houdt van bouwen. Niet zozeer van technisch bouwen, maar van het bouwen aan een team. Johan: “Ik kreeg de kans om binnen het cluster Ziekenhuizen een nieuw Serviceteam in te richten. We begonnen met een leidinggevend en een uitvoerend monteur en twee ziekenhuizen. Vandaag de dag zijn we 15 man sterk en bedienen we negen ziekenhuizen.” Iets waar Johan hartstikke trots op is. “Het is mooi om te zien, dat wat eens begon als een plan is uitgegroeid tot een lucratief en vooral een heel hecht team. Wij gaan voor elkaar door het vuur. Aan zo’n superteam is het helemaal niet moeilijk leidinggeven.”

Oude garde, zelfde spirit

Je zou kunnen zeggen dat Johan al bij de oude garde hoort. In dertien jaar is er namelijk ontzettend veel gebeurt binnen Hoppenbrouwers. Het familiebedrijf is vooral flink gegroeid. “Toen ik hier kwam werken, bestond alleen de vestiging Udenhout”, geeft Johan aan. “Dat is nu wel anders. Met negentien vestigingen en zoveel medewerkers meer, hebben we een behoorlijke groeispurt doorgemaakt. Maar ik werk nog steeds met dezelfde mensen. En voor mijn gevoel ken ik bijna iedereen van Hoppenbrouwers. Ondanks onze grootte is het gemoedelijke en het persoonlijke onveranderd gebleven. Die echte Hoppenbrouwers cultuur zal altijd blijven, hoe groot we ook worden.”